To že cache v RAM je pro čtení používána vždy, zní logicky. Vlastně si neumím představit, že by tomu tak nebylo. Napsal jsem to tudíž nesprávne. Tobe děkuji kolemjdoucí za opravu.
To že se používá i cache pro zápis - tedy s okamžitým vyprázdněním a zápisem na HDD při optimalizaci pro rychlé odebrání a se zápisem "až systém uzná za vhodné" při optimalizaci pro výkon - mi zní také velmi logicky a pravděpodobně.
V minulosti jsem se kdesi dočetl (možná i na blogu MS) kdy byl tento princip popisován právě tak, že při optimalizaci pro výkon se povolí cache pro zápis. Dnes, po další várce hledání na webu MS, myslím že šlo o chybu a bylo myšleno pravidlo pro cache pro zápis (write-cache policy).
Co se týká nenastavitelnosti vlastní cache disku. Schválně jsem zkusil poslední (2007) dostupné originální ovladače od Intelu. OEM nabízel ty předposlední. Obě dvě verze se zdají bý úplně stejně fungující a spolehlivé jako o něco starší (2006) driver dodaný přímo instalátorem Windows (soubory také podepsané přímo Microsoftem). Dokonce ani aktualizace pro ně nebyla vydána. Intel dodal novější verzi iaStor.sys.
Žádná změna v možnostech nastavení. Podobné situace, u různých disků i řadičů, popisuje hodně lidí na Internetu. Myslím, že zařízení s cache zachází dle vlastního uvážení a bez ohledu na přání Windows. Nepoznám zásadní rozdíl ve výkonu ani na rozličných Linuxech ani při použití WinPE. Jak je zde obhospodařována cache neumím posoudit.
Jestli by něco mohlo existovat, tak možná nějaký nástroj/konfigurační aplikace, která přímo nařídí kontroleru/řadiči jak má pracovat s cache disku (v minulosti jsem takovou desku měl). Věřím, že bude existovat i nástroj který umožní disku používat nebo nepoužívat svoji cache (například WD měl v minulosti, když to bylo třeba, udělátka snad na všechno).
Jestli si najdu čas udělat testy toho Kingston traveler-u DTR-500 (opravdu dobrý flash-disk, mám i podle mne výborné SD ultimateX 100X) tak je sem hodím. Akorát si nejsem jistý, zda WinSAT cache neignoruje a netestuje zařízení pouze na přímo.