CM6206 S-PDIF s RPi

hill

CM6206 S-PDIF s RPi
« kdy: 08. 04. 2013, 16:11:23 »
Zdravím

Mám externí kartu postavenou na cm6206 chipu. Má 8 výstupních kanálu a S-PDIF Input a output. Konkrétně  i-TEC 7.1.Channel Audio Adapter. Připojenou do Raspberry Pi. Potřeboval bych pomoci s nastavením audiopulse, aby raspi dekódoval příchozí DTS/AC3 a reprodukoval 5.1 zvuk. Poradí někdo ??
« Poslední změna: 08. 04. 2013, 19:25:48 od Petr Krčmář »

bman

Re:cm6206 S-PDIF Input
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2013, 16:34:19 »
som skepticky, ci ma RPI dostatok vykonu na dekodovanie 5.1ch DTS. S XBMC RPI nema dostatok vykonu na prehratie video+audio v DTS. Je sice pravda, ze tam je aj video, ale to je plne HW dekodovane. BTW RPI ma aj hardwarovy DTS dekoder, ale zatial nan nikto nenapisal driver/neaktivoval FW

dustin

Re:CM6206 S-PDIF s RPi
« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2013, 01:28:37 »
Dle http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=63&t=15546&start=50 uprostřed stránky od uživatele risk stíhá mplayer konvertovat dts (bez videa) i s podtaktovaným CPU.

Teoreticky by to šlo, samozřejmě nejdříve je potřeba to otestovat na normálním PC, aby se eliminovaly případné vrsty problémů specifické pro RPi. Zkusil bych to rovnou s mplayerem, který umí nahrávat z alsy a dekódovat DTS. Samozřejmě to bude mít docela velké zpoždění, to by se muselo kompenzovat ve video přehrávači. Naštěstí bude zpoždění asi konstantní.

Ještě je potřeba zajistit správný samplerate zvukovky. Pokud bude nahrávat přes SPDIF, měla by jet na hodinách vygenerovaných přijímačem SPDIF z příchozího signálu. Předpokládám, že pouhé přepnutí vstupního selectoru na SPDIF přepne i hodiny. Svého času jsem to chtěl otestovat (mám podobnou zvukovku), ale zatím jsem se k tomu nedostal.

Takže je potřeba, aby příchozí SPDIF jel na 48kHz, protože to bude výstupní samplerate dekódovaného PCM.

Přiznám se, že netuším, jaký je samplerate spdif nativního DTS. Na PC se to dělá tak, že se jednotlivé rámce AC3/DTS doplní nulami na bitový tok stereo 48/16 (dobře je to vidět ve zdrojáku mplayeru). Jak to však dělají krabičkové DVD přehrávače netuším. Je docela možné, že z nich leze opravdu bitrate odpovídající aktuálnímu signálu a žádné nuly nedoplňují. Pak by to celé vůbec nešlo, protože by se zvukovka plazila na nízkém sampleratu odpovídajícímu nízkému bitratu (např. cca 400 - 600 kbps pro AC3, narozdíl od 1920kbps pro stereo 48/16). Ale to vše lze snadno vyzkoušet.

dustin

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2013, 01:33:56 »
Oprava - bitrate 48/16 je 1536kbps.

dustin

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2013, 01:38:09 »
Ale možná píšu o těch hodinách zvukovky kraviny, protože u té usb zvukovky je capture asynchronní a playback adaptivní a tam žádné fixní hodiny na výstupu nejsou. Takže tahle starost by se asi nekonala.

Zajímavý projekt, jednou to zkusím. Jenom najít to DVDčko s DTS koncertem Eagles, které prostě zmizelo... :)