IT odbor - uplatnenie v praxi

OMG

Re:IT odbor - uplatnenie v praxi
« Odpověď #30 kdy: 25. 01. 2013, 11:54:47 »
Máte dokazovat existenci solidních Java programů mimo webové servery.
Já jsem ale nic o existenci žádných programů netvrdil. Jen jsem se ptal, jestli existuje nějaký hodnověrný zdroj onoho tvrzení. A potom jsem snad jasně napsal, že se v tom nevyznám a pokud větší odborníci než já tvrdí, že to tak je, tak to přijímám jako expertní odhad.

No nic, dál už o takové blbosti plácat nebudem ne? :)

Neumím rychle dohledat žádná data. Ale i když se mobilní platforma rozrostla, tak mobilní aplikace jsou pořád velmi maličké (co do člověkohodin). Zato serverové java aplikace jsou obří molochy.
A vlastně když se zamyslím - ona typická mobilní aplikace (která přistupuje ke svému serveru) bude zahrnovat mnohem víc serverové práce, než kolik zabere ten mobilní klient :-)

OMG

« Odpověď #31 kdy: 25. 01. 2013, 12:19:27 »

2OMG: Pises hovadiny, programator predevsim musi vedet, jak fungujou zakladni konstrukty, jak implementovat nejakej algoritmus ... a v cem, to uz je zcela nepodstatny. A pokud chces sehnat praci, je v tvym vlastnim zajmu ovladat co nejsirsi spektrum jazyku. Pokud totiz nekam prijdes, a vymenujes ty svoje frameworky ... tak ti reknou "nice, ale my pouzivame jiny => nashle" ...

Já píšu, jak to je. Ty píšeš nějaké své představy o programování, které se zasekly někde na střední škole.
Jak fungují ty základní konstrukty a jak implementovat nějakej algoritmus - to jsou věci, které programátor pochopitelně musí umět. To je něco jako pro doktora anatomie. Ale určitě bys nechtěl jít na ortopedickou operaci k doktorovi, co umí anatomii, ale celý profesní život dělal internistu, že?
Je zcela normální, že když internista přijde na ortopedii ucházet se o práci a začne tam vyjmenovávat své odbornosti, že mu řeknou "nice", my děláme něco jiného -> naschle.
Tohle je prostě normální specializace. Ten kdo má za sebou 5 let programování v Javě, tak bude (za normální situace) hledat zase pozici v Javě, protože tam ho ocení jako seniora, než když půjde do C, kde ho ocení jako juniora. Když někdo hledá programátora, tak se pochopitelně snaží najít, co největší shodu s tím, co dělají. Jestli dělal v tomhle jazyce. Jestli dělal tyhle typy aplikací (banky, telco, technická infrastruktura), jestli dělal v těchto frameworcích.

Umět jako programátor co nejširší spektrum jazyků je v zásadě kontraproduktivní, protože to opravdu málokdo potřebuje. A když má někdo tak široký záběr, tak asi nebude umět vše do hloubky - a pak třeba vezmou raději někoho, kdo umí dobře 3 jazyky - ale ten "správny" umí perfektně - včetně znalosti mnoha frameworků.

Džordžo

« Odpověď #32 kdy: 25. 01. 2013, 15:54:26 »
OMG ma pravdu. ako som uz spominal vyssie, ked niekto programuje 3 roky v Jave a bude sa hlasit o poziciu C++ programatora, co ma skusenosti akurat tak, ze si precital knizku, tak skor uprednostnia takeho co ma mozno len 1-2 roky v tom C++ ako niekoho co C++ nevidel ale Javu ano. Mas to nejake popletene. Ja ovladam .Net/C# a Cecko, a isto sa nebudem hlasit na poziciu Javy, lebo viem aj ine jazyky a podla tvojej ideologie by som mal vediet vo vsetkom. Akurat by som si spravil tak hanbu v tom horsom pripade, v tom lepsom by ma vyradili hned pri preberani zivotopisov ;)

TomasVoracek

« Odpověď #33 kdy: 25. 01. 2013, 20:57:48 »
Zcela konkrenti (nejmenovane) osoby na konferencich M$. Perspektivu to nema (ani rpo M$) z prosteho duvodu - je to x86 only technologie. Sice to maj v nejaky ocesany verzi i pro jiny architektury, ale prakticky se to neda pouzivat ...

