Nejpoužívanější jazyk pro běh na serveru

andy

Re:Nejpoužívanější jazyk pro běh na serveru
« Odpověď #15 kdy: 02. 04. 2013, 22:05:40 »
No nevím, mě osobně přijde PHP pro cokoliv většího dost nepoužitelné. Ony i velké věci se dají napsat v příšerném jazyce, ale je je to trošku zbytečné cvičení. A Java jako taková je taky docela příšerný jazyk, akorát evidentně tu někdo investoval obrovské množství prostředků na vytvoření EE frameworku, aby to vyrovnalo (a překonalo) možnosti mnohem lepších jazyků. Bohužel na ty lepší jazyky člověk potřebuje fakt dobré programátory, tak je asi jednoduší velké projekty vyvíjet v Javě, protože se snadněji hledají lidi.

McFly

• 633
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 02. 04. 2013, 22:27:29 »
No nevím, mě osobně přijde PHP pro cokoliv většího dost nepoužitelné.

ač nerad, tak musím zmínit Facebook  ;)

andy

« Odpověď #17 kdy: 02. 04. 2013, 22:41:11 »

Citace: andy
Ony i velké věci se dají napsat v příšerném jazyce...

Ramtech

« Odpověď #18 kdy: 02. 04. 2013, 22:44:57 »

Facebook konvertuje PHP to C++
https://github.com/facebook/hiphop-php

andy

« Odpověď #19 kdy: 02. 04. 2013, 22:56:27 »
Facebook konvertuje PHP to C++
https://github.com/facebook/hiphop-php
To je ale jenom VM... a je to kvůli tomu, aby jejich programátoři mohli stále vyvíjet v PHP a nemuseli řešit výkonnost...

marg

« Odpověď #20 kdy: 02. 04. 2013, 23:09:42 »
Bohužel na ty lepší jazyky člověk potřebuje fakt dobré programátory, tak je asi jednoduší velké projekty vyvíjet v Javě, protože se snadněji hledají lidi.

Které jsou ty dobré jazyky?

Jeník

txt

« Odpověď #22 kdy: 02. 04. 2013, 23:53:36 »
V jakých jazycích programují nižší živočišné druhy a ve kterých ty nadřazené? Prý na to byla nějaká ilustrace...

Re:servrové zpracování
« Odpověď #23 kdy: 03. 04. 2013, 00:00:24 »
ale videl jsem uz i webove aplikace, ktere mely backend v lua/erlang :)
Ja jsem videl aplikace, ktere mely v erlangu i forhend :)

Jinak, to, ze nejakou kombinaci pouzije Franta Fuka jeste neznamena, ze ta kombinace dava smysl ;)

« Odpověď #24 kdy: 03. 04. 2013, 00:03:10 »
Bohužel na ty lepší jazyky člověk potřebuje fakt dobré programátory
To není pravda. Člověk, který umí dokazovat věty o Turingově stroji, se jakýkoliv programovací jazyk naučí během polední přestávky. Akorát nesmí svačit fazole, to moc odvádí pozornost.

andy

« Odpověď #25 kdy: 03. 04. 2013, 00:30:13 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Brainfuck
;)

Ale vážně - pro malý projekt klidně Python, nějaký light-weight framework - velké množství knihoven skoro na všechno, velmi příjemný jazyk. Nebo Ruby, ale RoR neznám, takže se neodvažuji, soudit, zda je to dobrý počin či nikoliv - z velkých frameworků v těchhle jazycích nemám dobrý pocit.

Na velký projekt už je požadována výkonnost a nějaký statický checking není k zahození. Když už, tak bych asi preferoval C#, kvůli tomu, že má aspoň nějaké základy trošku funkcionálního přístupu (anonymní fce, LINQ), ale jinak bych řekl nějaký funkcionální jazyk obecně vůbec není špatný nápad. Bohužel to někdy naráží na nedostatek knihoven, dost často v oblastech, kde to u Webu zrovna člověk docela potřebuje (type-safe SQL...). Ale daleko pružnější typový systém a funkcionální přístup lidem, kteří v tom umí, umožní přesnou a daleko méně chybovou práci (viz null v javě...pak se to celé fixluje anotacema). Jenomže funkcionální jazyky jsou prostě těžké, sehnat nějakého Javistu je daleko jednodušší - a to se ve většině enterprise záležitostí počítá. Zase pokud programátor v JavaEE musí znát víc věcí než chirurg operující mozek, tak je taky něco špatně...

