Přiznávám se, že nikdy jsem příliš neměl v lásce subwoofery (podle mne zvuk zkreslují příliš a z efektů mne vždy akorát bolí hlava nebo se houpe žaludek), a proto jsem vždy dával přednost stereo systémům. Na notebooku je to v podstatě primární volba.
Po poznámce na úvod to podstatné. Už několik let (zhruba tři) používám s notebookem "Logitech V20 Notebook Speakers" (nevím zda se ještě vyrábí či prodávají) a celkem spokojenost (zejména se zvukem). Spotřeba minimální, používám i při chodu na baterie, zvuk ucházející, vhodné pro menší místnosti. Jde v podtstě o externí (USB) zvukovou kartu propojenou s 4-ma a 5-ti cm reproduktory. Prodávají se včetně pouzdra pro přenášení, praktičnost nechť každý posoudí sám.
Vlastní mechanické provedení není nic moc, obzvlášť za ty prachy (stály mne 12 nebo 14 stovek, dnes již může být cena odpovídající), ale myslím že ještě tak pět let mi vydrží. O co konkrétně jde? Zejména o lepení kabelů, které navíc působí dojmem že budou stále více a pozvolan křehnout. Kabely nejsou zcela oddělitelné a ten jeden mono jack je značně nekvalitní (při koupi hned zkuste zda stereo signál "drží" v obou reprácích).
Bylo by super kdyby notebooky byly takovýmto systémem vybaveny rovnou. Prostor na reproduktory ve většině je, když neuvažujeme o ozvučném prostoru. Kdo někdy viděl jak vypadá to co tam bývá dnes, tak nechápe že to vůbec může hrát. Kdo pamatuje malé repráčky namísto PC-Speakeru (pro beep kódy, pípátko) tak ať se neděsí, že velikost popisovaných repro je přibližně stejná - na rozdíl od klasických malých reproduktorů opravdu hrají.
Pokud něco podobného máte a hraje to pod Windows divně... tak se podívejte zda k nim systém přistupuje jako k "širokopásmovým reproduktorům", pokud tedy širokopásmovými jsou. Uvedené V20 mají frekvenční rozsah 70 Hz - 20 kHz.