Ad SINGL/DUAL channel paměti:
Dnešní procesory mají poměrně velkou paměť cache, proto se v reálných aplikacích nárůst výkonu single/dual channel prakticky neprojevuje a použití pamětí 1333/1600 nemá valného ospravedlnění. Hlavní důvod, proč do počítače dávat rychlejší paměti tak je to, že na rychlejší paměti se používají modernější chipy s nižším napájecím napětím a často lepší charakteristikou. Naopak nechat jeden slot volný pro rozšíření pamětí je velmi moudré.
RAMDISK se dnes hodí víc než dřív.
Na ramdisk (třeba 8GB) se dají vložit pracovní adresáře, ale urychluje i spoustu další práce.
Propustnost moderního disku Seagate je cca 150 mega / sec, pokud ale kopíruju z disku na disk, často je výkon jen 1/4 a to k vůli tomu, že disk musí přesouvat hlavičku z místa na místo. Proto například komprimování souboru s tím, že výsledek se ukládá do RAMDISKU nebo třeba komprese videa, podstatným způsobem zrychluje práci.
SWAP mám místo pevných disků na RAMDISKU (20GB) a systém je na SSD
Po restartu je ramdisk zase čistý a nezasírám si místo na SSD milionem tmp souborů + šetřím nějaké ty přepisy, spíš z opatrnosti než z nutnosti, protože SSD Vertex 3 je po víc jak ročním intenzivním používání úplně zdravé

Pokud plně vytížím všechny disky, jako že jich tu pár mám, hudba se přehrává plynule jen z RAMDISKU.
Komprimace je znatelně rychlejší z disku do RAMDISKU.
To mě přivádí k tomu, že té sestavě by nějaké 128GB SSD taky slušelo

Ale třeba to časem přijde