Jak rozdělit 3TB disk pro linuxový NAS

Tomáš

Jak rozdělit 3TB disk pro linuxový NAS
« kdy: 26. 03. 2013, 12:37:30 »
Koupil jsem nový 3TB disk a chtěl bych ho připojit do NASu, na kterém běží OpenMediaVault. Na disk budu ukládat image instalačních disků (kvůli záloze), nějaké ty videa, obrázky a hudbu. Předpoklad je tedy spíše čtení jednou nahraného obsahu než jeho přepisování.
Dočetl jsem se, že velikost jednotlivých svazků může mít vliv na výkon disku. Formát zvolím pravděpodobně Ext4 ale nejsem si jistý s velikostí jednotlivých oddílů. Co by jste doporučili (popř. proč)?

Díky,
Tomáš

Re:Jak rozdělit 3TB disk pro linuxový NAS
« Odpověď #1 kdy: 26. 03. 2013, 12:56:30 »
Po obědě jsem líný se dívat co je to OpenMediaVault. Ale nevidím důvod, proč v NASu porcovat disk na oddíly.. A i kdyby už, degradace výkonu způsobená dělením na oddíly (bude-li vůbec nějaká) je zanedbatelná ve srovnání s úzkým hrdlem, které představuje rychlost LAN, případně omezený výkon procesoru v takové krabičce.

« Odpověď #2 kdy: 26. 03. 2013, 12:59:54 »
Koupil jsem nový 3TB disk a chtěl bych ho připojit do NASu, na kterém běží OpenMediaVault. Na disk budu ukládat image instalačních disků (kvůli záloze), nějaké ty videa, obrázky a hudbu. Předpoklad je tedy spíše čtení jednou nahraného obsahu než jeho přepisování.
Dočetl jsem se, že velikost jednotlivých svazků může mít vliv na výkon disku. Formát zvolím pravděpodobně Ext4 ale nejsem si jistý s velikostí jednotlivých oddílů. Co by jste doporučili (popř. proč)?

Díky,
Tomáš

Predpokladám, že systém na tomto disku nebude. Ja by som volil jednu partíciu. Ak by som predpokladal, že budem neskôr pripájať ďalší disk (asi áno), volil by som LVM, alebo ja osobne ZFS, kde s rozširovaním nieje problém.

Tomáš

« Odpověď #3 kdy: 26. 03. 2013, 13:40:40 »

Díky,
Tomáš

Predpokladám, že systém na tomto disku nebude. Ja by som volil jednu partíciu. Ak by som predpokladal, že budem neskôr pripájať ďalší disk (asi áno), volil by som LVM, alebo ja osobne ZFS, kde s rozširovaním nieje problém.

Ano, předpoklad je správný - na disku budou vždy jen data. Jelikož na LVM, resp. LVM2 je v systému přímo podpora, zůstanu asi u této.

Díky za názory :)

Tomáš

« Odpověď #4 kdy: 08. 04. 2013, 12:03:27 »

Ještě jedna věc - pokud mám jen 1 svazek / disk, k čemu je dobré ho mít ho vytvořen přes LVM?

Iany

« Odpověď #5 kdy: 08. 04. 2013, 13:00:01 »
Výhoda LVM je v tom, že když do systému přidáš další disk a taky na něm zprovozníš LVM, můžeš zvětšit filesystém na oba disky. Tzn. jeden mountpoint, jeden filesystém, jeden a víc disků...
Není to k ničemu, pokud do té krabičky víc disků nedáš nebo ten disk nebudeš chtít použít jinde, třeba ve fileserveru.

Tomáš

« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2013, 13:06:36 »
Výhoda LVM je v tom, že když do systému přidáš další disk a taky na něm zprovozníš LVM, můžeš zvětšit filesystém na oba disky. Tzn. jeden mountpoint, jeden filesystém, jeden a víc disků...
Není to k ničemu, pokud do té krabičky víc disků nedáš nebo ten disk nebudeš chtít použít jinde, třeba ve fileserveru.

Ale to je potom potenciálně nebezpečné, ne? Pokud budu míst 1 FS na 2 discích a jeden klekne tak klekne celý oddíl ne? A ještě maličkost - jak je to s rychlostí přístupu k LVM svazkům - není pomalejší?

Iany

« Odpověď #7 kdy: 08. 04. 2013, 14:45:17 »
Ano, je to potenciálně nebezpečné. Ale kvůli tomu přece všichni zálohujeme, ne?  :)
Pokud chceš mít zálohované diskové pole, raději použij RAID 1, 4, 5 nebo 6.
LVM se používá třeba takhle:
- Koupíš disk.
- Pak dokoupíš další, kapacita logického svazku se zvětší. Atd.
- Pak chceš jeden disk vyndat, abys ho třeba mohl vyměnit za větší nebo pokud ti SMART hlásí problémy. Pokud dokážeš na logickém svazku uvolnit dost místa (minimálně kapacitu odebíraného disku), tak to nění problém. Dokonce se to celé dá udělat bez vypnutí nebo restartu systému, pokud máš hot-swap řadič a disky.