Nechápu těžbu měny Bitcoin

Tom Liberec

Nechápu těžbu měny Bitcoin
« kdy: 17. 05. 2013, 01:09:48 »
Svou poznámkou o smyslu spravedlnosti jsem použil i slovo Bitcoin. Protože me makroekonomie,  měnové politiky a další zajímají, zajíma me i tezba Bitcoinu. Ovšem ani oficiální stránky v ČR mi v tom vůbec nepomohly. Slova jako řešeni úkolů,  těžební stroje ... 
Předem je jasne, že nebudu konkurenci   .....   Pokud Fed a ECB dovoli bude mi i do budoucna stačit RMS.
« Poslední změna: 17. 05. 2013, 09:15:07 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Bitcoin, těžba digitální měny. Nechápu.
« Odpověď #1 kdy: 17. 05. 2013, 01:11:28 »
Můj článek jsi četl? :-)

https://www.abclinuxu.cz/clanky/decentralizovana-kryptomena-bitcoin

Kdyžtak se ptej. Plánuju revizi (přecijen už je to 2 roky staré a za tu dobu se strašně moc událo) a uvítám podněty!

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. 05. 2013, 01:42:17 »
Zeptal bych se, laicky: Když se všechny transakce od počátku existence bitcoinů distribuovaně archivují, nezahltí se ten systém jednou vlastní historií?

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 17. 05. 2013, 03:09:52 »
Zeptal bych se, laicky: Když se všechny transakce od počátku existence bitcoinů distribuovaně archivují, nezahltí se ten systém jednou vlastní historií?
Ane. https://en.bitcoin.it/wiki/Scalability
  • Třeba karetní společnosti a banky taky všechno archivují a ještě stačí. V budoucnu holt nebude mít asi blockchain doma každý, ale budou servery firem a komunit na způsob Electrum serverů.
  • Merkle Pruning/Punctuation. Při extrémní fragmentaci (a tedy mnoha slepých uličkách ve stromu, které brání čištění) si dokážu představit opatření, že maximální stáří mincí je třeba 100k bloků. Pak se musí nalít do nové transakce a tím se defragmentují.

Tom Liberec

« Odpověď #4 kdy: 17. 05. 2013, 03:13:24 »
Díky Jendo. To je to jsem si potřeboval přečíst.  Sice s toho nejlépe rozumím tomu o deflaci ale právě proto jsem se rozhodl případne dotovat ČEZ jiným způsobem. Zůstanu u akcií a akcioveho účtu.  Ovšem nevylučuji nákup bitcoinu obzvlášť pokud Evropska sociální charta  nebo socializace ztrát  bude dále vítězit nad normální měnovou politikou v EMU. Jako uchovavatel hodnoty i pro spekulaci se bitcoin jevi poměrne zajímavě.

Pavel

« Odpověď #5 kdy: 17. 05. 2013, 08:06:59 »
  • Třeba karetní společnosti a banky taky všechno archivují a ještě stačí. V budoucnu holt nebude mít asi blockchain doma každý, ale budou servery firem a komunit na způsob Electrum serverů.
  • Merkle Pruning/Punctuation. Při extrémní fragmentaci (a tedy mnoha slepých uličkách ve stromu, které brání čištění) si dokážu představit opatření, že maximální stáří mincí je třeba 100k bloků. Pak se musí nalít do nové transakce a tím se defragmentují.

To prve je podla mna dost proti filozofii Bitcoinu.  Keby sa to malo presadit, cim sa to bude prakticky lisit od sucasneho dolaru? Logika Bitcoinu je prave v tom, ze "lud" drzi majoritu hlasov a nie "malopocetna rada starsich" si urcuje pravidla hry.

Nakolko je realne, ze sa podari zrealizovat nacrtnutu zmenu c.2 za predpokladu, ze blockchain doma bude relativne casty jav?

Zopper

• 881
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 05. 2013, 12:00:21 »
To prve je podla mna dost proti filozofii Bitcoinu.  Keby sa to malo presadit, cim sa to bude prakticky lisit od sucasneho dolaru? Logika Bitcoinu je prave v tom, ze "lud" drzi majoritu hlasov a nie "malopocetna rada starsich" si urcuje pravidla hry.

Mícháš dvě věci - logování transakcí a rozhodování/kontrolu. Jenda jen napsal, že logovat musí i banky, ne že by u bitcoinu měla být nějaká bankovní rada.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Nechápu těžbu měny Bitcoin
« Odpověď #7 kdy: 17. 05. 2013, 12:47:58 »
Už jsem se tu tuším dřív ptal a nedostal jsem nějakou jasnou odpověď.

