V poslední době (cca 2 roky) jsem zjistil, že moje drahá Alza je docela nepříjemně drahá.
Je samozřejmě možnost napsat mail na
nabidky@alza.cz, tam napíšete třeba: "Tiskárna BLABLA u Vás stojí o litr víc než v CZC, udělejte s tím něco..." je pravda, že mi vždycky vyhověli, sleva pět stovek ze sedmi tisíc je dobrá, ale psát jim tam k vůli každé objednávce je otravné.
Ostatní prodejci:
CZC má prodejny vesměs umístěné tak, že jsem například minulý týden musel nést tiskárnu (nojo, nakonec jsem to vzal z CZC, protože CZC bylo pořád levnější) pěkný kus, když tím myslím pěkný kus, tak to bylo k autu .. všude sníh ... zmagořený lidi .. namrzlo a půl kiláku závějí byla lahůdka s tou 30-ti kilovou sviní. (Po sto metrech jsem měl chuť s ní švihnout do sněhu, měl jsem si vzít sáňky.). Asi by se dalo namítnout, že jsem si jí měl nechat poslat do firmy, ale když to člověk potřebuje druhý den co se posílá platba, tak tohle je jediná možnost, jak dostat zboží na pobočku.
TSBohemia se docela snaží, ale nedávno mi dělali pěkný ofuky s jedním LCD monitorem. "Ano pane, vidím, že tu jsou tři mrtvé pixely, ale i když je to monitor za šest tisíc, tak abych Vám ho vzal, musejí být čtyři!"
Když se na to podívám kolem a kolem, v Alza zkouší například:
"Hm, ale tady na boku jsou škrábance!"
"Kde?"
"Tady!"
"Nic nevidím."
"Podívejte se proti světlu, jsou tu!"
"Tohle?"
"Ano, k vůli tomu Vám to zboží nemůžu vzít zpět, leda jako poškozené a strhnu Vám XY procent."
"No ale to je zespoda, kdo zkoumá škrábance zespoda scanneru?"
"To je jedno, jsou tu!"
.....
Další oblíbený trik:
Jak berete zboží na IČ, přijde Vám zboží rozbalené, které už někdo vrátil.
To se těžko dokazuje a není to jistě pravidlem, ale minulé vánoce jsem dostal "jako novou" desku, která byla vystavená na předváděčce, což mi nakonec s kyselým úsměvem potvrdil i prodavač. Takže pokud kupujete poslední kus, dávejte pozor
Pak přinesete zboží do reklamace a prohlíží si ho, div ho neuhranou.
Chvíle napětí, zkoumavý pohled trvající tak pět minut, potom podezřívavý pohled směrem ke mě, že člověk skoro zbledne....
.....
Na druhou stranu dovedou zboží přivézt ráno i v poledne, ráno objednáte, v poledne ho máte.
............................
Pak tu je třeba LanShop:
http://www.lan-shop.cz/ Slušné ceny, velmi, VELMI solidní jednání, ale všechno chodí přepravní službou.
Jinak třeba tady v Liberci jsou prodejci někde v minulém století.
V lepším případě si člověk vybere na Alza, protože tihle nemají pořádný shop a oni se pak podívají třeba do EDLINKU, jestli to zboží nemají taky:
http://www.edsystem.cz/EDlink je hodně dřevní, blbě se v něm vybírá a navíc jim snad dodává Alza nebo co, protože jejich ceny jsou vyšší než přes mojí drahou Alzu.
V každém případě buď dodavatelé jsou dražší než Alza nebo zboží chodí podle toho, jak to předpoví runy, případně umí sehnat prd.
Jak ale přejedete hranice s Německem, ceny podstatně klesají a dostupnost se zvedá.
Dokonce uvažujeme o tom, že budeme brát přímo od Německých dodavatelů, protože bychom mohli na HW začít zase něco vydělávat.
(Marže na HW šly slušně nahoru díky hegemonii majoritních dodavatelů.)
Abych na naší drahou Alzu jen nenadával, obecně nemají problém s vracením zboží, nakoupím 200 patchcordů a 100 jich zabalených vrátím, bez keců, lup a je hotovo, to si žádný místní dodavatel nedovolí.
A co Vaše tipy?