Vlastní webmail

Martin

Vlastní webmail
« kdy: 28. 03. 2013, 13:51:02 »
Zdravim,
chtel bych se poradit nez se pustim do stehovani emailu.. jake zvolit nejlepsi reseni.

soucasny stav
  • mam domenu s hostingem
  • na svoji domene mam emaily ktere provozuji pres gmail - google apps
  • mam domaci server 24/7

problem
  • goole zpoplatnil nove registrace do google apps pro vlastniky domen, pro jiz registrovane se sice ted nic nemeni, ale nechci cekat az se zmeni

navrh reseni
  • odejit od google apps
  • MX zaznam presmerovat na server hostingu
  • protoze na hostingu je relativne malo mista pro maily, na domacim serveru rozjet webmail s podporou POP3 a stahovat maily z hostingu pres webmail na domaci disk, cteni mailu taktez pres web rozhrani

Otazky
  • kdyz zmenim poskytovatele hostingu, ve svojem webmailu akorat zmenim pop3 server a nerusene jedu dale - OK
  • pokud skonci podpora vybraneho webmailu, resp. nebude ho z nejakeho duvodu uz mozno pouzit, jak zmigruji data na novy webmail?

webmail
Nasel jsem tato reseni
  • roundcube - neumoznuje POP3 by default, jinak by byl super
  • AfterLogic WebMail Lite - umi POP3, vypada super, ale nikde jsem ho v diskuzich moc nenasel
  • Conjoon
  • Zimbra - celkem velka parni mlaticky
  • emexis

Poradte prosim, jestli znate jiny webmail nebo jestli mate komentar k celemu postupy, napady vitany :)

Diky Martin
« Poslední změna: 28. 03. 2013, 21:14:41 od Petr Krčmář »

maga

Re:Vlastni web mail
« Odpověď #1 kdy: 28. 03. 2013, 14:16:38 »
pokud mas vlastni "server" 24/7, pak nechapu hostovani nekde jinde. Nainstaluj si potfix a ccourier a provozuj si mail na vlastni serveru. Jinak Roundcibe a squierrel mail jako web mail jsou avereny

meno

« Odpověď #2 kdy: 28. 03. 2013, 14:19:30 »
nemylis si trosku pojmy? webmail je vacsinou len rozhranie na pozeranie mailov. Potrebujes mailovy (postovy) server - courie/postfix/dovecot... Tam skopirovat maily, nastavit MX zaznamy, reverz, atd. a mozes skladovat maily na vlastnom serveri.

Martin

« Odpověď #3 kdy: 28. 03. 2013, 14:24:05 »
zamyslel jsem pouze webmail - rozhrani na cteni/psani mit u sebe a prijem/odesilani nechat jinde-hosting
1. nemusim konfigurovat mail server
2. pri vypadku u me budou maily stale dorucovane jenom si je stahnu pozdeji

Kazdopadne diky za odpovedi.. :) proto jsem to psal

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 28. 03. 2013, 14:25:14 »
Vlastně sis to vyřešil sám, já jen napíši, že se přikláním k Roundcube a přihazuji odkaz na článek: http://www.root.cz/clanky/vytvarime-webmail-s-rozhranim-roundcube/

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 28. 03. 2013, 14:28:15 »
zamyslel jsem pouze webmail - rozhrani na cteni/psani mit u sebe a prijem/odesilani nechat jinde-hosting
1. nemusim konfigurovat mail server
2. pri vypadku u me budou maily stale dorucovane jenom si je stahnu pozdeji

Kazdopadne diky za odpovedi.. :) proto jsem to psal

Takže něco jako webového, emailového klienta?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 28. 03. 2013, 14:31:51 »

Martin

« Odpověď #7 kdy: 28. 03. 2013, 14:46:09 »
to  Pavel 'TIGER' Růžička"
Presne jsi to vystihnul.. thunderbird v php :)

Duvod proc nemam lokalniho postovniho klienta je prosty, stridam pocitace a casto jsem za proxy ktera me nikam nepusti.. takze web rozhrani je jedine pouzitelne

Martin

« Odpověď #8 kdy: 28. 03. 2013, 15:00:02 »
to  Pavel 'TIGER' Růžička"
Diky za seznam, videl jsem uz podobny, ale tady je tech reseni vice, projdu je.

(..Jeste porad hledam, jak pripadne v budoucnu zmigrovat maily z takoveho klienta do jineho noveho...?)

« Odpověď #9 kdy: 28. 03. 2013, 15:26:54 »
je neco co te skutecne vede k tomu odejit z google apps? to rikam jako clovek kteryho google taky nastval (v drtive vetsine pripadu mi staci jeden jediny uzivatel). proste resit si maily po svem je pekny voser. resit spam prichozi, resit abys posilal pres rozumny smtp... nehas co te nepali, nemas co ziskat, ale hodne ztratis.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Martin

« Odpověď #10 kdy: 28. 03. 2013, 15:33:36 »
Jediny duvod je nedavne zpoplatneni novych registraci domeny pod google apps.
Soucasne jsou sice i nadale zdarma.. ale jak dlouho? .. tak jsem chtel byt pripraveny
To je ale jinak jediny duvod,..

« Odpověď #11 kdy: 28. 03. 2013, 15:36:17 »
stahujes kalhoty kdyz brod je jeste hodne daleko. IMHO si proste nelajznou to zpoplatnit stavajicim. verim ze by s tim meli velke legislativni problemy.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

kolemjdoucí

« Odpověď #12 kdy: 28. 03. 2013, 16:35:55 »
Ještě je možnost mít nějaký NAS s podporou emailu a jen naklikat. Ale jak bylo zmíněno nehas co tě napálí (v případě pokud zpoplatní, zaplatíš měsíc a během toho můžeš hledat)

OMG

« Odpověď #13 kdy: 28. 03. 2013, 18:46:09 »
stahujes kalhoty kdyz brod je jeste hodne daleko. IMHO si proste nelajznou to zpoplatnit stavajicim. verim ze by s tim meli velke legislativni problemy.

To je vtip, že? Pokud jste si toho nevšiml, tak Google Apps dlouhodobě utahuje šrouby. Prvně bylo 100 účtů zdarma, pak jenom padesát. Pak jenom 10, nebo 5.
Omezení se vždy dotklo i existujících účtů. Proč by se měli trápit s tím, že teď nějak omezí ty zbývající malé účty zdarma?

Legislativní problémy googlu opravdu nehrozí, protože legislativa je tvorba zákonů. Google může teoreticky upadnout do právních problémů - ale jak by se mu to asi tak mohlo povést?
Nevím tedy jakou smlouvu uzavřel google s vámi na váš účet zdarma, ale se mnou takovou klasickou - jako všichni. Za nic neručí, vyhrazující si právo na všechno včetně omezení, nebo ukončení smlouvy. Vy tam máte fakt něco jako, že google se zavazuje, že vám službu neukončí po dobu xy let? Asi ne, co?

OMG

« Odpověď #14 kdy: 28. 03. 2013, 18:53:38 »
Tedy pokud to někdo myslel, že jako má u googlu službu zdarma a najednou mu ji google zpoplatní a bude po něm chtěl zaplatit, alespoň jeden měsíc, nebo rok, tak to je opravdu téměř vyloučené.
Ale situace, že vám dají vědět, že máte poslední měsíc zdarma a že pokud nezaplatíte, tak vás za měsíc vypnou - tak to se může stát velmi snadno. A platit 10$ za měsíc nebo 50$ za rok za uživatele je pro většinu lidí fakt zbytečné.