Slax: zakázání bootu z disku

Tom Liberec

Slax: zakázání bootu z disku
« kdy: 26. 04. 2013, 11:58:30 »
Mám jednoduchý dotaz. Pokud pouštím Slax 7 cz s USB flash a v BIOSu zadám aby systém nabootoval z USB, stejně se pustí systém z HDD, proto že v notebooku mám i UBUNTU spouští se mi nejprve výběr zda chci spustit UBUNTU nebo  Windows Vista. Je možné, že to dělá tento zavaděč ? Neboť po instalaci UBUNTU pak Windows nebylo možné spustit kvůli zřejmě poškozenému master boot record souboru MBR.   
« Poslední změna: 26. 04. 2013, 13:21:57 od Petr Krčmář »

Re:Slax: zakázání bootu z disku
« Odpověď #1 kdy: 26. 04. 2013, 13:23:42 »
Zavaděč na disku určitě neovlivňuje pořadí bootování v BIOSu. Pravděpodobně bude problém v nastavení. Mnoho BIOSů navíc umí při startu zobrazit bootovací menu, kde je možné zvolit, z čeho se právě teď bude bootovat. Zkus mačkat při zapnutí počítače Esc nebo F11. Pokud to menu vyskočí, vybereš flash disk a bootuješ.

Tom Liberec

« Odpověď #2 kdy: 26. 04. 2013, 22:37:48 »
Nezabralo to. Ani na notebooku ani na netbooku s Wind 7 Starter. Ten sice spustí nabídku Slax však nenabídne. Zkusím dekomprimvat Slax na jinou USB flash, vychází mi, že by chyba mohla být v tom.

Případně v mém nepochopení jak to autor distribuce myslel ............... je to až příliš snadné.

« Odpověď #3 kdy: 26. 04. 2013, 22:48:21 »
Nestačí to jen rozbalit. Je třeba tam i spustit instalační skript, který z té flashky udělá bootovací flashku. Určitě je to v dokumentaci.

Tom Liberec

« Odpověď #4 kdy: 26. 04. 2013, 23:27:22 »
Moc děkuji. Mezitím jsem si také všiml, že jsem si nedostatečně přečetl návod. Pro jistotu teď ještě flashku zformátuji a vše udělám znovu.

Tom Liberec

« Odpověď #5 kdy: 27. 04. 2013, 14:59:18 »
No nechal jsem Slax usnout a chce po mě heslo, nezabírá tor, toor, torr, 1234, moje jméno ......... A řešení nechat úplně vybít netbook nebo s toho vysápnout baterii ....... no to se mi moc nelíbí.

« Odpověď #6 kdy: 27. 04. 2013, 16:37:32 »
Heslo je toor. Ale jemozny, ze po uspani tvuj notebook fleshku odpojil, a po probuzeni uz ji nepripojil, takze je to defakto rozbity :) Zmacknuti power cudliku Slax pochopi a pokusi se sam vypnout. Ale jestli je flashka odpojena (pocitacem, nemusi byt fyzicky vytazena), tak to neprojde.

Zmacknuti poweroff tlacitka na nekolik sekund pocitac vypne, na vybiti baterky opravdu cekat nemusis :) Ovsem proc po uspani ten komp vypl flesku to nevim. Delaj to pocitace obecne? Todle sem popravde jeste nezkousel.

Tom Liberec

« Odpověď #7 kdy: 27. 04. 2013, 22:25:47 »
Nakonec jsem vyndal baterii. Při dalším spuštění Slaxu jsem změnil heslo. Trochu problém připojit se do sítě. Zkusím zítra napevno natavit IP adresu. Ovšem jinak je to...................prostě klobouk dolů. Mám to na dvou USB flash, poměrně velkých doinstaluji si co půjde. Ohledně Wi-Finy doma stejně uvažuji o 5 GB síti, router to umí a na TV to nepotřebuji.

Tom Liberec

« Odpověď #8 kdy: 28. 04. 2013, 03:31:05 »
Problém s připojením byl způsoben pouze nutností pokaždé znovu zadat síťové heslo.

Tom Liberec

« Odpověď #9 kdy: 28. 04. 2013, 10:20:25 »
Napadlo mě, pokud bych nebyl přihlášen jako root ale jako uživatel, šlo by uloží se s profilem uživatele i heslo na domácí wifi ?