Podařilo se mi do NTB nahrát OpenSUSE. Ten kupodivu bootuje, takže můj problém je částečně vyřešen. Je schopen nabootovat OpenSUSE a Ubuntu, nenabutuje ale Fedoru nebo Puppy. Taktéž není schopen nabootovat z flashky HeroensBoot apod. Důležité je, že nějaký Linux bootne a jde spustit jak z disku, tak z lajvka. Jednoznačně bootuje jen z flashky, na které je adresář UEFI. Kupodivu, když v BIOSu zapnu bootovat jen UEFI, tak nebootne. Když nastavím jen Legacy, tak bootne. Takže prve jsem to asi napsal špatně. Zřejmě funkce legacy chodí ale na flashce musí být adresář UEFI. Jsem z té překombinovanosti prostě jelen a vůbec to nechápu.
Problém tedy vyřešen, jen nechápu, čím se liší ty instalačky. Puppy je jednoduché a nemá v instalaci adresář UEFI. Nepředpokládám, že takto odlehčená verze ho umí. Fedora je ale vyspělá distribuce a adresář UEFI má. Velký PC mi z ní bootuje, NTB bootne, naběhne GRUB v textovém režimu, napíše, že v adresáři isolinuz nenašel kernel wmlinuz0 a skončí. Evidentně tedy tu flashku vídí a bootne (alespoň do GRUBu) a konec. Děkuji všem za pomoc a jdu googlit další nejasnosti o UEFI :-)