A vím, že Mirkovi tohle bude znít strašně akademicky - ale o PHP při výběru jazyka pro další projekt absolutně neuvažuju  (ano, i v Perlu se prý dá napsat čitelná aplikace...) a Java mi připadá, jako byrokratický způsob řešení problému - prostě existují programátoři, existují postupy, jak dělat poměrně velké knihovny, zhruba se dá odhadnout, kde sehnat lidi a že se výsledku s nějakým množstvím času dá dosáhnout, všichni vědí, co jak dokumentovat, spousta lidí to dělá, má metodiky... je to jedna z cest. Z druhé strany, když člověk použije nějaký efektivnější jazyk, tak má často pak pocit, že ta "Enterprise" úloha třeba zas tak enterprise není...

Citace
To není pravda. Člověk, který umí dokazovat věty o Turingově stroji, se jakýkoliv programovací jazyk naučí během polední přestávky. Akorát nesmí svačit fazole, to moc odvádí pozornost.
Tak pokud chce někde programovat v Javě, tak jsou mu Turingovy stroje na nic, to je fakt lepší to C++. A pokud se chce naučit nějaký funkcionálnější jazyk, tak je mu na nic úplně všechno (včetně C++), možná nějaké věci týkající se typové inference by se hodily (ale ty jsem nějak ve škole minul...), navíc se to se stejně na školách moc do detailu neučí.

« Odpověď #26 kdy: 03. 04. 2013, 00:44:10 »
A vím, že Mirkovi tohle bude znít strašně akademicky
Coby akademickému pracovníkovi mi nic nezní dost akademicky! ;) Náhodou naopak s tím odstavcem do puntíku souhlasím. JS nás může horem spodem přesvědčovat, jak je lisp nejlepší jazyk na světě, kterému není rovno, ale když lispisti nejsou, nástroje nejsou, standardizace není, enterprise support není a každý lispista si rochní ve svém vlastním homemade frameworku, tak to pak ten geniální lisp může nasadit jenom poněkud dobrodružná povaha. A to říkám coby člověk zamilovaný do Erlangu :)

Tak pokud chce někde programovat v Javě, tak jsou mu Turingovy stroje na nic
To není pravda. Na tom je to všechno přece založeno. Když neznáš TM, budeš pořád jenom řešit HP. A ten je přitom neřešitelný! Cha! Šach mat! Však on ti to student vysvětlí :)

txt

« Odpověď #27 kdy: 03. 04. 2013, 00:51:39 »
A vím, že Mirkovi tohle bude znít strašně akademicky - ale o PHP při výběru jazyka pro další projekt absolutně neuvažuju  (ano, i v Perlu se prý dá napsat čitelná aplikace...) a Java mi připadá, jako byrokratický způsob řešení problému - prostě existují programátoři, existují postupy, jak dělat poměrně velké knihovny, zhruba se dá odhadnout, kde sehnat lidi a že se výsledku s nějakým množstvím času dá dosáhnout, všichni vědí, co jak dokumentovat, spousta lidí to dělá, má metodiky... je to jedna z cest. Z druhé strany, když člověk použije nějaký efektivnější jazyk, tak má často pak pocit, že ta "Enterprise" úloha třeba zas tak enterprise není...

A zajímá Vás i nákladová stránka věci, nebo se jenom nimráte v technologiích? Dokážete díky znalosti lepších technologií převálcovat konkurenční řešení  opakovaně, nebo jenom v některém konkrétním případě? Nechci po Vás dupat, opravdu bych chtěl znát odpověď.

Alt+F4

« Odpověď #28 kdy: 03. 04. 2013, 05:11:42 »
Už zase? PanKapitán nám zase udělal přednášku o tom jak je PHP k ničemu a že všichni kdo se jím zabývají jsou lepiči po vzoru CTRL+C(izí) a CTRL+V(lastní). Výborně! Tleskám.

A teď vážně. Už jednou jsem s ním nesouhlasil a budu znova. Navíc čím dál víc mě ujišťuje v názoru, že v PHP nikdy nic nedělal, proto by se k tématu, podle mého, neměl vyjadřovat. Minimálně ne tímto způsobem. S PHP dělám víc než 10 let (a nějaký ten rok i Javu), tudíž si dovolím tvrdit, že o PHP něco vím. Už jednou jsme tu měli přirovnání Mercedesu (Java) a Trabantu (PHP). Když jsem se ptal, co za web aplikaci nejde v PHP napsat a v Javě ano, tak nikdo neodpověděl. Ale jedovatý slinty lítají pořád.

Citace
"Zatímco v řadě jazyků je obvyklé, že konstruktor třídy se jmenuje stejně, jako třída samotná, tak v PHP to je "function __construct()" a takových věcí je víc a víc."

