Jistě je možné takový protokol zkonstruovat. Problém je v tom, že v praxi ti vždycky vyjde, že na tom peerujícím drátu můžeš přijmout všechny zdrojové adresy, tj. takový protokol na nic není.
Jakto? Všechny koncové uzly a sítě mají jasně dané rozsahy. Jediné, co pak můžu dělat, je slučovat je dohromady. Vždycky a všude pak budu mít seznam rozsahů, které z konkrétního drátu můžou legitimně vypadnout. Stejně jako mám seznam, které cílové sítě jsou na kterém drátu.
Boze ... nauc se neco o routovani ... zjevne v tom mas naprosto zcela zasadni hokej..
Malej priklad, jo? Mejme 3 site A,B,C. Rekneme ze ja mam sit A. Vim, ze mam spoj s B a vim ze mam spoj s C, ale nevim a vedet nemuzu, zda jsou spojeny navzajem. Rekneme, ze i takovej spoj existuje (trojuhelnik).
Za normalnich okolnosti mi chodi nejaka IPcka 1.2/16 ze site B a nejaka 3.4/16 ze site C. I nastavim si (v souladu s tvoji predstavou), filtr tak, ze jinak tomu byt nemuze. Mno a nyni prijde bagrista, a prekopne spoj do site C. Jelikoz je provozovatel site C chytry, a dohodl se s provozovatelem site B, zacnou mi jeho pakety chodit ze site B, jenze ja mu je zahazuju, protoze tam prece nemaji co delat.
Ted bys moh vytahnout, ze me se pres BGP zmeni smerovani ... o cemz mi prijde info (trebas) ze site B (taky muze prijit uplne odjinud, trebas ze site X). Jenze BGP mi rika, KAM mam pakety posilat. Absolutne vubec nic nerika o tom, odkud mi budou pakety chodit.
Ono se totiz muze klidne stat, ze bagrista prekopne jen drat od C k A, ale opacne to bude chodit vpohode => presmeruje se jen jeden smer spoje (coz je v netu celkem bezna vec, ze pakety tam a zpet chodi jinudy).
A to sme u blbyho trojuhelniku, kde by se dalo s trochou snahy zjistit, ze ten propoj BC existuje. Ted si prestav, ze takovych siti jsou tisice, desetitisice, a topologii neznas, ani znat nemuzes. Takze vis co se ti velmy rychle stane? Ze te B i C poslou dohaje, odpojej si svoje daty k tobe, a muzes si sitovat na vlastnim, zcela bezpecnem pisecku.
---
Tady bych jeste podoktnul dalsi novinku ... celej net funguje (kupodivu) na zaklade doporuceni - zadna narizeni, zadne povinosti, pouze doporuceni. A prave na urovni smerovani to funguje velmi dobre. Na vyssich urovnich uz o poznani hur - presne proto, ze si do toho pridava leckdo vsemozna "vylepseni".
BTW: Nevsim sem si, ze by trebas takovy GTSce vadilo, ze mi prijde 5k spamu denne, to je muj problem, je na me, jak si stim poradim na svem serveru. Stejne tak je kazdyho problem, jak si poradi s DOSem. ISP to vyresi tlustejma dratama.