Odstranění Windows 7 z dualbootu

3ugeene

Odstranění Windows 7 z dualbootu
« kdy: 06. 04. 2013, 12:15:27 »
Ahoj, momentalne mam na netbooku takovyhle rozlozeni disku:

http://imageshack.us/photo/my-images/842/snapshot1zh.png/

sice mam kupu mista na obou systemech, ale stejne by me zajimalo, jestli je mozno jednoduse bez reinstalace uplne odstranit windows (sda1, sda2) a zvetsit tak prostor pro min (sda4), nebo alespon zmensit ten prostor pro widle a pridat mintu. Patrne to nejde, ale radsi se zeptam :)

diky

« Poslední změna: 08. 04. 2013, 10:45:01 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Odstraneni windows 7 z Dual bootu s Mintem
« Odpověď #1 kdy: 06. 04. 2013, 12:35:02 »
Ahoj, momentalne mam na netbooku takovyhle rozlozeni disku:

http://imageshack.us/photo/my-images/842/snapshot1zh.png/

sice mam kupu mista na obou systemech, ale stejne by me zajimalo, jestli je mozno jednoduse bez reinstalace uplne odstranit windows (sda1, sda2) a zvetsit tak prostor pro min (sda4), nebo alespon zmensit ten prostor pro widle a pridat mintu. Patrne to nejde, ale radsi se zeptam :)

diky

Nevidím v tom žádný problém, proč by to nešlo, nicméně udělej to z Live distribuce, třeba parted magic. Ze systému jako takového se Ti to nepovede. Jen pozor na to, že nejdříve budeš muset roztáhnout ten ext odíl a potom až v něm ten ext4. Jinak v Gpartedu bez problému.

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 06. 04. 2013, 14:31:10 »
zkusim to, ale zkousel jsem to nanecisto v systemu a tam mi to nedovoli zvetsit ten extended oddil, takze tam je vzdycky po tom NTFS "dira", u ktery muzu maximalne udelat novou partition.... Ale pak to zkusim z live. Jinak s grubem neco delat musim?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2013, 15:47:13 »
Tak ono to je logické, nemůžeš pracovat s připojením oddílem, a ty jsi chtěl rozšířit oddíl, ve kterém máš systém i home ... to systém nedovolí.  Ale z toho partedmagicu to jde, protože máš všechny oddíly odpojené. Nicméně počítej i s tím, že to bude časově náročnější.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2013, 19:27:27 »
BTW, co takle prevalcovat NTFS oddil ExtX, preklopit na to data z Linuxoveho oddilu, ten zbourat i s Extended oddilem, udelat nekde swap, asi nejlepe na zacatku disku kvuli rychlosti a po posunuti ExtX oddilu, nasledne Ext oddil roztahnout, eventuelne udelat druhy a hodit do LVM? Osobne mam k extended oddilum averzi a kdyz to neni nutne, dokazi si je odeprit. BTW, pri verzi s dvema ExtX oddily a LVM by mohlo byt zajimave napchat swap doprostred mezi ne. Statisticky by asi byl neustale nejblize k pozici hlavy a mohlo by to zrychlit system. Mozna se nekdy donutim k tomu, abych to vyzkousel. :-)

iwtu

« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2013, 23:48:50 »
cfdisk, pripadne gparted a ručne alebo automaticky upraviť bootloader, predpokladam ze grub2
zásadný problém nevidím. Kľučové slovíčká máš. Ak nevieš, google poradí zvyšok.

iwtu

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2013, 23:51:12 »
jo, ak chcem zmenšiť priestor pre Windows, tak to ide v pohode napríklad cez gparted, ale predtým daj na Windowse defragmentovať disk, aby si mohol pekne z konca ufikňúť miesto. Vo Windowse sa niekedy používal Partitiom Magic. Neviem, ako dnes.

