Zabezpečení telefonu s Androidem

H.

Zabezpečení telefonu s Androidem
« kdy: 09. 11. 2012, 11:00:49 »
Ahoj,

muj puvodni telefon odesel do kremikoveho nebe, takze nucene prechazim na android. bohuzel navic v brandu od operatora.

vyuzivate v androidu nejake aplikace cilene na zabezpeceni? nebo jen vypnout aplikace z cizich zdroju a koukat na prava.

diky za rady, ahoj Honza
« Poslední změna: 09. 11. 2012, 11:07:11 od Petr Krčmář »

Re:Zabezpečení telefonu s Androidem
« Odpověď #1 kdy: 09. 11. 2012, 12:12:19 »
Já osobně mám aplikaci na blokování některých práv aplikací - LBE privacy guard. Dál uvažuji, že si pořídím nějaký firewall. Aplikace obou typů (jemnější nastavení práv i firewall) ale vyžadují root.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2012, 14:41:19 »
Na co vypínat aplikace cizích zdrojů, ty telefon dáváš z ruky, aby si tam kdo chtěl co chtěl instaloval?

Sten

« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2012, 15:01:19 »
Na co vypínat aplikace cizích zdrojů, ty telefon dáváš z ruky, aby si tam kdo chtěl co chtěl instaloval?

Můžou tam pak instalovat třeba webové stránky přes díru v prohlížeči. Best practice je zapínat to jenom na tu chvíli, kdy se to použije.

MilanK

« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2012, 16:42:11 »
Já osobně mám aplikaci na blokování některých práv aplikací - LBE privacy guard.
Docela by mne zajímalo, zda někdo testoval samotnou aplikaci LBE privacy guard. Nechce toho úplně málo ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lbe.security.lite&hl=en) a vyvíjí jej v Číně.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 11. 2012, 17:23:58 »
Neznám nikoho, komu by napadli android přes prohlížeč. Já jsem nativní prohlížeč odinstaloval a používám operu mini.

Sten

« Odpověď #6 kdy: 09. 11. 2012, 17:42:36 »
Neznám nikoho, komu by napadli android přes prohlížeč. Já jsem nativní prohlížeč odinstaloval a používám operu mini.

Pořád je lepší zastávat princip least privilege. Obzvlášť když to jde tak snadno přepnout, když je potřeba.

H.

« Odpověď #7 kdy: 09. 11. 2012, 19:16:53 »
Já jsem přemejšlel nad Avastem. Docela se mi líbí (dle popisu) vestavenej firewall a kontrola práv aplikací. Na druhou stranu snad půjde vypnout rezidentní ochrana, bo můj tel málo paměti má :)

Mimochodem, on jde odinstalovat defaultní prohlížeč? (bez roota?)

H.

« Odpověď #8 kdy: 09. 11. 2012, 19:22:22 »
Pročítám různé zprávy o útocích a zaráží mě jedna věc... spousta článku zminuje "neklikat na odkazy", "po otevření strányk se na pozadí nainstaluje malware". Ale nikde jsem nenašel konkrétní příklad (krom problému s USSD z nynějšího podzimu). Z toho co jsem pochopil, tak by ale člověk bud musel mít zapnutý aplikace třetích stran, nebo by prostě musel potvrdit aplikaci instalaci. Což není možné nijak obejít/aplikovat něco alá "mousejacking", ne?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 15. 11. 2012, 15:47:58 »
Já jsem přemejšlel nad Avastem. Docela se mi líbí (dle popisu) vestavenej firewall a kontrola práv aplikací. Na druhou stranu snad půjde vypnout rezidentní ochrana, bo můj tel málo paměti má :)

Mimochodem, on jde odinstalovat defaultní prohlížeč? (bez roota?)

Avasta jsem myslím zkoušel, můj HTC Wildfire byl sním nepoužitelný.
Bez roota samozřejmě neodinstaluješ. Aby byl telefon typu HTC Wildfire použitelný, je potřeba root, odinstalovat zbytečný bastl typu Adobe Reader, který se nedá přesunout na kartu a nainstalovat Link2SD. Následně jsem pak znova nainstaloval třeba ten Adobe Reader, ale na ext2 oddíl na microsd class 10 16 GB.

Nehledě na to, je možnost zabezpečit telefon například úpravou hosts souboru. Já přes něj blokuji stránky s reklamou a dá se pro případné zvýšení bezpečnosti importovat například aktuální soubor s malware doménamy (spybot search and destroy to umí na windows, stačí překopírovat). Nicméně nevím, jestli by ještě více nafouknutý hosts soubor nesnížil výkon internetu.

« Odpověď #10 kdy: 25. 11. 2012, 22:57:19 »
Tak taky napíšu,
Používám avast a to hlavně ochranu proti krádeži ( případně ještě Cerberus) ohledně zabezpečení použivám LBE, zdá se mi jako nejlepší možnost, s paměti na galaxy ace žádný problém i když mám telefon po rootu a vytvořenou svojí custom romku.  :) Takže mám vše, dá se říct pod kontrolou. Prohlížeč byla asi první věc, kterou jsem smazal a nahradil Dolphin ( https://play.google.com/store/apps/details?id=mobi.mgeek.TunnyBrowser ) .

MikeP

« Odpověď #11 kdy: 26. 11. 2012, 09:45:13 »
LBE nepoužívám - kousalo se to. Dobré zkušenosti mám s https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lookout .Naprosto spokojený jsem s https://play.google.com/store/apps/details?id=com.androidlost