Občasné výpadky na Wi-Fi síti

flack

Re:Problém na WIFI síti
« Odpověď #15 kdy: 17. 07. 2013, 18:46:36 »
Podla mna je tu aj tak prilis malo informaci na nejaku diagnostiku. Ale predpokladam ze ak pouzivate Cisco zariadenia tak viete co robite.

kolemjdouci

« Odpověď #16 kdy: 17. 07. 2013, 19:45:41 »
Okolní sítě jsou extrémně slabé, navíc na opačném straně spektra (1 a 3), já používám 12 a 9.

Nemusí tu být žádná souvislost,ale...
Kanál 12 je teoreticky ok, ale zkušenost mi říká nepoužívat ho. Běhají okolo nás všelijak získaná zařízení určená do jiných geografických končin, která se na 12 a 13 nepřipojí.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 18. 07. 2013, 00:22:04 »
Okolní sítě jsou extrémně slabé, navíc na opačném straně spektra (1 a 3), já používám 12 a 9.

Nemusí tu být žádná souvislost,ale...
Kanál 12 je teoreticky ok, ale zkušenost mi říká nepoužívat ho. Běhají okolo nás všelijak získaná zařízení určená do jiných geografických končin, která se na 12 a 13 nepřipojí.

To by ale nemelo mit vliv na AP na 9. kanalu. Navic by se to projevilo jen na nekterych zarizenich a to ne jen obcas, ale zcela systematicky porad. Cili tohle asi ne. To spis vypada na to, ze nekde zapnou nejaky hooodne velky vysavac z odeslymi odrusovacimi kondenatory nebo na nejaky utok. Ovsem je divne, ze by nekdo utocil na oba AP na ruznych kanalech soucasne. Navic by to odchytal Wireshark, zatimco na odchyceni toho vysavace by clovek potreboval spektralni analyzator od Metageeku za 900$ nebo nejake radio s vystupem na osciloskop.

JSOB

Re:Občasné výpadky na Wi-Fi síti
« Odpověď #18 kdy: 18. 07. 2013, 08:10:57 »
No ja bych urcite vyzkousel dat ty kanaly dal od sebe. Tu 9 skuz zmenit na 7 kdyz je tam volno. Prosel bych  znova nastaveni zda jsem neco neopomel.

« Odpověď #19 kdy: 18. 07. 2013, 08:17:51 »
Alebo nejake zariadenie, ktore vie scannovat aj frekvencie. Napr. takto to vyzera v mikrotiku.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcVKP1A0GD465-PxeqPcEHALvB8y1GRex4K5vGFLn_5vTnrVtUJA
Da sa to aj naskriptovat a v pripade zvyseneho rusenia dat info.

Mirage

« Odpověď #20 kdy: 18. 07. 2013, 09:38:11 »
To by ale nemelo mit vliv na AP na 9. kanalu. Navic by se to projevilo jen na nekterych zarizenich a to ne jen obcas, ale zcela systematicky porad. Cili tohle asi ne. To spis vypada na to, ze nekde zapnou nejaky hooodne velky vysavac z odeslymi odrusovacimi kondenatory nebo na nejaky utok. Ovsem je divne, ze by nekdo utocil na oba AP na ruznych kanalech soucasne. Navic by to odchytal Wireshark, zatimco na odchyceni toho vysavace by clovek potreboval spektralni analyzator od Metageeku za 900$ nebo nejake radio s vystupem na osciloskop.

Wiresharkem se mi nikdy nepovedlo vychytat okamžik, kdy to zlobilo.
Kanály jsem s přechodem na nová zařízení změil.
Může být problém i v jednom z těch zařízení, může se čas od času zbláznit a dělat problém.
Jediné, co vím naprosto určitě, je, že od AP dál je vše v pořádku a AP jsem úplně vyměnil.
Tedy je to buď v zařízeních nebo v z vnějšku.

« Odpověď #21 kdy: 18. 07. 2013, 10:18:48 »
V prvom rade z kazdeho klienta a AP treba dostat merania PER pre smery Tx/Rx. Vhodne by bolo per packet, ale ked nebude, staci aj pre inu casovu jednotku, napriklad zvycajne 1 sekunda. Zarusit si to mozes paradoxne vlastnymi stanicami a to ich nevhodnym umiestnenim. Odrazy signalu a hlavne silneho signalu od stanic mozu narobit vela problemov. Potom zavisi aj ako su napisane ovladace na tych staniciach.
Stanica skusa roaming ak kvalita signalu prekroci istu nastavenu stanicu, alebo skusa ReAssoc ak kvalita poklesne pod minimalnu hranicu. Niektore ovladace maju meranie kvality naprogramovane na okamzite hodnoty, namiesto na priemerne. Samozrejme v takomto pripade staci naozaj malo a stanica prestane odpovedat. Dalsi problem moze byt v pouzivani roznych noriem b/g vs.N. Dalej moze vadit ak sa zmeni trasa signalu medzi AP a klientom a ostatnymi klientami napriklad tak, ze sa niekto prechadza okolo zariadenia, cim drahy signalu posiela inymi cestami a na anteny inych zariadeni dopadaju v inom case. No a ked toto vsetko zvazis, tak sa jednoduchost merania z toho uplne vytraca.

JSOB

« Odpověď #22 kdy: 18. 07. 2013, 12:12:04 »
Jen takova myslenka..... nemas u nekoho s klientu levny wifirouter Tenda? Nam delal desnou paseku a po dohode s dodavatelem jsme ho vymenili za TP-link a je klid. Pritom pul roku tam ta Tenda jela bez problemu.
Vzdy to normalne jelo a najednou zacaly vypadavat pakety uz pri pingu na LAN rozhrani routeru. Po nejake chvili se to srovnalo. Takhle cca 3-4x za dopoledne. Vymenil jsem jej za ten samy i s novejsim firmwarem a porad stejne. Jakmile jsem dal TPlink tak to chodi v poho. Je zajimave ze na siti u jineho dodavatele ta Tenda jede normalne.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 18. 07. 2013, 13:04:59 »
Jen takova myslenka..... nemas u nekoho s klientu levny wifirouter Tenda? Nam delal desnou paseku a po dohode s dodavatelem jsme ho vymenili za TP-link a je klid. Pritom pul roku tam ta Tenda jela bez problemu.
Vzdy to normalne jelo a najednou zacaly vypadavat pakety uz pri pingu na LAN rozhrani routeru. Po nejake chvili se to srovnalo. Takhle cca 3-4x za dopoledne. Vymenil jsem jej za ten samy i s novejsim firmwarem a porad stejne. Jakmile jsem dal TPlink tak to chodi v poho. Je zajimave ze na siti u jineho dodavatele ta Tenda jede normalne.
Tak ono záleží na podmínkách. Bez bližších specifikací to jsou jen samé spekulace. WiFi antény také nemají rády, když jsou v blízkosti DVB-T antény. Jednak se rozpadá obraz televize a Wifi komunikace také není bez výpadku. Přitom stačí snížit napájení antény z maxima třeba jen o stupeň níže a problémy jsou pryč. Mimochodem, to je další věc, která mne napadá, jestli není u routerů AP napájení antény na max. Jsou routery, které to fakt nemají moc rády.