CO se počítá při Bitcoin miningu? Jaké úlohy můj HW dostane, o s nimi dělá a kam odesílá výsledek? Co je tím výsledkem? Z to musí někdo profitovat, jinak to nechápu...

Pavel

« Odpověď #8 kdy: 17. 05. 2013, 13:15:00 »

Mícháš dvě věci - logování transakcí a rozhodování/kontrolu. Jenda jen napsal, že logovat musí i banky, ne že by u bitcoinu měla být nějaká bankovní rada.

Bitcoin ma zaujima len okrajovo, ale opakovane sa v dokumentoch pise, ze na zmenu protokolu treba nadpolovicnu vacsinu.
(co podla ma by bolo napr. uvedene orezavanie stromu atd.)
Predpokladam, ze "hlasovacie pravo" ma ten co drzi u seba blockchain, chapem to zle?

Druha vec je, ze je dost podstatny rozdiel medzi logovanim kazdej bozej transakcie s nutnostou ju mat pre fungovanie protokolu
 a logovanim ich zlomku ktore nahodou presli cez bankovy system a niekto ich chce zarchivovat.

JSH

« Odpověď #9 kdy: 17. 05. 2013, 13:21:01 »
CO se počítá při Bitcoin miningu? Jaké úlohy můj HW dostane, o s nimi dělá a kam odesílá výsledek? Co je tím výsledkem? Z to musí někdo profitovat, jinak to nechápu...
Počítají se hashe z bloků transakcí. Mineři ověřují transakce a dostávají za to odměnu (poplatky za transakce + nové bitcoiny, které se takhle dostávají do oběhu) Výsledkem je hash, který se odesílá zpátky do cloudu. Prostě mineři jsou ta výpočetní síla, která udržuje bitcoin v provozu. Postupem času se odměna za mining přesouvá z nových mincí stále víc na poplatky za transakce.

« Odpověď #10 kdy: 17. 05. 2013, 13:21:26 »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 17. 05. 2013, 13:40:42 »
JSH: Takže mining spočívá v "péči" o infrastrukturu a tím získávání prostředků z poplatků uživatelů?

Nějak se ke mě pořád nedostalo nic, co bych mohl platit BTC, tím pádem z mého pohledu není takové množství "co ověřovat" na (mě neznámý) počet minerů - aneb Jak je zajištěno, že bude vždy co počítat a naopak jak je zajištěno, že bude vše spočteno včas (co/kdy je včas)?

« Odpověď #12 kdy: 17. 05. 2013, 14:36:54 »
JSH: Takže mining spočívá v "péči" o infrastrukturu a tím získávání prostředků z poplatků uživatelů?

Nějak se ke mě pořád nedostalo nic, co bych mohl platit BTC, tím pádem z mého pohledu není takové množství "co ověřovat" na (mě neznámý) počet minerů - aneb Jak je zajištěno, že bude vždy co počítat a naopak jak je zajištěno, že bude vše spočteno včas (co/kdy je včas)?

Pročtěte si ten článek, co jsem postoval nad vaším příspěvkem.

« Odpověď #13 kdy: 17. 05. 2013, 14:52:31 »
Zůstanu u akcií a akcioveho účtu. 
Správné rozhodnutí.

Jako uchovavatel hodnoty i pro spekulaci se bitcoin jevi poměrne zajímavě.
Jako uchovatel hodnoty těžko může sloužit něco, co samo o sobě žádnou užitnou hodnotu nemá. Je to naprosto čistá spekulace a hodnota je dána _jenom_ spekulativní poptávkou*. Navíc já osobně bych teda nehovořil o uchování hodnoty u něčeho, co fluktuuje tak, že během týdne cena spadne o 75%...

Další věc je, že bitcoiny stejně jako zlato, nic neprodukují (narozdíl od akcií).

“(Gold) gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.” (Warren Buffett)

Ale jak říká jeden český ekonom: "Každý má právo být chudý. Nemůžeme nikomu bránit v investici do čehokoli." :)

* http://themonetaryfuture.blogspot.cz/2011/06/why-are-libertarians-against-bitcoin.html

« Odpověď #14 kdy: 17. 05. 2013, 14:53:52 »
Správné rozhodnutí.
...akorát teda RMS bych se vyhnul širokým obloukem a hledal v USA. Ale to už je každého věc.