HW pro minimalistický linuxový server

kei.101

Re:HW pro minimalistický linuxový server
« Odpověď #30 kdy: 20. 12. 2012, 09:45:25 »
cauko,
nieco taketo
http://cubieboard.org/

Cubieboard
A small, high-performance arm box

1G ARM cortex-A8 processor, NEON, VFPv3, 256KB L2 cache
    Mali400, OpenGL ES GPU
    512M/1GB DDR3 @480MHz
    HDMI 1080p Output
    10/100M Ethernet
    4Gb Nand Flash
    2 USB Host, 1 micro SD slot, 1 SATA, 1 ir
    96 extend pin including I2C, SPI, RGB/LVDS, CSI/TS, FM-IN, ADC, CVBS, VGA, SPDIF-OUT, R-TP..
    Running Android, Ubuntu and other Linux distributions

Na to jsem taky koukal, ale je tam PREORDER, tak jsem pochopil, že to ještě není..

kei.101

« Odpověď #31 kdy: 20. 12. 2012, 09:49:39 »
Od vikendu si hraju s GWL MK802 4GB (na Alzaci maji za ~1000). BEzi na tom Android 4, ale bez problemu se da pres SD kartu nabootovat do Ubuntu nebo Fedory 17. Ma to wifi, 2x USB a HDMI. U neho jsem narazil na zadrhel se zobrazenim na monitoru. Zadna redukce nefunguje, takze prozatim pouze TV. Kdyby nestacil vykon, tak existuji i dual-core modely. A pokud potrebujes ETH, tak pres USB.

A jak je to na tom ubuntu / debianu se všema ovladačema? Android mě nezajímá, takže bych určitě přeinstaloval. Dost mi tam ale chybí RJ45 konektor. Kdyby alespoň spolehlivě fungovala wifi, tak se to dá otestovat..

kei.101

« Odpověď #32 kdy: 20. 12. 2012, 10:02:11 »
Mám tady třeba malý Shuttle X35 ve verzi V2. Je to s 525 Atomem, tedy dvoujádro, spotřeba se dvěma 2.5 disky při bootu 20W, po nabootování 16W.
Pasivně chlazené, malá škatule s dírama všude, externí zdroj. Ubuntu server jede bez problémů. Čtečka SD integrovaná, standardně uvnitř držák na 1 HDD, ale za 250 se dá dokoupit kit pro druhý disk místo CD (které tam stejně není).
Jediné mínus je to, že BIOS není navržen na podobné úkoly a neumí automaticky zapnout stroj po výpadku napájení (je to notebook chipset). Možná to ale už V3 umí, protože se to x-krát diskutovalo, lze v případě potřeby dobastlit zpožděné sepnutí zapínacího tlačítka. Malé hotové tiché řešení, já to mám pro občasné tahání záloh ze svých serverů (pro jistotu, mám v tom 750GB HDD), splňuje to, co jsem očekával... U V2 trochu práce s ovladači wifi, pro server bezpředmětné.
Link na novější V3: https://www.alza.cz/shuttle-xs35v3-d339238.htm
Zmiňovaný N40L mám tady taky, ale to je úplně jinak koncipované zařízení, taky mi žere už okolo 50W.

Spotřeba dobrá. Ale podobnou platformu už jsem tu měl: http://www.alza.cz/pegatron-mighty-mouse-hdmi-barebone-cerny-bez-os-d171333.htm.
Tak teď je pro mě čas pohnout se někam dál :)

kei.101

« Odpověď #33 kdy: 20. 12. 2012, 10:42:42 »
Od vikendu si hraju s GWL MK802 4GB (na Alzaci maji za ~1000). BEzi na tom Android 4, ale bez problemu se da pres SD kartu nabootovat do Ubuntu nebo Fedory 17. Ma to wifi, 2x USB a HDMI. U neho jsem narazil na zadrhel se zobrazenim na monitoru. Zadna redukce nefunguje, takze prozatim pouze TV. Kdyby nestacil vykon, tak existuji i dual-core modely. A pokud potrebujes ETH, tak pres USB.

Mimochodem, jakým zpusobem se dá nabootovat? Je tam BIOS, nebo se bootuje nějak přes ten Android?

and

« Odpověď #34 kdy: 20. 12. 2012, 11:08:50 »
ted me tak napada - co to vyresit pres dd-wrt s jakykoliv 'routerem' ?

kei.101

« Odpověď #35 kdy: 20. 12. 2012, 12:17:33 »
ted me tak napada - co to vyresit pres dd-wrt s jakykoliv 'routerem' ?

Jedním z mých cílů je nebýt odkázaný na jednu distribuci.. ale jinak dobrý nápad, o se mi někdy může hodit. Díky.

Vratidlo

« Odpověď #36 kdy: 20. 12. 2012, 15:48:28 »
k GWL MK802 4GB

WiFi funguje bez problemu pod Fedorou i Ubuntu. RJ45 jsem vyresil USB sitovkou Axago ADE-X1
BIOS to nema. Priznam se, ze jsem nevim jak se resi bootovani, ale primarni bootovaci zarizeni je SD karta. Paklize je na ni detekovany OS pro ARM, tak to do nej nabootuje.

« Odpověď #37 kdy: 03. 01. 2013, 10:10:20 »
Ahoj,
zkoušel jste někdo, jestli GWL MK802 jde napájet i přes USB? Hledám něco do auta, kde mám redukci z autozapalovače na mikroUSB.

Díky.

« Odpověď #38 kdy: 03. 01. 2013, 15:09:39 »
Ahoj,
zkoušel jste někdo, jestli GWL MK802 jde napájet i přes USB? Hledám něco do auta, kde mám redukci z autozapalovače na mikroUSB.

Díky.

No to si myslím, že asi půjde, ale máte v autě monitor s hdmi vstupem? Na hudbu jinak asi dobrý..