Aha...hmmm a to je jako nepřekonatelný problém nebo co to je za argument? Mě se taky nelíbí v JavaScriptu

Kód: [Vybrat]
var promenna = jinaPromenna || false;
a taky kvůli tomu nezatracuju celej jazyk. Jazyk to umožňuje, někdo to tak chce používat tak ať. Nemusím je hned označovat za "prasiče" a "polo-programátory", ne?

Citace
"Zeptejte se PHP programátora na unit-testy a většinou řekně "Unity? To znám, to je nějaká knihovna ne?"... co na to říct."

No, že jste se setkal s blbcem.

BTW taky už jsem potkal 2 Javisty a ani jeden neznal JUnit...

Citace
"Je to tak, že programátor v J2EE dnes musí znát daleko víc věcí než chirurg provádějící operace mozku."

Ano, to je možná pravda, ale proč se mám učit takový kvanta informací, když drtivá většina webů na netu jsou malé nebo středně velké weby?

Proč si každý myslí, že bude dělat megaprojekty? A proč by na to nemělo stačit PHP? I ten už zmiňovaný a mnou proklínaný Facebook jede na PHP. Proč ho nepřepsali do Javy pokud byl čas když je PHP k ničemu? Co teda nejde napsat v tom PHP? Já to fakt nevím. Možná jsem nedosáhnul takových výšin jako vy... Psát běžné weby v J2EE je jako chodit s kanónem na vrabce.

Java měla dost času na to aby sesadila PHP z trůnu nejpoužívanějšího server-side jazyka a nikdy se jí to nepovedlo.

http://w3techs.com/technologies/overview/programming_language/all

Citace
"PHP je jednoduché a na jednoduché věci přímo dělané.
Člověk nemusí chápat to, co je to model MVC a podobné věci, které jsou na "hraní" naprosto zbytečné."

Tohle jste snad nemyslel ani vážně...

Takže abych odpověděl tázajícímu:

Nejpoužívanějším jazykem je PHP. Není dokonalý, ani nijak zvlášť robustní, má své chyby (tak jako všechny ostatní jazyky), ale jde v něm udělat totéž co v jiných. Dokonce už jsem někde viděl web Javistů, kterej byl napsanej v PHP. To snad mluví samo za sebe. Jinak vážně záleží na tom, čeho chcete dosáhnout.

Výhody PHP
- není nouze o práci
- jednodušší na zvládnutí než Java
- rozšířenost (drtivá většina webů je postavěna na PHP)
- velký výběr hostingů (těch dobrých je jak šafránu)
- dostupnost zdrojů ke studiu (na Amazonu jde koupit výborný start do čistého PHP v podání Matta Zandstry - PHP 5 Objects, Patterns and Practice, zahrnuje úvod do OOP v PHP, práce s db, výjimky, návrhové vzory, jednotkové testy a UML)

Nevýhody PHP
- mraky tutoriálů, které jsou věnované procedurálnímu stylu nebo končí hned po představení proměnných a funkcí
- nejednotnost (jmenné konvence...)
- nižší finanční ohodnocení než v případě Javy
- člověk je navždy zařazen jako programátorský plebejec bez ohledu na to jak dobře svůj jazyk ovládá
- vždycky bude platit pravidlo, že bastlíř v Javě je víc než výborný programátor v PHP a bude muset poslouchat nadávky do "lepičů kódu", "polo-programátorů", "prasičů" apod. po celou dobu používání jazyka

Výhody Javy EE
- o práci není nouze
- Java EE se hodí více na velké projekty
- pravděpodobně odbornější komunita
- vyšší fin. ohodnocení
- stanete se lepším člověkem :-)

Nevýhody Javy EE
- o dost menší nabídka hostingů (těch dobrých je méně než šafránu)
- větší objem informací potřebných ke zvládnutí (víc než chirurg provádějící operace mozku)
- o Javu se stará firma Oracle, která se macešsky chová i k ostatním svým produktům (viz. MySQL) a pomalu je posílá do kopru

ASP.NET, Ruby atd. neznám, proto o nich nepíšu, ale zvažoval bych možná Python.

perceptron

« Odpověď #29 kdy: 03. 04. 2013, 08:06:20 »
k zabitiu javy: to je blud. oracle venuje produktom tolko pozornosti, kolko penazi z toho vie vytrieskat. v samotnej jave (= jdk) sa toci penazi kopa, oni si nedovolia to zabit. vyvoj jdk8 ide radostne dopredu; detto netbeans