Chci se živit programováním - jak začít?

Re:Chci se živit programováním - jak začít?
« Odpověď #75 kdy: 21. 05. 2013, 18:54:01 »
Ty si z toho děláš legraci  ;)
Trochu. Ale ne zas tak moc. K rizeni auta nepotrebujes vedet, jak je auto zkonstruovane. Musis jenom vedet, jak se pouziva - umet ridit. Rizeni s konstrukci auta trochu souvisi, ale ne nijak extremne. Kdyz se naucis vsechno o konstrukci auta, ale nikdy jsi v nem nesedel, tak proste dobre ridit nebudes.

Jasne, je super, kdyz clovek umi auto ridit i zkonstruovat. Ale tu konstrukci se naucil na ukor jinych dovednosti, treba rizeni motorky nebo letadla. Clovek, ktery by umel ridit i zkonstruovat auto, motorku i letadlo, je proste genius a ne normalni clovek.

Argumentace "umim zkonstruovat auto, takze se naucim ridit cokoli", je kravovina. Kdyz umim RIDIT auto, naucim se rychleji ridit motorku.

U vetsiny veci beznemu cloveku, ktery se konkretne touhle veci nezivi, staci
1. vubec vedet, ze to existuje
2. vedet, k cemu a jak se to pouziva
3. vedet, jake to ma zhruba vlastnosti z hlediska uzivatele (tj. napr. k cemu to neni vhodne pouzivat)
4. vedet, kam/na koho se obratit, kdyz to potrebuju opravit, upravit, rozsirit nebo postavit neco podobneho

Kdyz se nad tim zamyslis, tak presne za takovych okolnosti pouzivas drtivou vetsinu veci ve svem zivote - televizi, mobil, auto... koneckoncu treba i blbej zachod (kdo z nas vi, jaky sklon ma mit odpadni trubka? Ani takovou blbost jako zachod si vetsina z nas neumi postavit.)

Pupi

« Odpověď #76 kdy: 21. 05. 2013, 19:02:09 »
Ja sa spytam. Pouziva niekto tie rozne teorie, ak pracuje ako administrator, grafik? Vsak treba si uvedomit, ze nie kazdy a vsade to potrebuje. Ok je to mozno bonus, vyssi level toto ovladat, ale prepacte, ak budem robit networking administratora(mozno nejaky bezpecnostny analytik) 10 rokov, budem vo firme uznavany a spravovat X serverov, tak o tych 10 rokov si ani nespomeniem, na dokazy, formalizmy a veci takehoto charakteru. Fajn budem si to pamatat zo skoly mozno, ale ked to clovek nepouziva v praxi tak je velka pravdepodobnost, ze to aj zabudne.
Vsak to mi pride ako u lekara. Lekari sa ucia 6 rokov vsetko. Potom sa specializuju(kardiologia, neurologia). Ano zaklad maju nejaky, vedia vseobecne informacie, ale uz chcem vidiet ako nejaky kardiolog sa pusti do takej operacie mozgu, hoci ma o tom aspon nejake zaklady(sice on vseobecne musi vediet vsetko stale, mozno extremne prirovnanie).

« Odpověď #77 kdy: 21. 05. 2013, 19:06:44 »
Ja sa spytam. Pouziva niekto tie rozne teorie, ak pracuje ako administrator, grafik?
To je tady vecne tema.

Jisteze pouziva! Kdyz budes programovat prekladac, tak to prece potrebujes! A jak bys bez toho asi tak chtel naprogramovat pristavani sondy na mesici?  A videl jsi nekdy prijimacky do vyzkumneho centra IBM, ktere je pravda jedine na svete a pracuji tam tri lidi? Tam se na to preci ptaji! A tam se prece chces dostat! Prece nechces delat cvicenou opici nekde v RedHatu?

atd. atd. atd. nekonecna pisnicka

Pupi

« Odpověď #78 kdy: 21. 05. 2013, 19:11:26 »
Mirek krasne si to vystihol aj s tym prispevkom o autach a aj s tym ironickym prispevkom o IBM ;)

+100

Jakub Galgonek

« Odpověď #79 kdy: 21. 05. 2013, 21:31:06 »
To je tady vecne tema.

