Dobry vecer. Idem si po radu
dnes sa mi stala nepekna vec. Rano vypadlo moje vzdialene AP pomocou ktoreho mam internet privedeny z lepsiej lokality k sebe domov nakolko v mojej lokalite nieje ISP ktory by ponukal take rychlosti ako mi ponuka vzdialenejsi ISP ku ktoremu som si vybudoval vlastny pristup(to ale nieje podstatne). Kedze som sa rano ocitol bez internetu jedina moznost ako sa pripojit (a pripojit celu domacnost) bolo pripojit sa na susedovu domacu WIFI(pristup som dostal) ako backup to sem tam vyuzivam ale iba na jednom pc kde mam strcenu usb wifi kartu a externu smerovu antenu. Tak som chcel pouzit notebook co tu mam na reinstalaciu ako docasny "bridge ci router". Ze by som knemu pripojil tu usb kartu a do ethernet portu pripojil domaci router. Najprv som skusal m0n0wall-zial nenasiel sietovu ani wifi v notebooku a ani tu usb kartu.
potom som skusil pfSense tam uz bola situacia lepsia ale v zapati ma napadlo vyskusat Mikrotik stym uz mam aspon nejaku skusenost. m0n0wall aj pfSense som si pripravoval vzdy na svojom pocitaci s UBUNTU na USB kluc rovnako som to urobil aj s Mikrotikom.
No aj v Mikrotiku sa na tom notebooku nepodarilo zrejma najst ovladac na ethernetovu sietovu kartu. Tak som siahol po domacom notebooku a vlozil usb kluc tam nabootoval, nasiel sietovku(ale len ethernet) usb wifi kartu nenasiel zjavne pre to niesu ovladace. Mozno som to zopar krat este restartol a skusil zapnut pc s plugnutu wifi kartu alebo odpojenu atd.. proste nejake restarty. Nakoniec som sa na to vykaslal. A podarilo sa mi na domacom routru s DDWRT nastavit rezim repeater bridge, strcil som ho k oknu cez wifi sa pripojil na susedovu siet aj ked signal bol strach a hroza a zaroven vytvoril vlastnu ESSID. Sem tam to dost stracalo pacekety ale na mail a nejake drobnosti to stacilo.
No to vsak nebol problem (len to zobralo dost casu a uz mi chybali napady). Po odpojeni usb kluca s Mikrotikom v tom notebooku ale zmyzli particie miesto toho je jedna velka 320gb a obsahuje myslim pradzne zlozky od mikrotiku(videl som dve). Usudzujem ze si nejakym sposobom naformatoval disk a vytvoril si na nom miesto pre "pomocne" subory. Mozno som niekde spravil chybu ja a dal instalovat z toho usb disku mikrotik ale to je asi blbost inak by to zrejma z toho hardisku bootovalo.
Takze notebook prisiel o particie a snimi aj o data. Notebook som okamzite vypol a bootoval iba live cd a pokusil sa disk otvorit (vtedy som videl tie dve zlozky).
Je nejaka moznost ako sa pokusit o obnovu dat? o windows mi nejde ani o programi ten notebook ale obsahoval fotografie ktore nikde zalohovane proste nemam. Trocha citam a pokukavam po utilite TestDisk ale nemam snou ziadne skusenosti.
Za kazdu radu ci Hint budem vdacny zatial sa do nicoho nepustam.