3ugeene

« Odpověď #7 kdy: 07. 04. 2013, 11:31:41 »
dekuji moc vsem za rady, mrknu se na to :)

JardaP. presne to jsem mel na mysli, ale presne tak jsem to delat nechtel :D

« Odpověď #8 kdy: 07. 04. 2013, 13:24:36 »
Já bych nastartoval z livecd , odstranil /dev/sda1 , /dev/sda2 , vytvořil místo nich   ext4 oddíl , nakopíroval data z /dev/sda5 na novej oddíl , ostatní oddíly smazal , roztáhnul novej oddíl skoro až do konce (nechat místo na swap) , vytvořil na konci swap , upravil /etc/fstab na novej oddíl (UUID) a chrootnul se do něj a reinstaloval grub.

Asi tak nějak.

3ugeene

« Odpověď #9 kdy: 07. 04. 2013, 14:28:14 »
diky vsem, povedlo se z livecd GParted, zatim jsem tam widle nechal na malym oddilu, kdybych je preci jen potreboval, ale i kdybych je chtel smazat, tak to asi bude bez problemu

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07. 04. 2013, 23:04:26 »
@xxx xxx: Az na to, ze swap je lepsi na zacatku disku. Konec disku je pomalejsi, swap je lepsi dat na rychlejsi konec. Leda, ze bys mel ssd.

jadd rezervované jméno

Re:Odstranění Windows 7 z dualbootu
« Odpověď #11 kdy: 19. 04. 2013, 23:53:43 »
teda já nejsem IT odborník, ale takovou blbost slyším poprvé.
Můj disk má 16 hlav ne 1 aby i tak nemohl přečíst data vzdálená cca 5cm od původní pozice.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 04. 2013, 21:28:37 »
Jestli to ma byt na me, tak tvuj disk 16 hlav nema. Nikdy jsem takovy nevidel, neco takoveho existovalo naposledy snad v dobe bubnovych pameti IBM. Tvuj disk ma nejspis tak dve nebo tri hlavy. Ty se nepohybuji nezavisle, ale vsechny pekne najednou. Disk je na zacatku rychlejsi proto, ze moderni disky pouzivaji jinou hustotu zaznamu na ruznych stopach. Vnejsi stopy maji vice sektoru, da se tak precist vice sektoru bez toho, ze by se muselo soupat hlavami, nez by tomu bylo na konci disku, kde ma stopa maly prumer a tak se na ni vejde min sektoru. Disky s pevnym poctem sektoru na stopu se pouzivaly kdysi davno v dobach, kdy 40 MB byl velky disk a velky tedy byl i fyzicky. A 80 MB disk, kdyz ti spadl na nohu, tak jsi tri dny kulhal.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #13 kdy: 21. 04. 2013, 23:16:59 »
Jestli to ma byt na me, tak tvuj disk 16 hlav nema. Nikdy jsem takovy nevidel, neco takoveho existovalo naposledy snad v dobe bubnovych pameti IBM. Tvuj disk ma nejspis tak dve nebo tri hlavy. Ty se nepohybuji nezavisle, ale vsechny pekne najednou. Disk je na zacatku rychlejsi proto, ze moderni disky pouzivaji jinou hustotu zaznamu na ruznych stopach. Vnejsi stopy maji vice sektoru, da se tak precist vice sektoru bez toho, ze by se muselo soupat hlavami, nez by tomu bylo na konci disku, kde ma stopa maly prumer a tak se na ni vejde min sektoru. Disky s pevnym poctem sektoru na stopu se pouzivaly kdysi davno v dobach, kdy 40 MB byl velky disk a velky tedy byl i fyzicky. A 80 MB disk, kdyz ti spadl na nohu, tak jsi tri dny kulhal.

Jo, ale stále mají uplatnění, když přítelkyně zlobí, hodím po ní disk. Ovšem nemůže být bráno za domácí násilí, protože jí vlastně zvětšuji paměť. Občas si říkám, co bych za to dal, kdyby měla alespoň těch 16MB.