Asi by bylo fajn, kdyby ti, co šli do praxe, konkrétně napsali, které předměty se jim v praxi hodily a které naopak postrádali.

« Odpověď #80 kdy: 21. 05. 2013, 21:53:25 »
Asi by bylo fajn, kdyby ti, co šli do praxe, konkrétně napsali, které předměty se jim v praxi hodily a které naopak postrádali.
To je uplne zbytecny. Kdyz napisou "neupotrebil jsem X,Y,Z", tak dostanou odpoved "Aha, ty ses jeden z tech lepicu kodu/cvicena opice/idiot/podclovek/... To jsem tady taky jednoho takovyho mel a ten ..." Jedina spravna odpoved je "X,Y,Z i FŇ pouzivam kazdy den, cili jsem jeden z vas nadlidi".

Jakub Galgonek

« Odpověď #81 kdy: 21. 05. 2013, 22:06:40 »
To je uplne zbytecny. Kdyz napisou "neupotrebil jsem X,Y,Z", tak dostanou odpoved "Aha, ty ses jeden z tech lepicu kodu/cvicena opice/idiot/podclovek/...

Klidně ať napíšou, ale ať předtím odpoví!

« Odpověď #82 kdy: 21. 05. 2013, 23:25:04 »
Klidně ať napíšou, ale ať předtím odpoví!
Dyť už to tady bylo tisíckrát, nemá to smysl.

Pupi

« Odpověď #83 kdy: 22. 05. 2013, 00:27:29 »
presne s takymto niecim sa stretavam na nasom skolskom fore, kde si vsetci myslia, ze su super, clovek polozi normalnu otazku a ludia div ze ho nezozeru. Ked som argumentoval tym, ze nie kazdy vyuzije teoreticku informatiku, vela ludi to po case zabudne ak robi nejakeho sietara apod., lebo sa tomu nevenuju, ale ze najdu sa aj miesta, kde to clovek vyuzije, tak div, ze ma neukamenovali a oznacili ma za trolla. Proste to su ludia, ktori si myslia nieco viac a nedokazu si pripustit nic ine. Skoda, ze aj tak vacsina ludi po VS skonci ako programatori, administratori apod., ale idu sa vystatovat ze su nieco viac. Holt niekto si musi riesit komplexy menejcennosti aj inac :)

hmmm

« Odpověď #84 kdy: 22. 05. 2013, 00:49:23 »
presne s takymto niecim sa stretavam na nasom skolskom fore, kde si vsetci myslia, ze su super, clovek polozi normalnu otazku a ludia div ze ho nezozeru. Ked som argumentoval tym, ze nie kazdy vyuzije teoreticku informatiku, vela ludi to po case zabudne ak robi nejakeho sietara apod., lebo sa tomu nevenuju, ale ze najdu sa aj miesta, kde to clovek vyuzije, tak div, ze ma neukamenovali a oznacili ma za trolla. Proste to su ludia, ktori si myslia nieco viac a nedokazu si pripustit nic ine. Skoda, ze aj tak vacsina ludi po VS skonci ako programatori, administratori apod., ale idu sa vystatovat ze su nieco viac. Holt niekto si musi riesit komplexy menejcennosti aj inac :)

ja som z FI a mam dvoch spolubyvajucich z VUT, ja programujem vacsinou v jave, oni v lowlevel embedded C, ja si myslim svoje ... a oni tiez :D pred nedavnom som videl statnicove otazky z VUT :D ciste PEKLO :D http://www.fit.vutbr.cz/info/rd/2013/rd11-130329.pdf

Kto tu matiku akoze vyuzije? :D to je totalne odveci

Pupi

« Odpověď #85 kdy: 22. 05. 2013, 00:51:35 »
este doplnim, ze ti co si porovnavaju radi "peera", myslia si ze su nieco nad, tak ak dokazu nieco take ako dokazal zakladatel Tumblr na com momentalne zarobil 1mld.$ tak potom ich porovnavanie "peera" budem brat za ozaj opodstatnene. Pretoze clovek, ktory nedokaze pripustit, ze sa da zaobist aj bez toho, ze nevyuziva sa to vsade, musi byt riadny zadubenec.

