Tablet - pracovní nástroj?

HH

Re:Tablet - pracovní nástroj?
« Odpověď #15 kdy: 03. 06. 2013, 00:30:41 »
http://www.czc.cz/dell-latitude-10-10-1-z2760-2gb-64gb-ssd-w8/127084/produkt
http://www.czc.cz/asus-usb-ethernet-hub/111977/produkt

Před měsícem jsem vybíral tablet s podobnými nároky - téměř stejně definované. Tento Dell jsem měl půjčený a v porovnání s Lenovo Tablet 2 je to horší zařízení. Je větší a nemá stylus. Díky stylusu lze alespoň trochu ovládat klasické desktopové aplikace. Jinak samozřejmě na práci klávesnice a myš, ideálně s dock a monitorem. Pak si lze pracovní den představit, že v kanceláři pracujete úplně normálně s velkým monitorem, klávesnicí a desktopovými aplikacemi. Na cestách máte tablet, kde lze s jistým nepohodlím využít i desktopové aplikace, ale primárně spíše reagujete na email nebo potřebujete udělat poznámky do onenote. To vše na jednom zařízení, které máte pořád u sebe. Více práce od tabletu na cestách nelze očekávat. Tedy spíše manažerské použití. Pro technika na konfiguraci sítě apod. to podle mě není vhodné.

Velkou nevýhodou je nestabilita Windows 8 a nedostatek kvalitních aplikací.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 03. 06. 2013, 17:02:21 »
v kanceláři pracujete úplně normálně s velkým monitorem, klávesnicí a desktopovými aplikacemi. Na cestách máte tablet, kde lze s jistým nepohodlím využít i desktopové aplikace, ale primárně spíše reagujete na email nebo potřebujete udělat poznámky do onenote. To vše na jednom zařízení, které máte pořád u sebe.

No a kdyz to mate tak pekne vsechno na jedne hracce, tak to hlavne nezapomente zalohovat. Protoze az vam to nekdo slohne, tak jste v ....

BTW, mam neblahy pocit, ze se sifrovanim disku to na tabletech nebude moc slavne, takze supertajne pracovni projekty stylu jaderna sila v Hornich Pocernicich bych na tom nenosil.

HH

« Odpověď #17 kdy: 03. 06. 2013, 18:34:24 »
Díky za reakci na bezpečnost.
Bitlocker proti přečtení disku, když někdo nabootuje z flash je samozřejmost, ale lepší je používat tablet jako terminál pro Citrix prostředí a data ukládat i zálohovat mimo tablet. Emaily v tabletu zůstávají a je to riziko. Heslo po každém zamknutí obrazovky je nutnost.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2013, 19:47:35 »
Emaily v tabletu zůstávají a je to riziko. Heslo po každém zamknutí obrazovky je nutnost.

No a na to v Linuxu mame treba EncFS a dalsi. Do Widli leda tak dotlacit FreeOTFE nebo Truecrypt. Tam je ale nevyhoda pevne nastavene velikosti kontejneru. Z bezpecnostniho hlediska to ma sve prednosti, ale treba na mail a podobne veci je otrava, ze je tezke se rozhodnout, kolik mista rezervovat. EncFS sifruje soubor po souboru a tak rezervaci mista resit nemusim. Sice CIA muze z velikosti souboru usoudit o jaky typ dat se jedna, ale pokud to nedokazi rozsifrovat, je mi to u zakonceni zazivaciho traktu.

HH

« Odpověď #19 kdy: 03. 06. 2013, 20:03:28 »
Bohuzel jsem tablet vybiral ciste do win prostredi s citrixem. zivot me zaval po 12 letech u linuxu do světa win. Bojovat bych mohl, ale to je predem prohrana bitva :) 

narcis

« Odpověď #20 kdy: 03. 06. 2013, 23:25:55 »
No vidíš, a někteří začínali na 4bitech, stroják, assembler, basic, DOS, W3 až W Vista, a skončili u práce - Linux. Takže tablet? Šmátrat prstem po malé obrazovce? Přeci jen dávno po pubertě...

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 04. 06. 2013, 09:28:47 »
Necetl jsem celou diskusi, ale vzhledem k tomu, ze jsem si ted chvili hral s tabletem od dellu + dokovaci stacnie + win 8 a kazde zapnuti toho kramu bylo pro me utrpenim, tak to nekudy musi ven, takze vam napisu par zkusenosti :-)

