V čem nejlépe skriptovat a proč?

Bobs

V čem nejlépe skriptovat a proč?
« kdy: 24. 08. 2013, 19:51:16 »
Nepochybuji, že se nějaké takovéto téma tady už probíralo mnohokrát, obdobně jako na miluionšesti dalších místech všude možně po internetu, tak mě teda nenadávejte, ale berte třeba jako téma-oddechovku. :)
V čem nejraději píšete scripty a proč? Jaký scriprový jazyk je podle vašeho názoru nejlepší aby byl rozumně syntakticky jednoduchý, čitelný, dobře laditelný, výborně kompatibilní (tzn. aby prostředí pro běh scriptů existovalo pokud možno na všechny větší Linux i BSD distribuce a nemělo žádné větší závislosti) a v neposlední řadě i to svižně běhalo? Nemusí to mít žádnou schopnost tvorby GUI aplikací, prostě jen scripty - musí to výborně to spolupracovat s cli utilitama, dobrou podporu regulárních výrazů, atd...
Shell (+další standardní utility)? Perl? Ruby? Python? Ještě spíš něco jinýho?
« Poslední změna: 25. 08. 2013, 19:51:07 od Petr Krčmář »

Squirrel

Re:V čem nejlépe scriptovat a proč?
« Odpověď #1 kdy: 24. 08. 2013, 20:02:39 »
za mne Python, duvod:

miluju syntaxi... kod od "prasete" v pythnu je citelnejsi nez ve vetsine jinych jazycich... a syntaxe kdy odsazeni je vlastne {} etc.. mi proste vyhovuje :-) hlavne kdyz clovek pouziva editor ktery mu zprisni syntax jeste o pythonovske doporuceni .... (povinne vyzaduje docstringy, max. delku radku, pocet mezer mezi funkcemi/metodama)

pro mene poradne jako jsem ja to znamena ze ten script je i po roce rychle pochopitelny a citelny! -> k nezaplaceni :D

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 08. 2013, 20:06:43 »
Jo ... Perl bude tou spravnou demonstraci prehlednosti. Preferovat muzes co chces, treba tcsh + python, ale jakmile prijde potreba Awk, musis zladnout i Awk, Perl nebo Bash.

Python, protoze ritualni sebevrazda rozctvrcenim vlastni silou mi prijde casto hummanejsi, nez-li Perl, obzvlaste, psal-li to nekdo jiny.

abc

« Odpověď #3 kdy: 24. 08. 2013, 20:12:45 »
Bash + awk + sed........... A kdyz uz to po sobe nechapu ani ja, je cas toho aspon kus prepsat v pythonu.

Bobs

« Odpověď #4 kdy: 24. 08. 2013, 20:18:31 »
Co říkáte na tcl? Eclipse má kvalitní plugin s prostředím pro vývoj v tomhle jazyce.

slonik

« Odpověď #5 kdy: 24. 08. 2013, 21:23:56 »
Ja "skriptujem" v C.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #6 kdy: 24. 08. 2013, 21:40:50 »
1) BASH – to je základ, funguje všude (případně se můžeš omezit na sh pro ještě větší kompatibilitu) a roury jsou prostě nepřekonatelné – spojíš pár příkazů pomocí | a máš úplně nový program. Prostě UNIX.

2) Perl – pokud ti přestane stačit BASH. Je taky skoro všude. Dají se v něm dělat různá kouzla, nepotřebuješ sed, awk, grep, wc atd. protože všechno už máš v Perlu… na zpracování textu asi ideální.

Nobody

« Odpověď #7 kdy: 25. 08. 2013, 03:15:54 »
Co říkáte na tcl? Eclipse má kvalitní plugin s prostředím pro vývoj v tomhle jazyce.

Asi neslapnes vedle. Jazyk je jednoduchy, primocary, na Linuxech vsude, zavislost tak max standardni C knihovny, pokud nepocitame zavislosti ruznych rozsireni, coz jsou prave interface k nejakym dalsim knihovnam, ale to plati snad obecne. Na druhe strane spousta zajimavych rozsireni je v baliku tcllib, ktery je sam napsany v Tcl. Regularni vyrazy jsou, CLI aplikace volas pres exec, GUI v Tk (to pouziva i Python). Da se pouzit i na Windows (vcetne GUI).

