Win 7 nevidí NTFS oddíl vytvořený v Linuxu

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Win 7 nevidí NTFS oddíl vytvořený v Linuxu
« Odpověď #15 kdy: 14. 02. 2013, 12:12:31 »
Kdyz ten disk ma slouzit pouze jako zaloha *dat* pro oba systemy, tak co ho naformatovat pod ext3 nebo 4, oddil s widlemi namontovat read only do Linuxu a zalohu dat z Widli udelat treba rsyncem? Ja to tak delam. Ma to, samozrejme, nevyhody. Treba to, ze clovek nema zazalohovana pristupova prava. To me ale nedrasa, protoze tam nemam zadne vifikundace a tak prava jsou stejne vzdy akorat dedicna.

Osobne stejne nerad pouzivam ntfs driver Linuxu pro zapis, protoze se nejedna o kompletni podporu vlastnosti systemu a tak tomu trochu neduveruji. Jeste mene rad pak pouzivam Ext drivery pro Widle, ktere maji klikatka tak uzasna, ze cloveku naskakuje husi kuze, kdyz si predstavi, jak spolehlive to asi musi byt a co by se mohlo podelat a domrsit FS.

David

« Odpověď #16 kdy: 14. 02. 2013, 12:14:43 »
Z toho co se tu píše jsem to pochopil to, že uživatel má dualboot:

WIN7 + Linux (Debian?)

a chtěl by vytvořit partition na kterou půjde zapisovat/číst jak z WIN tak z Linuxu bez instalace dodatečných utilit.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #17 kdy: 14. 02. 2013, 12:49:08 »
Z toho co se tu píše jsem to pochopil to, že uživatel má dualboot:

WIN7 + Linux (Debian?)

a chtěl by vytvořit partition na kterou půjde zapisovat/číst jak z WIN tak z Linuxu bez instalace dodatečných utilit.

Jestli je tomu tak, tak mohu s klidem napsat, že to nelze, protože i kdyby byla partitions ve fat32, pořád to v linuxu vyžaduje utilitu navíc. Win mají fat a ntfs a linux spousty jiného krom těchto. (vynechám li tedy dodatečné utility). Jestliže mu to ale fungovalo s předchozí verzí windows, tak na nějaké straně (ne li na obouch) nějakou utilitku měl nainstalovanou. Někdy se totiž podpůrné utilitky instalují přímo se systémem (linux).

« Odpověď #18 kdy: 14. 02. 2013, 12:52:15 »
Hmm , mne to normalne facha , nie je tam problem nahodou v GPT a MBR uz by som sa vobec necudoval , alebo logicke zvazky .

« Odpověď #19 kdy: 14. 02. 2013, 12:53:28 »
Samozrejme potrebujes mat instalnuty ntfs-3g nad fuse :)

« Odpověď #20 kdy: 14. 02. 2013, 12:56:55 »
Este mozes skusit ntfsprogs

pistal

« Odpověď #21 kdy: 14. 02. 2013, 17:53:11 »
Hmm , mne to normalne facha , nie je tam problem nahodou v GPT a MBR uz by som sa vobec necudoval , alebo logicke zvazky .
Tiez sa priklanam k tomuto nazoru. Ja som asi pred rokom zmensil particiu W7 z 80G na  30G, nasledne na zvysku vytvoril particie pre Linux a nainstaloval ho. A na NTFS particiu W7 bez problemov zapisujem z Linuxu (ntfs-3g).

Avanti

« Odpověď #22 kdy: 14. 02. 2013, 18:02:53 »
Mám na data společný oddíl: Softwarový raid 1, vytvořena partition bez fs, pak zašifrovaná truecryptem, vytvořen ntfs file system. A vše v pohodě.

krtek

« Odpověď #23 kdy: 15. 02. 2013, 15:52:10 »
Vyřešerno, dal jsem to jako extendation a naformátoval na FAT32. On je t disk na data pouye 500 GB.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 15. 02. 2013, 15:59:45 »
Ted jeste jdete zapalit do kostela svicku, abyste nikdy nemusel zalohovat soubory nad 1 GB.

3ugeene

« Odpověď #25 kdy: 15. 02. 2013, 16:10:55 »
proboha, dej tam aspon ten exfat, nebo ext2,3 a do widli ovladac

krtek

« Odpověď #26 kdy: 17. 02. 2013, 22:09:22 »
Tak jsem se poučil z vašich připomínek a HDD přeformátoval v GParted Ubuntu. Udělal Logical disk a Extended partirtion a naformátoval NTFS. HDD je čitelný a zapisovatelný jak ve Windows 7 tak Ubintu 12.04 LTS.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #27 kdy: 18. 02. 2013, 04:46:08 »
Důležité je, že se to povedlo, jinak doporučuji 1x měsíčně na ten disk spustit defragmentaci (s plnou optimalizací), nějakým externím nástrojem, jako je třeba http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/portable/ a to pochopitelně z windows, jinak se Ti disk bude "zpomalovat".

3ugeene

« Odpověď #28 kdy: 18. 02. 2013, 08:15:03 »
jak je na tom vůbec ovladač ntfs-3G? Já ho nepoužívám, protože před x lety zapisoval hodně "chyb" - jen takových, že si windows nuceně po startu spouštěl chkdsk a neustále na něm opravoval chyby. Je mi jasný, že ntfs není otevřenej fs, ale asi bych ntfs-3g stále nepoužíval na (zápis) nějaký důležitější data....

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 18. 02. 2013, 09:19:13 »
No, Windows 8 mají, pokud vím, defaultně zapnutou defragmentaci v cronu jednou týdně.