pisou na tom Dell Latitude 10
tablet se ze zcela vypnuteho rezimu zapne jednim kratkym zmacknutim zapinacih tlacitka, tedy k nechtemu startu jak delane.
pokud se tablet rozhodne aktualizovat, pak bootuje klidne 10 minut. u zarizeni "do ruky" je to jiste chtena vlastnost, kterou vzdy ocenite, kdyz se rychle chcete mrknout, kdy ze jeden ten autobus. to same plati pro vypinani.
pomerne casto tablet blbe raguje na dotek. nekdy jako by nereaguje vubec. z meho vyrazne hur vypadajicho lenova tohle neznam. parkrat sem tomu dal pesti. zajimave je, ze v ten okamzik dotyk ozil :-) netusim, jestli problem je v hw, nebo se jen sw zamyslel.
tablet se mi nepodarilo dat (ani narvat) do dokovaci stanice, pokud byl v kozenem obalu. vydelat table z obalu je operace, ktera mi neprijde trivialni a nevidim duvod, proc bych to mel pri dokovani delat.
pokud date tabled do dokovaci stanice, pak prestane fungovat usb port na tabletu. opet skvela a pro me nepochopitelna vec, ale ok. ovsem zvireci rozmer tato vlastnost nabude v momente, kdy si tablet date do dokovaci stanice, abyste na nej dobre videl, ale nepripojite dokovaci stanici na napajeni. proste jen chcete stojanek. v tu ranu nemate zadne usb. ty v dokovaci stanici nejedou, coz bych chapal, ale tablet si mysli, ze je ve funkcni dokovaci stanici a vypne svuj usb port. parada. v tento moment sem s tim malem praskl o podlahu. pak jsem si rekl, ze si neznicim lino takovym kramem.
a ted samotne win8. jak je na desktopu na pytel dotykova nabidtka start, tak na tabletu je na pendrek desktopova cast. sice musim uznat, ze win vi, ze jsou na dotykovem zarizeni a tady seznamy jdou scrollovat tak jak je na dotykovych zarizenich zvykem a nemusite tedy sahat po scroll baru, ale to je tak vsechno.
neprisel jsem na to, jak ziskat pres dotykove zrozhrani mac adresu wifi rozhrani.
tablet se zcela vypne pres 4 kliky. vytahnout bocni nabidku, jit do meny settings (wtf?), vybrat vypnout a jeste jednou vybrat vypnout. kdyz jsem tento prosty ukol dal 3 nahodnym lidem, ani jeden z nich nebyl schopny tablet pres dotykove menu vypnout. at zije ergonimie ovladani.
ad dotykova klavesnice - v metru se zobrazuje tam kde je potreba, pokud se teda zobrazuje. cca do 15 minut pouzivani se rada zobrazovat prestane a v ten moment se ani neprihlasite. v desktopovem prostredi se sama neukazuje, ale v sys trayi je ikona klavesnice, pomoci ktere jednim klikem klavesnici vyvolate. pokud ovsem mate aplikaci, ktera jede na cely obraz a prekryje task bar, tak jste v haji zelenouckem a litujete, ze bydlite jen v prvnim patre, protoze je to pro rozflakani toho kramu mala vyska.
metro sem si moc neuzil, celkem beru, ze to bude ok. az na to, ze tablet nema hw tlacitko zpet ani gui nedisponuje takovym tlacitkem. takze jsem se naprosto bezne ztracel, nevedel jsem, jak se dostat o jeden krok v menu zpet atd. jedina zachrana byl navrat do start menu. mozna jsem to jen nepochopil. kazdopadne mi to prislo jako skrabat se levou nohou za pravym zubem moudrosti.

cely system se chova dost rozpolcene. casto nevite, jestli zamceni tabletu vyvola nutnost zadat heslo pri odemceni, nebo ne. nekdy jo, nekdy ne. nekdy se prestane zobrazovat dotykova klavesnice, nekdy zazlobi dotykovy display, jindy vas nastve aktualizace pri bootu, jindy pri vypinani. je to cele nedomrdle.

pak uz mam jen drobnosti jako je adresni radek v IE v dolni casti, obrazu, co je dobre u telefonu, ale u tabletu mi to prijde pitome. skubajici se rotujici kolecka, ze kterych mam neustale pocit, ze se probihaji proces zastavuje z zrychluje a pri perifernim sledovani z toho mam tiky, to uz je jen drobna blbustka. kdyz uz, tak uz.

dodam, ze ted pisu z windows, na serveru mam linux, na telefonu a tabletu android, proste nemam idelogicke predsudky, ale co je moc, to je moc. proti tomuhle zlaty apple a android.

narcis

« Odpověď #22 kdy: 04. 06. 2013, 19:35:14 »
Ve zprávách je info, že od MS utekl další špičkový manažer, jde to dolu vodou. W8 šrot, pracují na W9 a asi už i na W EXIT

http://www.zive.cz/bleskovky/microsoft-opustil-dalsi-vysoky-manazer-a-firma-pry-planuje-hlubsi-zmeny/sc-4-a-169140/default.aspx

yatz

« Odpověď #23 kdy: 04. 06. 2013, 20:06:21 »
Jak píše JmJ, problém Win 8 na tabletu je v tom, že Metro část je hračka, k práci naprosto nepoužitelná, a desktopové aplikace se dotekovým ovládáním nedají ovládat, aniž by u toho neměl člověk chuť s tím prásknout o zem a jít si koupit něco s Androidem nebo iOSem. Předpokládám že wireshark asi nikdy v metro verzi nebude a z představy, že se na 10-11'' displeji s FullHD rozlišením trefuji do titěrných tlačítek, mě cuká pravá oční bulva :)  2 dny práce s Win 8 na tabletu mě přesvědčily, že bych si na takové zařízení asi nezvykl a byly by to vyhozené peníze a nakonec jsem koupil Sony E1112, což je 11'' mininotebook s plnou výbavou porty (i ten RJ45 tam je) + jsem do toho vrazil 120GB SSD a rozšířil RAM na 8GB a je to naprostá paráda.

