Disk se nehlásí ve Win XP, v Linuxu ano

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Disk se nehlásí ve Win XP, v Linuxu ano
« kdy: 18. 03. 2013, 15:35:22 »
Ahoj,

trochuz jinýho soudku, než je u mne zvykem :-) Koupil jsem 2,5" externí disk WD Elements (SE) o velikosti 320GB, je určený na zálohu dat ze starého PC (řádově osm let). Na PC jedou Windows XP s nejnovějšími aktualizacemi a má pouze USB 2, disk je USB 3, to ale nemá teoreticky čemu vadit, viz konec mého příspevku. Teď trochu kouzel (Watch the magic!)

Windows disk vidí, dají mu písmeno a hlásí mi, že disk má filesystem "RAW" když ho chci zformátovat, tak mi ani okno s nabídkou formátování nevyjede. Když vlezu do Správy počítače - Správa disků, v seznamu disk není vůbec. Ve správci zařízení je vše v pohodě, žádný vykřičníky, otazníky apod.

Když nabootuju na stejném PC SLAX, tak disk jede úplně v pohodě. Na jiných PC samozřejmě taky.

Poradíte?

(Přeinstalovat XP na nějakej Linux je skvělá rada, sám jsem se nad tim pozastavil, ale nepřipadá v úvahu - hraje se na tom... a má to akorát tak výkon, aby hry jely pod Windows, takže nelze)
« Poslední změna: 18. 03. 2013, 15:45:45 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:Externí disk se nehlásí ve Win XP, v Linuxu ano
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2013, 15:42:37 »
Napiš Ballmerovi na jeho skvělou podporu.  ;D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Externí disk se nehlásí ve Win XP, v Linuxu ano
« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2013, 15:47:50 »
Člověče, ani to neprojde, ten počítač složila (pravděpodobně již neexistujíci) firma včetně OEM Windows, takže podporu bych musel hledat u nich.

Poznámka pod čarou: O víkendu jsem aktualizoval systém ze SP1 na nejnovější. Trvalo to asi tak... no... myslím... zhruba deset hodin, z toho uživatelská aktivita byla potřeba naštěstí jen 30 minut. Jaká byla podpora MS za tuto dobu není třeba psát. Na odstranění klacků, co se mi objevily pod nohama, jsem zavolal rovnou hasiče.

Lol Phirae

Re:Disk se nehlásí ve Win XP, v Linuxu ano
« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2013, 15:57:24 »
No nic.

Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zero /of=/dev/sdX bs=1M count=1
Nic dalšího s tím nedělej a strč to do těch Widlí.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 18. 03. 2013, 15:58:36 »
Eh, bez toho / (a X samozřejmě podle potřeby)

Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M count=1

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 18. 03. 2013, 17:16:20 »
Samozřejmě, ideu jsem chytil ;-) Teoreticky by mělo stačit dát tomu pár sekund, co? Jde nám jen o přepsání začátku...

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 18. 03. 2013, 18:17:02 »
Samozřejmě, ideu jsem chytil ;-) Teoreticky by mělo stačit dát tomu pár sekund, co? Jde nám jen o přepsání začátku...

Vyse uvedeny prikaz prepise jen prvni 1MB (viz count). To urcite na normalnim disku netrva ani to sekundu.  ;D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 18. 03. 2013, 22:14:24 »
Co Ti budu nalhávat, vůbec jsem ten příkaz co jsi napsal nedočetl, takže jsem ze sebe udělal solidního blba ;D

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 19. 03. 2013, 07:19:09 »
A pomohlo to aspoň?  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19. 03. 2013, 07:54:59 »
Kdyby to nepomohlo, tak bych mohl poradit radu metod, ktere zajisti konzistentni chovani v obou OS tim, ze disk nebude videt ani v jednom. :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 19. 03. 2013, 10:25:49 »
Rád bych řekl, jestli to funguje, ale nemám u sebe ani to PC, ani ten disk a BFU to asi nezmákne... Už jen kvůli tomu, že pro změnu nemá u sebe SLAX :-D

Ale zkusím a dám sem vědět, jak to dopadlo - asi o víkendu. Díky za tip

JardaP: Musím T2 zklamat, ale v tomhle ohledu jsou mé znalosti dostatečné a tak není potřeba Tvojí radu rozvádět :-D