Pupi

« Odpověď #86 kdy: 22. 05. 2013, 00:57:19 »

no niekto ju urcite vyuzije, ale mozno tak 1-2 z 10 ludi. Ja som tiez z VUT a nemyslim si, ze som nieco nad(mozno si niekedy poviem, ked niekto neovlada daky zaklad zeby to mal, ale nehanim ho zato, nerobim z neho debila). U nas na fore keby si registrovany, tak vies, ze je tam takych "nad" ludi dost. Inac nemyslia si to aj ti, co s tebou byvaju?

Jakub Galgonek

« Odpověď #87 kdy: 22. 05. 2013, 00:59:19 »
Dyť už to tady bylo tisíckrát, nemá to smysl.

Tisíckrát se tu psalo, že by se něco mohlo hodit, pokud by nědko dělal to či ono. Mne ale nyní zajímá, co lidi konkrétně v praxi dělají a co se jim k tomu hodilo - neměli by tedy odpovídat ti, co teprve studují! Třeba se zjistí, že všichni v praxi dělají překladače ;)

hmmm

« Odpověď #88 kdy: 22. 05. 2013, 01:00:02 »
este doplnim, ze ti co si porovnavaju radi "peera", myslia si ze su nieco nad, tak ak dokazu nieco take ako dokazal zakladatel Tumblr na com momentalne zarobil 1mld.$ tak potom ich porovnavanie "peera" budem brat za ozaj opodstatnene. Pretoze clovek, ktory nedokaze pripustit, ze sa da zaobist aj bez toho, ze nevyuziva sa to vsade, musi byt riadny zadubenec.

a ty nie si tolerantny :) niekoho bavi zarabat 1 mld na blogoch presne tak isto ako druheho bavi teoreticka informatika a dokazy na automatoch ... to je normalne. lenze ja skor vidim problem v tom, ze toho cloveka z tumblr to aj naozaj bavi, kdezto clovek co obhajuje dolezitost teoretickej informatiky a matematiky to robi aj skryte z toho dovodu, ze by si sam pred sebou nemohol priznat, ze mu to je jemu osobne v konecnom dosledku aj tak totalne na nic

hmmm

« Odpověď #89 kdy: 22. 05. 2013, 01:10:39 »

no niekto ju urcite vyuzije, ale mozno tak 1-2 z 10 ludi. Ja som tiez z VUT a nemyslim si, ze som nieco nad(mozno si niekedy poviem, ked niekto neovlada daky zaklad zeby to mal, ale nehanim ho zato, nerobim z neho debila). U nas na fore keby si registrovany, tak vies, ze je tam takych "nad" ludi dost. Inac nemyslia si to aj ti, co s tebou byvaju?

aha tento prispevok som si az teraz vsimol tak beriem co som o tebe napisal spat ;)

neviem co si myslia, ale hej, nieco take ze boze typek z FI to je nejaka lopata kodiacia v primitivnej jave ktora je napisana v tom uber super C. Akoze ja im to neberiem sak nech kodia aj v basicu, ale nech mi nikto nehovori ze som lama ked kodim v niecom co ma bavi. a to nie je o tom, ze by som C mentalne nezvladal, len mi pride vyvoj v nom totalne nudny a odtrhnuty od reality. to su MOJE osobne preferencie. lenze ludia z VUT a takyto skol ta zacnu pomaly presviedcat ze ty vole MUSIS kodit v C lebo ina cesta nie je a C je super a C je na vsetko, lenze mne to je uplne putna jake cool je C, ja mam rad moju priblblu javu a uz by som nemenil, a potom si oni vybuduju nazor ze nepatrim do ich super C sekty :D