Takže než si nějaký tablet s Win 8 koupíte, nahoďte si na flashku wireshark (pokud to jde) a běžte si to do nějakého showroomu vyzkoušet.  A pokud vás ani to neodradí, tak bych asi doporučil Acer W700. Sice je kapku přes 15k, ale oproti W510 to má o dost lepší procesor ale hlavně výrazně lepší diplej.

j

« Odpověď #24 kdy: 04. 06. 2013, 22:36:48 »
...

Predhodil sem osmy par BFUckum (na desktopu), vsichni meli nejakou zkusenost s dotykaci. Jejich prvni reakce byla pouzit krysu jako dotyk ... a .... ono to NEFUNGUJE. Proste chteli capnout obsah a odscrolovat ho ... a bez napovedy by jim ani po 10ti minutach nedoslo, ze to nejde, ze musej pouzit scrollbar.

Tahle jedina ukazka stacila bohate k tomu, aby prohlasili, ze takovej smejd nechtej ani videt. Ale nenechal sem je utyct ... nechal sem je jeste otevrit PDFko ... a chtel sem, at si pak otevrou trebas word a kousek z toho PDF tam opisou ... Kdyz meli otevrenej ten word, tak zacli nadavat, proc se jim zavrelo to pdf (desktop aplikace vs metro aplikace) ... kdyz sem jim prozradil kouzelnou klavesouvou zkratku alt tab (cca 1/2 netusila) ..., tak prozmenu resili, jak si to pdf otevrou vedle toho wordu ... coz je jaksi ... ehm .. mno ne ze by to uplne neslo, ale kdyz sem jim ukazoval jak na to, tak se v tom ztratili uplne vsichni.

=> at uz si o widlich mysli kdo chce co chce, XP/7 jsou velmi slusne pouzitelny oboje. Ale osmy jsou naprosto nepouzitelny - nedaj se pouzivat ani na desktopu ani na dotykaci, protoze neumi poradne ani jedno a matlaj paty pres devaty, kde se to nekde chova tak a jinde onak ... coz vede k tomu, ze i jako clovek, kterej se "pocitacema" zivi mam s timhle kramem efektivitu prace polovicni ... protoze porad narazim na to, ze neco nechova logicky a podle ocekavani.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 05. 06. 2013, 01:01:05 »
@j: Hm, kdyz vydali Vistu, tak jsem si myslel, ze se jedna o nejhorsi Widle, ktere kdy vydali. Ale vidim, ze MS je hnan neprekonatelnym impulsem neustale prekonavat sve drivejsi uspechy.

« Odpověď #26 kdy: 05. 06. 2013, 11:12:09 »
To jsou ale ošklivé pomluvy!

Pevně doufám, že vám tu brzy místní zástupce oné firmy vysvětlí, že windows 8 mají nadpozemsky vysoký "user satisfaction rate" a že vyvrátí vámi šířené nehorázné pomluvy a lži ...

M_____

« Odpověď #27 kdy: 04. 11. 2016, 14:35:08 »
Tak jsem hledal jak se dá využít tablet a už je mi to jasné. Ideálně na recepty do kuchyně a nebo ho dát dítěti ať je na chvíli klid  ;D . Pořídil jsem si tablet , naštěstí ne drahý protože jsem potřeboval odprezentovat několik velmi krátkých videí . Nakonec díky tomu slavnému androidu jsem tuhle variantu zavrhnul a odprezentoval si své krťoučké videa na mém telefonu s uzavřeným systémem .
To je běs ten android.K čemu je to vlastně dobré.Díval jsem se že existují docela zajímavé aplikace jako wifi kamera a pár zajímavostí ale každý prg.s toho jejich story ;D ;D chce po mě abych bonznul polohu , povolil přístup k fotkám , mikrofonu a co já vím co ještě . To je jak Vacátko v každé domácnosti :)))) kde je wifi a tenhle krám k tomu wifi připojený.Když tablet tak alespoň s Ubuntu . No asi ho s mírnou ztrátou pošlu dál dalším blbému jako jsem byl já. Sakra práce .

« Odpověď #28 kdy: 04. 11. 2016, 17:36:21 »
Dobře díky za rady... Co jiného v liuxovem světě čekat :-D ...
To ej takový mindrák od jednoprocentních ... .

IM

« Odpověď #29 kdy: 04. 11. 2016, 18:53:54 »
Mam Asus note. Má win 10 a stylus. Dajú sa rukou písať poznámky aj kresliť do výkresu napr. stavebného. Jedine podobne bol Samsung Note 8 a 10. Nepoužívam ho na písanie s klávesnicou. Jedine login.
Je to naozaj o tom, že čo kto potrebuje.
Ak poznáte niečo podobné dajte vedieť. Rukou písať ide naozaj výborne...
Ale je to klasický tablet, bez RJ...