Rozpadlé pole RAID 5

trubicoid2

Re:Rozpadlé pole RAID 5
« Odpověď #15 kdy: 13. 11. 2012, 19:43:24 »
Jestli se nemylim, u raid1 by mela fungovat autodetekce. Tudiz konfiguraci nikam ukladat nemusi...

autodetekce funguje jen pro superblok verze 0.90, zato pro libovolny raid, nejen raid1
doporucuje se pouzivat novejsi superbloky a nepouzivat autodetekci

trubicoid2

« Odpověď #16 kdy: 13. 11. 2012, 19:49:30 »
Vyzkouším. Co vlastně zapisuje ten mdadm do configu, nedalo by se nějak zrestaurovat to stávající "neviditelné" pole? Nechce se mi znovu kopírovat skoro půl tera dat. :-/
S tím souvisí ještě taková maličkost, když se mi podaří to pole vytvořit a dejme tomu odejde deska. Dá se to pole na jiném stroji zrestaurovat, nebo alespoň budou soubory přístupné když disk připojím jako /dev/sdb2 ? Na widlích se dali připojit a přečíst.

pole muzes rucne sestavit:
Kód: [Vybrat]
mdadm --assemble /dev/md0 /dev/sda2 /dev/sdb2
a potom zapsat do mdadm.conf, jak tu radi

zachrana chcipliho pole pak spociva v tom, ze nabootujes trebas linuxrescuecd, sestavis rucne pole, jestli se samo nesestavi
v pripade, ze mas jen jeden fungujici disk, tak sestavis pole v degradovanym stavu a zachranis data

jestli to jde z widli, to netusim

RDa

• 2 653
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 13. 11. 2012, 20:07:36 »
Autodetekce na raid funguje pokud partition oznacite za raidovy typ, coz puvodni tazatel:

Citace
fdiskem jsem si rozdělil sdb na sdb1 (pro swap) a sdb2 pro data ext4
pomocí
sfdisk -d /dev/sdb | /dev/sdc
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sdb2 /dev/sdc2
začala rekonstrukce.

nejspis neudelal. Takze je nutno udelat fdisk /dev/sdb, t, 2, fd, w a zopakovat s /dev/sdc :)

Trubicoid2

« Odpověď #18 kdy: 13. 11. 2012, 20:12:35 »
To je sice pravda, ale stejne novy mdadm nedela uz nejakou dobu superblok 0.9, pokud mu to nereknes pomoci -e nebo --metadata a bez toho opravdu autodetekce nefunguje

Rhinox

« Odpověď #19 kdy: 13. 11. 2012, 20:56:22 »
autodetekce funguje jen pro superblok verze 0.90, zato pro libovolny raid, nejen raid1 doporucuje se pouzivat novejsi superbloky a nepouzivat autodetekci
Vec nazoru. raid-autodetect je velice odolne "decentralizovane" a blbuvzdorne reseni.

Na druhe strane, jestli mas "/" take na raid1, jak jej poskladas, kdyz konfigurace je v /etc/mdadm.conf? Musis se patlat s initrd, co je komplikace navic. Ty mam ja osobne rad pouze v hodinkach... :-)

Trubicoid2

« Odpověď #20 kdy: 13. 11. 2012, 21:19:35 »
Mimochodem já mam taky / na raid1 a autodetekci, ale metadata 0.9 mají třeba limit 2TB a taky se mi nepříjemně často stávalo, že nabootuju systemrescuecd, ten mi sám přejmenuje md1 na md126 a potom tento " blbuvzdorný" systém nenabehne, nemůže najít root :(

Navíc asi všechny distribuce nyní initrd používají, kvůli šifrování / nebo kvůli metadatům 1.2

Haleluja

« Odpověď #21 kdy: 13. 11. 2012, 21:43:02 »
mdadm.conf je IMHO uz jenom k vytvoreni ramdisku, jinak nema valny smysl.

jar.

« Odpověď #22 kdy: 14. 11. 2012, 08:43:12 »
Když zadam
fdisk /dev/sdb, t, 2, fd, wNesmažou se mi data na těch discích?

trubicoid2

« Odpověď #23 kdy: 14. 11. 2012, 09:01:49 »
Když zadam
fdisk /dev/sdb, t, 2, fd, wNesmažou se mi data na těch discích?

zmenou typu partice na fd data nesmazes, ale zmenit metadata z 1.2 na 0.9 bez smazani IMHO nejde

jar.

« Odpověď #24 kdy: 14. 11. 2012, 10:17:57 »
Diky za rady. Operace se povedla pacient prezil i restart. Nakonec jsem to zapsal do mdadm.conf i na /dev/sdb.
Rada pro takyzacinajici raidare, hlavne to nemountujte do fstab dokad neodzkousite. Pridelal jsem si tezkou hlavu, kdyz po restartu nechtel nabehnout system s tim ze nemuze zkontrolovat /dev/md0 a to ani kdyz jsem disky fyzicky odpojil. :P

Benda

« Odpověď #25 kdy: 25. 11. 2012, 04:11:39 »
Tak jsem hledal adekvatni nahradu stavajiciho serveru az jsem narazil na http://www.levne-notebooky-pc.cz/vykonne-pc/vykonna-pracovni-stanice-hp-xw8600 , tuhel krasku :-))
ma celkem 14 sata konektoru z toho 6 na LSI radici,
ted zkousim nasimulotat vypadek na jinem serveru , abych si byl opravdu jisty co se stane na realnych diskach
jak se rika 2x mer jednou res. A preci jen nechi prijit o 7TB dat. :-)) lol 5 let prace

Benda

« Odpověď #26 kdy: 02. 12. 2012, 00:15:18 »
Tak na testovacim serveru zkousim simulovane odpojit diky z raidu a pote je znovu sestavit.
Nicmene stale se mi nedari. :-(

situace je:
mel jsem 8 disku v raid 5 + 1 spear
odesel radit a 6 disku po provedeni mdadm --examin    tvrdi ze ma 2 disky pryc
na ted 2 odpodlechy diskach se pole tvari ze  je OK

PORADTE

KapitánRUM

« Odpověď #27 kdy: 02. 12. 2012, 03:10:01 »
Co jsou odpodlechy a co je radit?

Benda

« Odpověď #28 kdy: 16. 12. 2012, 22:14:23 »
 :) Takže úspěch .
Zaprve bylo nutno vyčíst se všech disků podrobné informace o raidu.
1) mdadm --examine /dev/sdb-g
-- zjistíte správné pořadí disků v raidu a další parametry jako verze, velikost chunk atd
2) mdadm --create --chunk=64 --level=5 --verbouse=0.9 (zadata správné pořadí disků dle výpisů)
3) pokud máte vad raidem lvm je potreba ještě
vgscan
vgchange -a y
no a potom už jenom mount
 :) :) :)
Osobmě jsem si n tohle testovaní sehnal 3 starší diky na kterých jsem to trénoval

Benda

« Odpověď #29 kdy: 17. 01. 2013, 00:22:21 »
Sice úspěch, ale jen do té doby než odpadl další disk. BTW: alespoň jsem stihnul odzálohovat fotky :)))
Proto moje rada zní:
Pro Nas s 7 TB dat a více,  raději udělejte cluster.
Já šetřil a teď pláču. 5 let práce v ....................
No a opět začínám od 0.
BTW: rozurumný server s kvalitním raid řadiem jsem sehnal u: www.vtdata.cz
HP xw8600 za cca 5tis.