Arduino: nahrání prvního programu

Pavouk106

  • *****
  • 2 343
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #15 kdy: 06. 08. 2013, 18:45:52 »
Začnu odzadu.

Se senzorem Ti neporadím, nikdy jsem o něm neslyšel ani nečetl. Pokud angličtina není problém, tak jdi rovnou a forum.arduino.cc a zeptej se tam, jsou tam schopný lidi, poradí Ti.

Takovou stránku z Arduina podle mě nevyždímeš. Ale můžeš do Arduina udělat server (webovej nebo třeba SNMP), hned vedle Arduina píchnout třeba Raspberry Pi (protože málo žere, málo topí a nestojí majlant; pokud ne RPi, tak prostě nějakej počítač), který si vyžádá informace z Arduina po ethernetu a následně je zpracuje a vyflusne hotovou grafickou stránku.

Arduino by tak mělo za úkol měřit, připravit info k "odevzdání" a na vyžádání po síti jej předat. Ideální je na to SNMP, je na to dělaný. Ale lze použít i HTTP requesty. Záleží, jak to bude na ...

Raspberry Pi by mělo požádat jednou za čas (5 minut?) Arduino o informace, ukládat si je někam a z nich pak tvořit výstup, kterej uvidí uživatel (třeba právě prostřednictvím webu). Záleží právě na tom, jak budeš chtít informace na Raspberry Pi sbírat. Můžeš pomocí HTTP requestů nebo pomocí SNMP nebo i jinak (telnet, po seriový lince "skrz USB", ...).

Port forwarding bys pak dělal na IP adresu RPi.


Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #16 kdy: 06. 08. 2013, 18:48:42 »
Ještě dotaz, můžu pomocí arduina mít takto udělané stránky zvládne to ? http://fv-marsov.humlnet.cz/ nebo nějak podobně graficky ?
Záleží na tom, jaká verze to je. Existují verze, které mají SD kartu, na kterou se statický obsah (obrázky, css apod.) nahrají a arduino je zvládne servírovat. S nějakými složitějšími věcmi jako grafy apod. ale nepočítej, to už chce minimálně Raspberry.

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #17 kdy: 06. 08. 2013, 18:58:11 »
No tak nejde mi o to aby to bylo graficky takhle, raspberi kupovat nechci protože by mi to už neutáhly panely. Stačí mi jenom když to bude ty hodnoty vypisovat pod sebe. Celkově bude 6 čidel na analogu. To je vše   

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #18 kdy: 06. 08. 2013, 19:26:25 »
No tak nejde mi o to aby to bylo graficky takhle, raspberi kupovat nechci protože by mi to už neutáhly panely. Stačí mi jenom když to bude ty hodnoty vypisovat pod sebe. Celkově bude 6 čidel na analogu. To je vše   
To není problém.

Vojta

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #19 kdy: 06. 08. 2013, 21:22:27 »
Děkuji :-)
1. Arduinem se zabývám asi 4 měsíce, ale zatím jsem dělal jen základní věci - blikání diody, čtení hodnoty z analogu na serial monitoru...
2. Mám solární elektrárnu, kterou bych právě chtěl měřit na dálku (teplotu panelu, proudy a napětí), protože se jezdím koukat jednou za týden na mé panely.
3. Rozumím ti výborně sice si to musím víckrát přečíst něž mi to dojde, ale pochopím to :-)

Ještě dotaz, můžu pomocí arduina mít takto udělané stránky zvládne to ? http://fv-marsov.humlnet.cz/ nebo nějak podobně graficky ?

A ještě jeden, pokouším se na serial monitoru vyčíst hodnotu ze senzoru co měří proud (acs712) 20A+- 100mV/A Je někde rovnice jak udělat aby mi to fungovalo dobře ? Pokouším se to dělat podle této stránky, ale i když mám proud 0A, tak mi to píše -5.60

http://www.lucadentella.it/en/2011/11/29/sensore-di-corrente-con-arduino/

Dík

Na to cidlo google vyhodi radu odpovedi, to by nemel byt problem, zadej: acs712 arduino

Grafy se daji docela dobre generovat pomoci:
https://developers.google.com/chart/image/docs/chart_wizard

napr:

Kód: [Vybrat]
http://chart.googleapis.com/chart?chxr=0,0,24|1,-30,40&chxs=0,676767,11.5,0,lt,676767&chxt=x,y&chs=600x500&cht=lxy&chco=3072F3,FFFF00,FF9900,E0E0E0,E0E0E0&chds=0,24,-30,40,0,24,-30,40,0,24,-30,40,0,24,-30,40,0,24,-30,40&chd=t:-1|27.9,28.7,27.9,24.7,28.2,33.7,33.8,26.6,31.2,34.3,26.6,29.5,26.9,35.7,33.6,28.2,34.7,30.7,29.0,29.8,28.6,29.4,27.9,28.70|-1|24.8,24.7,24.6,24.5,24.4,24.3,24.2,24.2,25.1,24.3,23.4,24.4,23.4,24.0,0.0,0.0,24.5,24.1,2.2,2.2,2.3,0.0,25.2,25.00|-1|14.5,14.0,13.4,13.2,12.9,12.7,12.6,13.3,18.3,13.8,13.6,14.5,12.4,24.8,17.0,16.4,16.0,12.7,34.3,33.5,30.7,20.3,14.9,14.20|-1|0,0,0,0,0,0,0,0,0,0|21,21|-20,30&chdl=Modry|Zluty|Venku&chdlp=b&chls=1|1|1|1|1&chma=0,0,5,20|0,5&chtt=Teploty
coz arduino nema az tak problem krmit.

