ThinkPad E125 a vypnutí secure boot

Honza

ThinkPad E125 a vypnutí secure boot
« kdy: 17. 03. 2013, 18:18:57 »
Mám Thinkpad E125 3035/3AG. Nejde bootovat z flasky instalačky typu "legacy", protože v BIOSu není možnost vypnout secure boot. Lze nabootovat pouze z některých verzí UEFI.
V sekci BIOSu <startup> je volba pro bootování <legacy only>, <UEFI only> nebo <both>. Z toho je zřejmé, že by měl bootovat ze zařízení bez UEFI.
V sekci BIOSu <security> by podle originálního návodu i podle všech dokumentů v internetu měla být položka <disable secure boot>. Tuto položku tam však nemám a přestože by měl bootovat z NE-UEFI zařízení, tak z něj nebootuje.

Umí někdo poradit:
1) Jak zobrazit nebo doplnit chybějící položku <disable secure boot>?
2) Kde vzít verzi BIOSu s touto položkou? Mám staženou nejnovější verzi ze stránek Lenova a tam tato položka také není.
3) Co jiného udělat, abych mohl bootovat z jakékoliv flashky a nahrát do notebooku jiný operační systém.
4) Pokud to čte někdo se stejným noťasem, bootuje vám z legacy disků? A máte v biosu volbu vypnutí secure boot?
« Poslední změna: 17. 03. 2013, 20:35:06 od Petr Krčmář »

Re:thinkpad E125 problém s BIOSem
« Odpověď #1 kdy: 17. 03. 2013, 18:59:01 »
Asi ide o nový notebook, ja by som v takomto prípade uvažoval nad reklamáciou, ale pravdepodobne by som si nič s M$ nekúpil, pokiaľ je to len trochu možné.

Martin Huněk

Re:thinkpad E125 problém s BIOSem
« Odpověď #2 kdy: 17. 03. 2013, 19:10:10 »
Měla by tam být položka typu: System optimalized... ta musí být vypnutá. Pokud to nepomůže, tak by tam mělo být možné přepnout secure boot do učícího režimu, kdy "sežere" všechno. Pokud tam nic s toho nebude, tak se podívejte, jestli jste při zapnutí počítače přihlášen jako správce a ne jako běžný uživatel (v UEFI pokud je chráněno heslem), ten to pochopitelně nevidí.

Sám mám E530ku a alespoň tam to tak je. Snad jsem pomohl.

Honza

Re:ThinkPad E125 a vypnutí secure boot
« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2013, 21:45:02 »
Podařilo se mi do NTB nahrát OpenSUSE. Ten kupodivu bootuje, takže můj problém je částečně vyřešen. Je schopen nabootovat OpenSUSE a Ubuntu, nenabutuje ale Fedoru nebo Puppy. Taktéž není schopen nabootovat z flashky HeroensBoot apod. Důležité je, že nějaký Linux bootne a jde spustit jak z disku, tak z lajvka. Jednoznačně bootuje jen z flashky, na které je adresář UEFI. Kupodivu, když v BIOSu zapnu bootovat jen UEFI, tak nebootne. Když nastavím jen Legacy, tak bootne. Takže prve jsem to asi napsal špatně. Zřejmě funkce legacy chodí ale na flashce musí být adresář UEFI. Jsem z té překombinovanosti prostě jelen a vůbec to nechápu.

Problém tedy vyřešen, jen nechápu, čím se liší ty instalačky. Puppy je jednoduché a nemá v instalaci adresář UEFI. Nepředpokládám, že takto odlehčená verze ho umí. Fedora je ale vyspělá distribuce a adresář UEFI má. Velký PC mi z ní bootuje, NTB bootne, naběhne GRUB v textovém režimu, napíše, že v adresáři isolinuz nenašel kernel wmlinuz0 a skončí. Evidentně tedy tu flashku vídí a bootne (alespoň do GRUBu) a konec. Děkuji všem za pomoc a jdu googlit další nejasnosti o UEFI :-)