Jaký souborový systém pro Windows, Mac a Linux

Luban

Jaký souborový systém pro Windows, Mac a Linux
« kdy: 30. 06. 2010, 08:50:05 »
Ahoj, koupil jsem si externí disk, který chci přenášet mezi různými počítači se systémy Windows, Mac OS X a Linux. Bohužel netuším, jaký souborový systém použít, abych mohl s disky pohodlně pracovat.

Samozřejmě mě napadla FAT, ale dostal jsem se s ní do potíží: Windows XP mi takto velký disk (120 GB) bůhvíproč nedovolí FAT naformátovat a nabídnou jen NTFS (a to nezapíšu v Macu). Když jsem se pokusil tam FAT udělat v Linuxu, tak Windows ječí, že disk není naformátovaný a nabízejí zase formát NTFS.

Existují tedy dvě řešení: buď najít nějaký záhadný souborový systém, který poběží všude; nebo mi poraďte, čím to naformátovat, aby se to líbilo Windows. Díky moc!

Tonda

Re: Jaký souborový systém pro Windows, Mac a Linux
« Odpověď #1 kdy: 30. 06. 2010, 09:05:32 »
Dobrý den.
FAT32 tam dostanete za pomoci utilitky fat32format.

Luban

« Odpověď #2 kdy: 30. 06. 2010, 09:50:41 »
Tou utilitou jsem to také zkoušel a nedopadlo to. Testoval jsem podobných utilit víc a zrovna u téhle mi ten disk fungoval jen v tom počítači, na kterém jsem to zformátoval. Druhé Windows zase jen oznámily, že disk není naformátován.

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 30. 06. 2010, 09:59:00 »
voni windous nechteji formatovat fat32 i kdyz to jde, staci, kdyz to naformatujes v MACu nebo v linuxu

v MACu normalne disk managerem

a v linuxu udelas fdsikem partici 0x0c a pak mkdosfs -F32

trubicoid2

« Odpověď #4 kdy: 30. 06. 2010, 10:01:09 »
jo, jeste se doporucuje po partitionovani a pred formatovanim smazat prvnich 512 byte na tom oddilu:

dd if=/dev/zero of=/dev/sdx1 bs=512 count=1

salam

« Odpověď #5 kdy: 30. 06. 2010, 14:53:12 »
Nevím co na to Macek, ale já používám pro přenos mezi Windows a Linuxem naprosto bez problémů NTFS.

trubicoid2

« Odpověď #6 kdy: 30. 06. 2010, 15:00:39 »
macek cte, ale nezapise

Fantomas

« Odpověď #7 kdy: 30. 06. 2010, 16:25:23 »
Bohuzel univerzalnejsi fs nez fat32 momentalne neni, partition v linuxu vytvoris treba cfdiskem a pak mkfs.vfat. Ve windows existuji mraky nastroju, treba acronisu disk director nebo partition magic.

« Odpověď #8 kdy: 30. 06. 2010, 16:29:45 »
Popravde netusim jestli takovy souborovy system existuje, ale mam o tom velke pochybnosti. Politika M$ je takova, ze nejlepsi stav je, kdyz neco funguje pouze pod windowsem jakozto to prinuti jine pouzivat windows. Svobodna volba jde v tomto pripade bokem. Dulezitejsi jako spokojenost lidi, je mnozstvi penez ktere tato politika prinesla do M$.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 30. 06. 2010, 16:45:26 »
Mozna by sel pouzit EXT2/EXT3. Nevim, jak je na tom Mac, ale na Wydle existuji drivery, pomoci kterych lze na EXT cist i psat. Akorat mam pocit, ze podpora neni uplna a tak se akorat jedna o takovy lepsi FAT, ktery napriklad nema dementni omezeni na velikost souboru 4GB nebo 1GB nebo kolik to je, diky kteremu si clovek na FAT ani Wydle nezazalohuje, kdyz se pouzije ntbackup.

ET

« Odpověď #10 kdy: 01. 07. 2010, 13:40:16 »
Zdar,
jeste je tu varianta, ze na tom disku budes mit trebas 2+ FS - napr FAT +  EXT

jinak Macek VS NTFS RW jsou nejaky experimentalni solutiony na googlu - http://www.macosxhints.com/article.php?story=20090913140023382 vetsionu nakej port FUSE/NTFS-3G

Luban

« Odpověď #11 kdy: 01. 07. 2010, 20:04:07 »
Tak se to asi vyřešilo samo. Přítelkyně naformátovala ten disk jako NTFS. Já jsem tam pak udělal znovu FAT a zdá se, že to jede. Zřejmě se tím prvním formátem smazal i ten boot sektor, jak mi tu někdo radil a už se to Widlím líbí. Díky všem za pomoc!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. 07. 2010, 21:28:25 »
Zřejmě se tím prvním formátem smazal i ten boot sektor, jak mi tu někdo radil a už se to Widlím líbí.

Priste zkuste jednoduse cely disk nebo alespon poradny kus zacatku prevalcovat nulami pomoci dd nebo neceho. Ted si vzpominam, ze jsem se potykal s USB Flashem, kde jsem mel EXT3 a kvuli prenosu dat na Widle jsem potrebovat FAT. Po vytvoreni FATu na Linuxu s tim byly jakesi podivne problemy, kdy Widle odmitaly spolupracovat, prestoze Linux to namontoval bez problemu. Po delsim googlovani jsem nasel ten spek s vymazanim pomoci dd a pak uz to jelo. V cem je problem ale netusim.

Luban

« Odpověď #13 kdy: 01. 07. 2010, 21:44:13 »
Jo, to vypadá na naprosto stejný problém. Widle jsou prostě divné :). Díky!

ET

« Odpověď #14 kdy: 02. 07. 2010, 12:42:14 »
Widle(co vim tak alespon XP) maj minimalne s flaskou problem ten, ze pokud neni NTFS/FAT partice na prvnim miste v MBR tak na ni nevidej - `fdisk -l /dev/sd?` ti pod linuxem ukaze jak je partition tabulka na flashce udelana.
Jinak na destroy partition tabulky staci promazat prvnich 512b [promaze to i bootloader, partition table zacina myslim na 446b ] - takze neco jako `dd if=/dev/zero of=/dev/sd? count=1 bs=512` - a bacha na pismenka abys nepromajz neco jinyho :]