Proc takove tajnosti? Sem proste napis ty jmena ne? Mi spis prijde ze si to cucas z prstu, podlozene nemas nic.

x86 only? A proc je odjakziva v .NET projektech i x64? .NET ma plnou podporu 64bit a obecne muze bezet na cemkoli. Dulezity je CLR a veci okolo.

Priste si prosim vse over nez budes placat.

ABC

« Odpověď #34 kdy: 26. 01. 2013, 02:06:23 »
Zcela konkrenti (nejmenovane) osoby na konferencich M$. Perspektivu to nema (ani rpo M$) z prosteho duvodu - je to x86 only technologie. Sice to maj v nejaky ocesany verzi i pro jiny architektury, ale prakticky se to neda pouzivat ...

Proc takove tajnosti? Sem proste napis ty jmena ne? Mi spis prijde ze si to cucas z prstu, podlozene nemas nic.

x86 only? A proc je odjakziva v .NET projektech i x64? .NET ma plnou podporu 64bit a obecne muze bezet na cemkoli. Dulezity je CLR a veci okolo.

Priste si prosim vse over nez budes placat.
Manuálové poučky, že CLR je prostředník mezi specifickou platformou a specifickým jazykem zní krásně, ale realita bohužel tak růžová neni. Zas tolik to nesleduju, ale měl jsem za to, že příchod WinRT znamenal útlum .NET, a návrat k C++. Otázkou je, jakým směrem to půjde v oblasti WPF a silverlight.

Pak sorry že tahám za slovíčko, ale správně to je x86-64. Architektura IA-64 spolu s Itaniem končí.

Rax

« Odpověď #35 kdy: 26. 01. 2013, 06:58:02 »
Manuálové poučky, že CLR je prostředník mezi specifickou platformou a specifickým jazykem zní krásně, ale realita bohužel tak růžová neni. Zas tolik to nesleduju, ale měl jsem za to, že příchod WinRT znamenal útlum .NET, a návrat k C++. Otázkou je, jakým směrem to půjde v oblasti WPF a silverlight.

Realita je taková že .NET funguje i na ARMech.
Další realita je taková, že .NET i JAVA drancují akumulátory, proto jediná možnost pokroku je návrat zpět k C++ které žere 1/10 energie, jelikož lidi žádají delší výdrž telefonu než 12 hodin.

JuroIT

« Odpověď #36 kdy: 26. 01. 2013, 17:34:35 »
nemyslim si, ze sa urobi krok vzad a pojde sa opat cestou C++. technologie napreduju a nevracaju sa spat. C++ sice nikdy nezahynie lebo sa vyuziva pri mnohych inych veciach, ale isto nenahradi .Net alebo taku Javu

Rax

« Odpověď #37 kdy: 27. 01. 2013, 10:10:42 »
nemyslim si, ze sa urobi krok vzad a pojde sa opat cestou C++. technologie napreduju a nevracaju sa spat. C++ sice nikdy nezahynie lebo sa vyuziva pri mnohych inych veciach, ale isto nenahradi .Net alebo taku Javu

Technologie se vracejí zpět zcela běžně, například technologie ARM se prokazatelně vrátila před rok 1980, i když částečně využívá i novější věci.
Křišťálovou kouli nemám, ale pokud by se na Androidu podařilo rozjet balíčkovací systém jako je na Debianu a spol., klidně placený a to nepředstavuje žádnou jobovku, tak to zcela změní mobilní business, protože pak na Androidu půjdou dělat lepší hry než jinde.

