Mirek: DNS běží na samostanym PC, ne na MK1. První cesty se bojím, protože pokud si dobře pamatuju, nikdy to nesekalo dobrotu. Nejspíš to ale bylo špatným nastavením (něco jsem podělal).
M.: DLNA jsem jen zmínil, ale už bych ho ošéfoval nějakym (nehezkym) způsobem, nemusíme to vysloveně řešit... DNS má samozřejmě asi 5 záznamů, ale znáš to, rád bych to řešil na vyšší úrovni ;-) Jde mi o to, aby to fungovalo, ale i o to, abych se za to nemusel stydět a něco se přitom naučil ;-)
Dva DNS mě taky napadly, ale vzniká trabl - lokalit může být více, ale DNS server na každé z nich být nemusí...
Teď je tu rozhodnutí, zda se do toho více potopit nebo ne... Pokud ano, tak:Verze A:
Lokalita 1 - MK1, VIP, OVPN server, PC DNS server (master)
Lokalita 2 - MK2, neVIP, OVPN klient, PC DNS server (slave)
Lokalita 3 - MK3, poloVIP*, OVPN klient
Problém: Chcípne Lokalita 1, nedostanu se nikam mezi dalšíma dvěma (DNS chcíplý, spojení s OVPN serverem chcíplý = neví o sobě). Lokalita 1 může bejt mrtvá desítky hodiny (do 50). Podle mých dosavadních zkušeností a znalostí je tohle neřešitelnej problém (příliš složitý řešení a hacky vynecháváme).
Verze B:
Lokalita 1 - MK1, VIP, OVPN server, PC DNS server (master)
Lokalita 2 - MK2, VIP, OVPN server?/klient?, PC DNS server (slave)
Lokalita 3 - MK3, poloVIP*, OVPN klient
Konstatování: Může chcípnout Lokalita 1 nebo 2, ale zbývající dvě (tedy Lokalita 3 a ta nechcíplá) si dál povídají.
Otázka: Jak to provést? Udělat dva OVPN servery, spojit je oboustraně mezi sebou (tedy na každym udělat i klienta) a Lokalitu 3 připojit k oběma? To se asi docela zapotim, až to budu routovat, co?

* poloVIP = VIP, ale proměnná. Dostane jí přímo MK na svou ether1. Pomocí skriptů v MK jsem dokázal docílit změny DNS záznamu na DNS serveru v Lokalitě 1, takže poloVIP mi byla známa = dala se použít jako VIP. Měl jsem ale děsnej problém s implementací změny DNS záznamu pomocí MK funkce, na Linux PC to jelo v pohodě, na MK to haprovalo. Nedokázal jsem to dostat do použitelnýho stavu

Uvádím kvůli úplnosti. Případně to můžeme výhledově odštěpit do jiného tématu a pokusit se to rozchodit...
Pokud mě budete mít plný zuby a nebudete chtít řešit haldu teorie, která v praxi sice bude využitá, ale dost nadsazená, vzhledem k tomu, že jde celkem o méně než 10 PC a pravděpodobně <5% využití celkovýho konceptu, napište mi to. Rád bych pokračoval, jde ale o Váš čas.