Na čem závisí výkon terminal serveru?

Re:Na čem závisí výkon terminal serveru?
« Odpověď #15 kdy: 03. 10. 2012, 07:39:47 »
když přijde aktualizace Pohody a ta chodí fakt často, tak než oběhnu všechny stanice, zaloguju, aktualizuju, odloguju, vyzkouším, tak jsou klidně 3 hodiny pryč.
Obíhat stanice? No to snad ne?! Pokud je tohle hlavní problém, není spolehlivějším řešením rozjet si nějaký způsob automatické instalace (AD politiky, Wpkg apod.)? A proč vůbec obíhat stanice, WOL a remote desktop je i ve světě Windows už pár let s námi...

Mimochodem, dá se rozjet i vzdálená instalace image Windows - přes PXE se nabootuje nějaký normální(TM) OS jako Linux nebo BSD a po síti se tam ze serveru nasype image. Není tam vůbec potřeba chodit. Nějak to jde i pro skoro libovolně pestrý hardware (NLite) - místo image probíhá normální instalace (s tím ale nemám zkušenosti, používám image).

Stanley

« Odpověď #16 kdy: 03. 10. 2012, 08:21:39 »
Obíhám přes VNC, fyzicky málokdy. Ale musíte zavolat do firmy zaměstnanci, jestli zrovna nedělá něco důležitého, pak se připojím přes VNC, odhlásím zaměstnance, přihlásím admina, provedu aktualizaci, odhlásím admina, přihlásím zaměstnance, vyzkouším, odpojím VNC, zavolám dalšímu zaměstnanci, ... Nebo to celé udělám celé v noci, takže si navíc přičtu čas za nastartování všech stanic přes WOL a pak zase jejich vypnutí a musím se pomodlit, abych náhodou nespustil poplach na zabezpečovačce, protože pohybová čidla jsou někdy dost citlivá (teď mám na mysli např. PC s pokladní tiskárnou, která se při zapnutí PC inicializuje a udělá několik pohybů). To nemluvím o případném restartu stanice. Prostě když to posčítám, tak jedna aktualizace představuje několikahodinový zásah, který nikdo nechce moc platit. Server je jen jeden, běží pořád, změna je společná pro všechny klienty. No a automatizace? Než to vymyslím odladím a kdoví jestli to bude fungovat, tak tím zabiju tolik času, že to opět nikdo nezaplatí.

D.Dvořák

« Odpověď #17 kdy: 03. 10. 2012, 09:04:33 »
Zdravím vespolek. Jelikož spravuji větší sít s tenkými klienty, mám relativně bohaté zkušenosti s problematikou. V obecné rovině - pokud nepoužíváte v práci např. CAD programy, mohu použití TC jedině doporučit z důvodu obrovské výhody na straně centralizované správy - spravujete de-facto jen server. K výkonu - server musí být dimenzován na to, jaký se bude používat SW. Jinými slovy, je nutno dopředu znát přibližný rozsah požadované práce pro server - počet TC a spouštěného SW. Bez této znalosti je to "střelba od boku". Pokud je vše správně navrženo uživatel nepozná, pracuje-li na plnohodnotném PC nebo TC.
K vlastní konfiguraci - po cca 5 letech provozování, mám názor, že nejvhodnější je používat kombinaci "LinWin" , tj. kombinaci Linuxu (LTSP) a Windows serveru. Zjednodušeně - pro běžné aplikace (Firefox, poštovní klient, kancelářský balík, atd.) používat LTSP Linux a speciální Windows SW (např. účetnictví) spouštět jako seamless aplikaci z Win serveru. Tato kombinace je dle mého soudu nejlepší jak z hlediska finančního a správy systému, ale rovněž z hlediska bezpečnostního.
K počtu TC a spouštěného serveru - tady je pak několik možností : vše spouštět na serveru nebo jako "local app" na straně TC, resp jejich kombinace. Stále ovšem musím trvat na tvrzení v úvodu - ani síť se 100 TC neznamená, že práce u TC bude pomalejší než u plnohodnotného PC. V případě vzpomínaného youtube pak je třeba mít na paměti kapacitu (šířku pásma) připojení k netu.
K původní otázce - na čem závisí výkon TS : RAM - dá se spočítat dle počtu TC, síť - opět se dá spočítat dle počtu TC. Nejproblematičtější je výkon a počet CPU - k tomu je třeba ovšem třeba znát spouštěný SW a počet TC. Jen bych připomněl, že se bavíme o serverových CPU (paralelní operace), nikoliv desktopových CPU.
Tož tak ....