zechran

« Odpověď #38 kdy: 27. 01. 2013, 11:26:42 »

Realita je taková že .NET funguje i na ARMech.
Další realita je taková, že .NET i JAVA drancují akumulátory, proto jediná možnost pokroku je návrat zpět k C++ které žere 1/10 energie, jelikož lidi žádají delší výdrž telefonu než 12 hodin.
To je spíš tvoje zbožné přání. V realitě nemají C++ aplikace desetinovou spotřebu. Za to jsou ale podstatně vyšší náklady na vývoj. Proto je dost viditelný posun od nativních aplikací k HTML. Já to vidím tak, že v budoucnu bude nativní pouze OS, webový prohlížeč a pár základních aplikací. Zbytek bude v HTML..

Martin Knotek

« Odpověď #39 kdy: 28. 02. 2013, 19:48:45 »
Odpověď je velmi jednoduchá, podívejte se na nějaký server typu cool jobs a seřaďte si nabídky zaměstnání podle platu. Za sebe můžu říct, že nejlepší volbou je SAP. Ten je stabilní a stabilní ještě řadu let bude. Jako druhá je JAVA a nakonec .NET.

Napsal jsem na toto téma knihu :-) Chci uspět v IT, kdo se snaží tomu snad pomůže.

txt

JS

« Odpověď #41 kdy: 01. 03. 2013, 09:23:32 »
Myslet si, že programátor je schopen efektivně psát složité aplikace v jakémkoliv jazyce po nějakém zaškolení je stejný nesmysl, jako myslet si, že fyzik bude po zaškolení do strojního inženýrství schopen zkonstruovat lokomotivu. Teoreticky ano - všechny fyzikální a matematické znalosti na to má - a asi i by i nějakou "fungující" lokomotivu zkonstruoval. Akorát by byla šíleně drahá a byla by provozně šíleně nespolehlivá.

Takovi lide existuji. Feynman ve sve knizce popisuje, jak v projektu Manhattan navrhoval mechanicke pocitace pro vypocty. A to byl taky jen fyzik. Akorat si nechal trochu poradit (ze ma vybirat ozubena kolecka z prostredka katalogu), a jelo se..

Ja takhle funguju taky, coz neni sice dobra vizitka pro nasi firmu, ale co nadelam. Kdyz se ta prace neumi lepe zorganizovat...

JS

« Odpověď #42 kdy: 01. 03. 2013, 09:39:19 »
Já to vidím tak, že v budoucnu bude nativní pouze OS, webový prohlížeč a pár základních aplikací. Zbytek bude v HTML..

No to jste tomu s tou spotrebou pomohl. Misto jazyka, ktery lze kompilovat do nativniho kodu zvolite takovy, ktery lze jen interpretovat a jeste blbe. Navic to bude kvuli kazde blbosti komunikovat pres sit.. (coz stoji energii dvakrat, jednak na samotny prenos a za druhe na nekonecnou serializaci/deserializaci dat, ktera by normalne byla proste ulozena v pameti)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 01. 03. 2013, 09:44:08 »
Citace
Takovi lide existuji.
A stejne tak treba existuji lide, kteri se v desetiboji dostali pres 9000 bodu. Slovy dva. V te dobe bylo programovani o necem trosku jinem, nakolik ho vyuzivali predevsim vedci jako nastroj pro reseni svych slozitejsich vypoctu.

Nakonec, aniz bych chtel kohokoliv urazit, mi neprijde uplne dobry napad uvadetFeynmana jako priklad. Drtiva vetsina z nas si muze nechat akorat tak zdat o dosazeni alespon desetiny uspechu jako on. Krome Lenina samozrejme.

JS

« Odpověď #44 kdy: 01. 03. 2013, 12:59:48 »
Nakonec, aniz bych chtel kohokoliv urazit, mi neprijde uplne dobry napad uvadet Feynmana jako priklad.

Nikoho jsi neurazil - castecne to byla ironie. ;)