Tak na posled doplnuji. Nakonec jsem udelal jedinou EFI partiton 300MB a pridal asi zbytecnou a 128MB MSR partiton pro WIN7. Po rucním pridání té WIN artiton se samosebou bootování sesypalo (nechtel jsem delat novou instalaci a tak jen pres DD udelal klon a ridal tu MRS we WIN a pridal disk. Tedy posunul bootovací z \dev\sda\3 na \dev\sdb4.
Instlacka
WIN7 si boot WINdows
opravila sama pres recovery a pridala poloku do EFI.
Prekvapive
obnova GRUB z Ubuntu byla dle
tohoto návodu jete jednoduí.
Boot USB nechtelo pres unetbootin ani YUMI bootovat. Ale stacilo ten vytvorený disk jen smazat a nakopírovat tam rucne celé ISO. Bohuel vytvorení boot disku z widlýho Diskpartu koncilo nechtelo fungovat. Stací tedy jen jednoduchá FAT32 asi s nejakou úpravou, protoe cistým formátem to koncilo na chybe pri nacítání ji v okne Ubuntu.
Zde si boot recorder nic nezapisuje na disk, ale prímo do adresáre EFI v EFI partitions. Moná by na FAT32 diskcích mohla být i systémová. Ale proc to na GPT pokouet. Spoutení se vybírá prímo z Biosu (tedy EFI) a i tam se jednodue mae.
Troku se mne zatím nezamlouvá, e to nejde pres GRUB. Grub pri update vypisoval i memtest apod, ale pri bootu nenabízí. Já mel vdy default pevný boot z sda a vybíral z poloek. V prípade jiné zmeny pres "tajnou" F12 vybral neco jiného. Tedy dvojitý výber. Zde je jen jeden.
V EFI (/dev/sdc1 237MiB) mám již tři zavaděče (jednou se nepovedla obnova grub z jiného návodu). Zatím obsazeno pouhých 22.6MiB.
EFI má podaresáře EFI, TEMP a boot.
V EFI/boot je jen soubor bootx64.efi 672kB.
V EFI/EFI je jsou podadresáře boot, grub (asi ten neovedený) 2.9MB jen s konfiguračníma souborama, ubuntu 122.9kB jen s grubx64.efi a Microsoft 18MB s celým balastem istalačního podadresáře boot a obsahuje také mem test . Tedy zavaděč je dle systému. Ale ačkoliv obsahují memtest, nikdo ho nedáva s možností bootu. Ale je pravda, že ve WIN jsem ho již vyvolal.
--omlouvám se za tento flame, ale tato otázka zde stále nebyla zodpovezena a snad nekomu pomuže..