no programovanie je podla mna stale remeslo, ktore bude v buducnosti velmi potrebne, zatial neviem o tom, zeby existovali stroje, ktore by programovali same, to je este daleka buducnost, ak aj vobec. S tou bezpecnostou, podla mna to je taky odbor, kde sa moc ludi nehrnie alebo aj taky odbor umela inteligencia. To su podla mna veci, v ktorych ked sa clovek fakt vykrystalizuje a je jednicka, tak ma stale posobisko v nejakej firme a je tam uznavany a aj velmi vysoko ohodnoteny, urcite viac ako daky programator. Podla mna .Net nie je mrtvy jazyk. Momentalne je aj novy framework 4.5, tak asi rychlo nezahynie. Da sa dopatrat aj dost vela ponuk ohladom pozicie .Net developera, ale povacsinou chcu takych co maju uz vacsiu prax s tym - 3 roky a viac, a v zahranici(Rakusko, Nemecko) je tiez dost prace ohladom .Net. Samozrejme ze javistov je viac, ale to aj z toho dovodu, ze je multiplatformovy. Na .Net sa mi paci ze ma uceleny framework, a myslim, ze java ma viacej frameworkov - to sa domnievam, javu neovladam.
K tomu, ze programator by mal vediet programovat v comkolvek, resp. by mu to nemalo robit problem. No neviem ci je to az tak pravda. Jazyky maju istu filozofiu. Syntax sa da naucit v priebehu par dni, ale to neznamena, ze clovek to uz ovlada a vie v tom pracovat. Ked si zoberiem napr. situaciu, kde ponukaju pracu pre C++ so 4 rokmi skusenosti a bude sa o nu zaujimat clovek, ktory robil 4 roky v Jave ale C++ vobec nevidel. Podla mna uprednostnia takeho co ma uz nejake skusenosti s tym C++ mozno 2 roky, pretoze ten javista by nebol vyhodny a bolo by to kontraproduktivne pre firmu. To moj nazor.