To: Winař
jaký program užíváte ke spuštění win her? Prosím o konkrétní údaj užívaný v Centru software pro Ubuntu. S obyčejným zavaděčem win programů dobré zkušenosti. Půjde zřejmě o instalaci win vrstvy. Děkuji za odpověď tady, případně na můj uváděný e.mail.
Zdravím Tondo,
Patrně došlo k menšímu nedorozumnění. Přezdívku (nick) Winař jsem si dal aby bylo patrné, že používám MS Windows. Já na Linux vždy jen z úžasem zírám a brzy od něj uteču. Používám sice některé aplikace, které prvotně pro Windows nebyly psány, ale to je asi tak vše. Konkrétně Ubuntu jsem minimálně dva roky neviděl.
Mám s Linuxem, kromě jiných potíží, i podobný problém jako ty. Příliš mnoho aktualizací, že nestíhám ani chápat změny. Časem bych rád zkusil nějakou distribuci s Long Time Strategy (ale pod deset let nejdu), pokud půjde stáhnout po částech (klidně přes torrenty) a celek nebude větší jak 2,5 GB. Také mi příjde, že z důvodů aktualizcí/vývoje je třeba příliš často stahovat příliš mnoho dat na což nemám ani čas ani peníze.
Popravdě to nechápu: Měl jsem z minula za to, že Linux je C# kód a k překladu dochází až na na vlastním stroji, a při aktualizaci stačí stáhnout jen nějaké differenční, textové, soubory. Nezabte mne prosím.
Na Windows se stahují v podstatě rovnou "differenční" binární data - existuje služba inteligentního přenosu na pozadí (BITS) - jejichž objem je však na můj vkus stále ještě příliš velký. I přes uvedené, mám pocit, že Linux je na tom mnohem hůře, příjde mi, že neustále stahujete celé CD/DVD image.
Třeba taková špatně napsaná aplikace, jako je MS Security Essentials (antivirus), potřebuje klidně stáhnout i přes 70MB dat jednorázově, při nepravidelné údržbě. Důvodem je to že MS chce mít jistotu konzistence dat a virová databáze se mnohdy stahuje kompletní. Běžně je ale pro Windows a běžné aplikace (office, externí přehrávač, enkodér,...) vhodné stáhnout jednou měsíčně aktualizace o objemu 1-80 MB dat. Jak kdy a jak kdo. Někdo nepotřebuje aktualizovat prakticky vůbec.
**
O mnou uvedeném postupu jsem se jen domníval, že by byl přenositelný i na OS Linux. U Windows bych si dával pozor zejména při přidělených diskových kvótách a na smazání dat ostatních uživatelů počítače, u Linuxu nevím. V každém případě lze mazat jen poškozená data, nemusí jít hned o celý adresář (nově složku).
Co se herního prostředí týká. Na Windows občas používám pro opuštěné hry (Abandon Games) konzoli DOSBoxu, ale zda běží na Linuxu pod Wine (další emulátory neznám), nebo nativně nevím.
Svobodné hry (psané komunitami, nehovořím o testovacích a free hrách), to je jediná věc kterou vůbec nevyhledávám a netoužím po ní. Pár jsem jich zkoušel (jen ty údajně nejlepší), ale byla to vždy taková sra-píp-. Ono ani pro Windows spousta her nestojí za ty peníze co za ně chtějí. Vůbec se nestydím si něco získat mimo oficiální prodejní kanál a napřed to vyzkoušet, než se rozhodnu za to vypláznout peníze. Ani bys nevěřil kolik z (toho mála) testovaných her (jsem celkem nenáročný a stačí mi jedna pořádná hra na celou jednu až tři zimy) u mne skončí hned do večera.