Boot jiného OS na Acer TravelMate B113

Honza xx

Boot jiného OS na Acer TravelMate B113
« kdy: 23. 03. 2013, 13:55:55 »
Zdravím, potřeboval bych pomoc s instalací OS. Notebook sem si koupil bez os.
Po spusteni na mne vykoukne linpus linux teeminál mod.
Notebook má už jede na Uefi. Nemá mechaniku, takže si dělám bootovací HDD.
Hdd je na Fat32, pomcí unetbootin jsem tam prskl novou fedoru.
Boot pořadí mam taky správně, disk se najde a začne se fedoře naplňovat logo. Jakmile se naplní,
hodí chybu. Přikládám obrázky. Ked sem zkousel ubuntu x64 tak to zvládlo ukázat tapetu, pak kurzor a pak blackscreen.
Mimo jiné jsem zkoušel i win7, s tím že sem vytvořil korektní UEFI BOOT disk. Opet rozpoznano, natahl si soubory (ten bílej progres bar na začátku), a pak hodil chybu 0xc0000098. To ale jen tak na okraj :D
Zkošel sem měnit v uefi sata mode a pořád stejné. Mám pocit že se nemůže dostat na HDD. Nemá někdo nějaký návrh?

obrázky zde http://imageshack.us/g/515/photo20130323132900.jpg/
« Poslední změna: 24. 03. 2013, 21:20:04 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:boot jiného os na Acer Travelmate b113
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2013, 14:15:24 »
No problém bych v HDD neviděl, vždyť ubuntu funguje jako Live distribuce, ze které se pak instaluje na disk, ne? A to Livko Ti naběhlo, nebo ne? Pokud Ti nenaběhne ani Live distribuce, nebude to diskem. A pokud Ti naběhne Live distribuce, tak méme SystemRescueCD, či Parted Magic, kde je dost nástrojů na detekci HW a jeho problému.

RAdek

« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2013, 15:53:35 »
s unetbootinem byvaj problemy, fedora ma protvorbu bootovací flešky vlastní nástroj, u debianu je hybridní netinstal iso atd..

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2013, 18:57:57 »
Ja nevim, ale nejak tam vidim, ze /dev/disk/by-label/Fedora....Live-Desktop is does not exist a dalsi. Nenajde se nejaky boot kram, asi iso image. Nejste sam, treba: http://fedora.12.n6.nabble.com/dracut-initqueue-265-dev-disk-by-label-Fedora-18-x86-64-Live-Desktop-is-does-not-exist-td4996785.html . Tvri tam, ze:

"Are you sure you tried a dd written stick? Images written with
liveusb-creator are not UEFI bootable, this is known. I don't know about
ones written with unetbootin, but it certainly wouldn't surprise me if
they had problems with UEFI. The only methods tested and known for sure
to work for UEFI booting are dd and livecd-iso-to-disk: if you want a
UEFI-bootable image, you should be focusing on one of those two methods."

Problem se tyka mozna i Unetbootin. Takze zkuste, jak tam doporucuji, narvat iso obraz Fedory na USB disk pomoci dd.

Pan X.

« Odpověď #4 kdy: 23. 03. 2013, 23:59:25 »
Mozno taka hlupa otazka ale skusal si pred samotnou instalaciou najprv komplet preformatovat disk? Mal (a mam) niekolko Acerov ktore boli s linpusom a v poriadku islo nahodit novy system (bud W7 alebo Gentoo) az po kompletnom preformatovani disku. Mozno bug, mozno feature, ale kto vie?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2013, 09:11:09 »
S nemoznosti nainstalovat system kvuli existujicim oddilum jsem se setkal akorat u Widli, ktere neumely cizi oddily ani zbourat. Linux zatim zboural uplne vse a disk znovu rozdelil, jak jsem po nem chtel. Ale to stejne neni ten problem. Nenabootuje to.

Honza xx

Re:Boot jiného OS na Acer TravelMate B113
« Odpověď #6 kdy: 25. 03. 2013, 20:19:09 »
Tak vyřešeno, můj externí disk je retardovanej, na flešce winy rychle naběhly. A tedy počítám že i fedora bude ok. Díky všem jinak a přeji vám ať se vám takovéto kraviny nestávají. 8)