JS

« Odpověď #8 kdy: 25. 08. 2013, 08:59:01 »

Nemam s tim moc zkusenosti, ale spis bych to nedoporucoval. Je to mrtve. Ve sve dobe (~80 leta) to bylo relativne elegantni. Dnes je to (pokud nekdo za 10 let zasadne nepredelal runtime) zoufale pomale (prepisovani retezcu) a ma to sice jednoduchou, ale o to hur citelnou syntaxi (treba prirazovani promennych). GUI v Tk je vylozene osklive.

Pro v podstate vsechny vyhody, ktere TCL prinasi, existuji lepsi reseni. Pokud hledas jednoduchost prefixove syntaxe, zkus spis Scheme nebo Common Lisp. Pokud chces snadno vlozit skriptovaci jazyk do aplikace, zkus jazyk Lua. Pokud hledas siroce pouzitelny skriptovaci nastroj pro tvorbu drobnych nastroju nebo jako lepidlo, urcite Python (muj favorit) nebo Ruby.

bwbw

« Odpověď #9 kdy: 25. 08. 2013, 14:23:49 »
kvoli prenositelnosti bourne shell (nie bash), grep (nie gnu grep), sed (nie gnu sed), awk (nie gnu awk).  8)
za bash-only skripty by som autorov strielal do kolien, pretoze po precitani tam nikdy nie je nic, co by neslo napisat v sh >:(

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 25. 08. 2013, 14:53:32 »
za bash-only skripty by som autorov strielal do kolien, pretoze po precitani tam nikdy nie je nic, co by neslo napisat v sh >:(

Asi neradi mrhaji casem na kraviny jen proto, aby nekomu fungovaly ve zkriplenem shellu typu dash.

« Odpověď #11 kdy: 25. 08. 2013, 15:52:14 »

Asi neradi mrhaji casem na kraviny jen proto, aby nekomu fungovaly ve zkriplenem shellu typu dash.
Všímám si, že se v linuxovém světě rozmáhají způsoby, pro které linuxáci vždycky kritizovali windowsáky... ("No a co, že to je Win32 aplikace? Proč mrhat časem, aby to někomu fungovalo ve zkripleném Linuxu?")

Spousta ne-linuxových systémů prostě bash vůbec nemá. A největší radost je, když skript začíná "#!/bin/sh" a pak je plný bashismů - ideálně ještě na takových místech, že zapíše někam, kam vůbec neměl, popřípadě smaže úplně jiný adresář než měl... Autora prostě zjevně vůbec nenapadlo, že taky existuje něco jiného než Linux...

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 25. 08. 2013, 16:40:11 »
Spousta ne-linuxových systémů prostě bash vůbec nemá.

To mě opravdu mrzí... Tak si ho doinstalujte.

A největší radost je, když skript začíná "#!/bin/sh" a pak je plný bashismů - ideálně ještě na takových místech, že zapíše někam, kam vůbec neměl, popřípadě smaže úplně jiný adresář než měl... Autora prostě zjevně vůbec nenapadlo, že taky existuje něco jiného než Linux...

No, já tam píšu

Kód: [Vybrat]
#!/usr/bin/env bash
a kdo bash nemá, tak si ho holt buď doinstaluje, nebo si to může přepsat pro ty zkriplené shelly. Příklad, použitelný vs. debilní "posix" shell:

Kód: [Vybrat]
${var/foo/bar} vs. $(printf '%s\n' "$var" | sed 's/foo/bar/')
drink=(pivo vino slivovice) vs. ??? Smula, woe... to neumim.

perceptron

« Odpověď #13 kdy: 25. 08. 2013, 16:47:14 »
ak sa da doinstalovat bash, preco nie rovno python?

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 25. 08. 2013, 16:53:21 »
ak sa da doinstalovat bash, preco nie rovno python?

Velikost/závislosti? Jinak, já ti nevím, ale tenhle mezeroidní jazyk mi nikdy k srdci nepřirostl.