Napriklad:
http://gsiot-sn8x-txkt.try.yaler.net/

blbnou mi cidla a radiovy prenos, rusi se to s PWM pro podsvetleni 7 segmentovek, nemel jsem cas to resit, proto nesmysle teploty. V soucasne dobe funguje jako internetovy cas k posteli, takze ta webova stranka moc neslape.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24710673/yaler_pokus_046.zip
https://dl.dropboxusercontent.com/u/24710673/transmiter_06/transmiter_06.ino


eiffel

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #20 kdy: 07. 08. 2013, 09:23:53 »
Proč to děláš Arduinem?
Kup si malinu (raspberry) a máš 3/4 problémů vyřešených dík operačnímu systému!
Dělal jsem přesně to samé.
Malina si vyčte data ze střídače (rozebere jeho webovou stránku), přes sériovou linku si protokolem modbus vytahá data z analyzátoru sítě a pomocí 1wire si bere data z osvitového senzoru, který jsem udělal z brouka na monitoring baterie. Jelikož měří i teplotu, dá se snadno počítat polynom pro její kompenzaci.
Vše končí v rrdtool ...

Ani jsem si neužil céčka, komunikaci se střídačem (kostal) je na SourceForge v pythonu, pro modbus  jsem si upravil knihovnu v perlu a 1 wire má podporu v kernelu.
Cron to celé co 5 minut spouští a bylo to hotové za 3 dny po večerech.

Pokud se chceš vydat touto cestou, mohu pomoci. (i když mne zdejší linuxoví guru jistě pomluví, jak to mám zbastlené ...)


Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #21 kdy: 07. 08. 2013, 10:51:26 »
(i když mne zdejší linuxoví guru jistě pomluví, jak to mám zbastlené ...)
Proč? Proč vymýšlet kolo, když všechny komponenty jsou už hotové? Nevýhoda RPi je jenom ve vyšší spotřebě a alespoň teoreticky menší robustnosti kvůli složitějšímu SW vybavení.

eiffel

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #22 kdy: 07. 08. 2013, 14:06:02 »
Dělal jsem TCPIP stack jak pro AVR, tak pro PIC32.
Na stole chodil.

Běda, když to mělo běžet v provozu 24 hodin denně ...
Běda, když jsem potřeboval něco přidat či modifikovat...

Stálo to mnoho času a energie.  A čas je to, co nemám.
Proto "blikám ledkou" ne pomocí 2 tranzistorů, ale malinou s 500MB operačním systémem ...
Trochu mne to jako technikovi vadí, ale holt pokrok nezastavíš ...
Derivát debianu na malině mi sice moc nevoní (jsem masochista na Slackware s terminálem), ale balíčky jsou dík komunitě odladěné a "apt-get install" se v začátcích, kdy člověk neví kde dřív začít sakra hodí.

 

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #23 kdy: 16. 08. 2013, 15:03:17 »
Tak jsem to nakonec vyřešil... na jednou solárním fóru zdarma spravuje pro ostatní pomocí arduina webové stránky (nemusím mít pevnou ip). Takže paráda, ale teďka mám problém. Přišlo mi dnes arduino mini s usb>ttl převodníkem. Jak nainsteluji software abych do něj mohl nahrávat ? Stáhl jsem z arduina nějaký .inf soubor co se má přidat a arduino mini by mělo chodit. Bohužel pořád nefunguje nevíte co s tím ? Mám win 7 děkuji.

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #24 kdy: 16. 08. 2013, 16:34:49 »
Tak jsem to nakonec vyřešil... na jednou solárním fóru zdarma spravuje pro ostatní pomocí arduina webové stránky (nemusím mít pevnou ip). Takže paráda, ale teďka mám problém. Přišlo mi dnes arduino mini s usb>ttl převodníkem. Jak nainsteluji software abych do něj mohl nahrávat ? Stáhl jsem z arduina nějaký .inf soubor co se má přidat a arduino mini by mělo chodit. Bohužel pořád nefunguje nevíte co s tím ? Mám win 7 děkuji.
Potřebuješ ovladač k tomu převodníku, s Arduinem to nesouvisí, to komunikuje jenom pomocí sériáku. V těch převodnících bývá tohle: http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT232R.htm

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #25 kdy: 16. 08. 2013, 18:48:52 »
Jo děkuji už to jde... Teďka další problém když dám upload, tak mi to nahrává a u konce mi to vyhodí error. Co s tím ? Koukal jsem na net a zkoušel jsem držet reset chvilku když uplouduju, ale nepomohlo to :-(

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #26 kdy: 16. 08. 2013, 18:50:44 »
tak mi to nahrává a u konce mi to vyhodí error. Co s tím ?
Je potřeba nahodit řešení.

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #27 kdy: 16. 08. 2013, 19:17:32 »
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

Re:Arduino: nahrání prvního programu
« Odpověď #28 kdy: 16. 08. 2013, 19:50:21 »
http://lmgtfy.com/?q=stk500_getsync()+not+in+sync+resp%3D0x00

Znamená to, že s Arduinem nekomunikuješ. Může to být tisíc různých věcí, od špatného zapojení, špatný driver, špatně nastavený port.