Ničí mi Raspberry Pi SD karty?

Lol Phirae

Re:Ničí mi Raspberry Pi SD karty?
« Odpověď #30 kdy: 11. 07. 2013, 18:30:57 »
*několik let

Charlie

« Odpověď #31 kdy: 12. 07. 2013, 05:56:08 »
jak jsem psal, zkoumal jsem karty přes badblocks a vyšlo to vždycky ok. To s nefunkčníma aktualizacema mě napadlo taky, ale na netu jsem nenašel nic podobnýho, co by se někomu stalo. A napájení mám vyřešený 12V 2A zdrojem do vlastního stabilizátoru se 78s05
(víceméně toto )
Ten zdroj není ok, chybí blokovací kondy proti zákmitům, zdroj může být nestabilní!

3ugeene

« Odpověď #32 kdy: 12. 07. 2013, 08:10:40 »
blokovací 100n kondíky tam mám, chladič je tam taky, vstupní napětí je ok :D  Píšu už po miliardprvní, že zdrojem to není.

trubicoid2 díky za informaci o tech příkazech do configu, vůbec jsem je neznal, takže další věc, kterou můžu zkusit  ;)

petr0707

« Odpověď #33 kdy: 12. 07. 2013, 09:44:06 »
Já osobně používám napájení ze starého AT PC zdroje, přímo 5V z napájené  DC mechaniky. SD karty mám class 4 a class 10, PI přetaktováno na 1000MHz a žádný problém.... Co s tím děláte že vám to nefičí??? Nemáš možnost ty své karty strčit a otestovat v jiném PI nebo ten svůj zdroj otestovat na jiném PI???

3ugeene

« Odpověď #34 kdy: 12. 07. 2013, 10:10:40 »
zdrojem si myslím, že to fakt není,  a k dalšímu Rpi přístup momentálně nemám :/

Jinak s tim právě nedělám absolutně nic :D Vždycky se to, pokud se pamatuju, rozbilo po upgrade systému, takže jsem to sváděl na vadný aktualizace. Nicméně pak to pi při bootu psalo, že to nemůže číst z karty a musel jsem třeba udělat fsck a zas to chvíli jelo. Pak jsem koupil druhou kartu a problém furt přetrvává.  Ale vždycky se to rozbije naprosto random.

petr0707

« Odpověď #35 kdy: 12. 07. 2013, 10:28:10 »
Já jsem ti včera psal ať to otestuješ bez upgradu.... Myslel jsem že to vyzkoušíš a dáš nám tady vědět, každopádně mě asi donutíš k tomu, že až příjdu domu tak si nainstaluji čistou distribuci Raspbianu a udělám upgrade, jestli s tím budu mít problém. Mimochodem, jakou verzi Raspbianu používáš?? Kdyžtak tady dej link kde si to stáhl, já to vyzkouším. Třeba je problém tam. Já používal starší verzi a ta mi fičela....

3ugeene

« Odpověď #36 kdy: 12. 07. 2013, 10:35:57 »
vím, ještě jsem se k tomu nedostal, patrně až o víkendu.
Používám normálně obraz, kterej je ke stažení na http://www.raspberrypi.org/ (wheezy hardfloat)
http://downloads.raspberrypi.org/images/raspbian/2013-05-25-wheezy-raspbian/2013-05-25-wheezy-raspbian.zip

a vždycky mažu Xka a jiný věci (vím co mažu), abych ušetřil místo na kartě, páč to nepoužívám

Je to oficiální distribuce, takže si nemyslím, že by měla bejt nějak vadná.

petr0707

« Odpověď #37 kdy: 12. 07. 2013, 10:42:15 »
Netvrdím, že by byla distribuce vadná, ale může být třeba nekompatibilní s některými sd kartami, možná nekompatibilní ze starší verzi pi, já mám stejnou verzi pi jako ty takže to vyzkouším. Ještě prosím popiš co tam mažeš pro úsporu místa na sd kartě, to jsem zatím nepotřeboval takže ani nedělal. Udělám to stejně jak to děláš ty a vyzkoušíme kde je problém.

3ugeene

« Odpověď #38 kdy: 12. 07. 2013, 10:42:42 »
jinak ten upgrade se vždycky rozbil na úplně jiným místě, jiných balíčcích, takže to není tím, že by třeba něco bylo vadnýho a to raspi nenajelo...

Třeba před posledním rozbitím se to rozjebalo tak, že jsem dal jen apt-get update, kde se to zaseklo a když jsem to restartoval, tak mi spousta programů při spuštění psala illegal instruction. Upozorňuju, že k žádnýmu upgrade baliků nedošlo, takže je vyloučený, že by to třeba nainstalovalo balíky pro jinou architekturu nebo tak.

3ugeene

« Odpověď #39 kdy: 12. 07. 2013, 10:49:40 »
přesně si to nepamatuju, ale podle stránky:

http://www.cnx-software.com/2012/07/31/84-mb-minimal-raspbian-armhf-image-for-raspberry-pi/

jsem odstaňoval jen některý balíky, protože on tam maže i věci u kterých jsem si nebyl jistej, že je to dobrej nápad... ale víceméně jsem mazal třeba desktop u uživatele pi (celkově jsem uživatele odstranil i s home a přidal novýho) pak balíky lxde a Xka, vidím to asi na tohle:

sudo apt-get remove x11-common midori lxde python3 python3-minimal
sudo apt-get remove lxde-common lxde-icon-theme omxplayer

ale přesně teď fakt nevím, ale dával jsem is pozor, aby to nedávalo pryč nějaký šílenosti

petr0707

« Odpověď #40 kdy: 12. 07. 2013, 10:54:30 »
K poslednímu tvému komentáři, přiznám se že toto jsem nikdy nedělal, ale určitě to vyzkouším... ta zvědavost.... Ale nevím jestli to co děláš je zrovna dobrý nápad... seš si jistý tím co děláš??? Kolik místa ušetříš??

3ugeene

« Odpověď #41 kdy: 12. 07. 2013, 10:56:23 »
zas taková lopata nejsem, prostě jsem dal pryč věci, co se týkají grafickýho prostředí, ušetřený místo odhadem 300MB? Sice nic extra, ale ušetřený - dobrý. Ten systém pak jel klidně i měsíc bez problémů, takže tady si fakt věřím, že jsem to nezkonil.

petr0707

« Odpověď #42 kdy: 12. 07. 2013, 11:00:12 »
Neber to jako projev nedůvěry jen jsem to ještě nedělal tak nevím, ale vyzkouším... Mimochodem pro tvém žešení hesla v Biosu jak si píšeme v jiném vlákně věřím že víš co děláš...

3ugeene

« Odpověď #43 kdy: 12. 07. 2013, 11:17:52 »
Nojo, jako taky bych se nedivil, kdybych něco zkonil, ale tady je fakt asi chyba jinde...

NA

« Odpověď #44 kdy: 12. 07. 2013, 12:51:13 »
Napadá mě, že problém může být swap a podobné záležitosti, které vyčerpají počet přepisů, které karta vydrží.