Necetl jsem celou diskusi, ale vzhledem k tomu, ze jsem si ted chvili hral s tabletem od dellu + dokovaci stacnie + win 8 a kazde zapnuti toho kramu bylo pro me utrpenim, tak to nekudy musi ven, takze vam napisu par zkusenosti :-)
pisou na tom Dell Latitude 10
tablet se ze zcela vypnuteho rezimu zapne jednim kratkym zmacknutim zapinacih tlacitka, tedy k nechtemu startu jak delane.
pokud se tablet rozhodne aktualizovat, pak bootuje klidne 10 minut. u zarizeni "do ruky" je to jiste chtena vlastnost, kterou vzdy ocenite, kdyz se rychle chcete mrknout, kdy ze jeden ten autobus. to same plati pro vypinani.
pomerne casto tablet blbe raguje na dotek. nekdy jako by nereaguje vubec. z meho vyrazne hur vypadajicho lenova tohle neznam. parkrat sem tomu dal pesti. zajimave je, ze v ten okamzik dotyk ozil :-) netusim, jestli problem je v hw, nebo se jen sw zamyslel.
tablet se mi nepodarilo dat (ani narvat) do dokovaci stanice, pokud byl v kozenem obalu. vydelat table z obalu je operace, ktera mi neprijde trivialni a nevidim duvod, proc bych to mel pri dokovani delat.
pokud date tabled do dokovaci stanice, pak prestane fungovat usb port na tabletu. opet skvela a pro me nepochopitelna vec, ale ok. ovsem zvireci rozmer tato vlastnost nabude v momente, kdy si tablet date do dokovaci stanice, abyste na nej dobre videl, ale nepripojite dokovaci stanici na napajeni. proste jen chcete stojanek. v tu ranu nemate zadne usb. ty v dokovaci stanici nejedou, coz bych chapal, ale tablet si mysli, ze je ve funkcni dokovaci stanici a vypne svuj usb port. parada. v tento moment sem s tim malem praskl o podlahu. pak jsem si rekl, ze si neznicim lino takovym kramem.
a ted samotne win8. jak je na desktopu na pytel dotykova nabidtka start, tak na tabletu je na pendrek desktopova cast. sice musim uznat, ze win vi, ze jsou na dotykovem zarizeni a tady seznamy jdou scrollovat tak jak je na dotykovych zarizenich zvykem a nemusite tedy sahat po scroll baru, ale to je tak vsechno.
neprisel jsem na to, jak ziskat pres dotykove zrozhrani mac adresu wifi rozhrani.
tablet se zcela vypne pres 4 kliky. vytahnout bocni nabidku, jit do meny settings (wtf?), vybrat vypnout a jeste jednou vybrat vypnout. kdyz jsem tento prosty ukol dal 3 nahodnym lidem, ani jeden z nich nebyl schopny tablet pres dotykove menu vypnout. at zije ergonimie ovladani.
ad dotykova klavesnice - v metru se zobrazuje tam kde je potreba, pokud se teda zobrazuje. cca do 15 minut pouzivani se rada zobrazovat prestane a v ten moment se ani neprihlasite. v desktopovem prostredi se sama neukazuje, ale v sys trayi je ikona klavesnice, pomoci ktere jednim klikem klavesnici vyvolate. pokud ovsem mate aplikaci, ktera jede na cely obraz a prekryje task bar, tak jste v haji zelenouckem a litujete, ze bydlite jen v prvnim patre, protoze je to pro rozflakani toho kramu mala vyska.
metro sem si moc neuzil, celkem beru, ze to bude ok. az na to, ze tablet nema hw tlacitko zpet ani gui nedisponuje takovym tlacitkem. takze jsem se naprosto bezne ztracel, nevedel jsem, jak se dostat o jeden krok v menu zpet atd. jedina zachrana byl navrat do start menu. mozna jsem to jen nepochopil. kazdopadne mi to prislo jako skrabat se levou nohou za pravym zubem moudrosti.
cely system se chova dost rozpolcene. casto nevite, jestli zamceni tabletu vyvola nutnost zadat heslo pri odemceni, nebo ne. nekdy jo, nekdy ne. nekdy se prestane zobrazovat dotykova klavesnice, nekdy zazlobi dotykovy display, jindy vas nastve aktualizace pri bootu, jindy pri vypinani. je to cele nedomrdle.
pak uz mam jen drobnosti jako je adresni radek v IE v dolni casti, obrazu, co je dobre u telefonu, ale u tabletu mi to prijde pitome. skubajici se rotujici kolecka, ze kterych mam neustale pocit, ze se probihaji proces zastavuje z zrychluje a pri perifernim sledovani z toho mam tiky, to uz je jen drobna blbustka. kdyz uz, tak uz.
dodam, ze ted pisu z windows, na serveru mam linux, na telefonu a tabletu android, proste nemam idelogicke predsudky, ale co je moc, to je moc. proti tomuhle zlaty apple a android.