« Odpověď #18 kdy: 03. 10. 2012, 09:12:07 »
pak se připojím přes VNC, odhlásím zaměstnance, přihlásím admina, provedu aktualizaci, odhlásím admina, přihlásím zaměstnance, vyzkouším, odpojím VNC, zavolám dalšímu zaměstnanci [...] No a automatizace? Než to vymyslím odladím a kdoví jestli to bude fungovat, tak tím zabiju tolik času, že to opět nikdo nezaplatí.
Jako samozřejmě každý svého štěstí strůjcem...

Nicméně tady na tomhle případu je myslím krásně vidět, o čem jsme se tady bavili nedávno - že hodinová sazba za správu je cesta do pekel... Místo, abys to dělal efektivně, zůstaneš u šíleně pracného systému, protože přechod na něco rozumnějšího "nikdo nezaplatí". Nechci rejpat, ale být tebou, tak bych byl trochu nervozní z toho, že jednoho krásnýho dne přijde někdo do firmy s nabídkou, že má kompletní vzdálenou správu rozchozenou a vychytanou a že ty tvoje hodiny a hodiny nesmyslných úkonů nahradí nízkým fixním poplatkem...

Stanley

« Odpověď #19 kdy: 03. 10. 2012, 09:55:19 »
To Miroslav Prýmek:
Ano, to je věčné téma. A jasně, jednoho dne se objeví někdo s úžasnou nabídkou. Taky už se objevila např. Telefónica s jejich cloudem a Office 365 a já nevím co ještě, firma by nemusela provozovat server, vše by podle Telefónicy bezvadně fungovalo, veškerá údržba a licence v ceně a režii Telefónicy a majitel to vážně zvažoval. Prozatím jsem mu to rozmluvil. Mně osobně je to na jednu stranu jedno, už jsem takhle přišel o spoustu zákazníků a nakonec budu klidně dělat něco jiného, ale osobně nevěřím na nějakou zázračnou IT firmu, která bude dělat správu za pár korun paušálu a bude mít všechno vychytaný a automatický, takže se jim to vyplatí. Už to dělám fakt dost dlouho, abych to mohl posoudit. Nejčastěji si stejně za veškeré problémy mohou sami uživatelé, protože neumějí s PC a programy pořádně pracovat a vlastně většinou řeším jejich neschopnost, ale to je úplně jiné téma. A tebou zmiňované téma hodinové sazby jsem taky pozorně četl a nechtěl bych to tady rozvádět, ono za tou sazbou na hodinu (mimochodem mám 400 Kč/hod be DPH a nestydím se za to) není výkon samotný, ten třeba za tolik nestojí, ale to, že jsem vždy po ruce a vždy znám odpověď, tzn. musel jsem si to ve svém čase např. nastudovat, takže 10minutový zásah reálně třeba znamená několik hodin studia příslušného programu, jeho obsluhy a instalace atd. Ale fakt bych to tady nechtěl řešit. Majitele nepřesvědčím, TS by mohl znamenat zjednodušení, ale když to všechno skončí, pro mě tím život nekončí.  ;)

Mareg

« Odpověď #20 kdy: 03. 10. 2012, 10:07:11 »
Ad titulek - to by mne také zajímalo :-).

Provozuji v okresní nemocnici WTS spolu s Linuxovými klienty přes 7 let, počet koncových TC je někde přes 220.

Všechno nám jede na jeden na virtualizovaném WTS 2003, který má přidělena 4 jádra (AMD opteron) a 4GB RAM (víc WTS neumí :-( ) a v tento okamžik je přihlášených 62 lidí. Server už asi jede na doraz a swapuje, ale spuštění Thuderbirdu, nebo OpenOffice probíhá v reálném čase (do 10s).
Na TC používáme upravenou distribuci linuxu. Původně nám to dodala firma Knet Brno, ale vzhledem k tomu, že měli problémy s aktualizací ovladačů, začal jsem to postupně předělávat a dnes tam máme nové jádro a dokáži to přiohnout jak je potřeba, případně uděla nový balík. Správa je centralizovaná přes nějaký prográmek, který nám k tomu tenkrát dodali. Balíky má TC na vlastním flash disku, ale aktualizované si automaticky stáhne z TFTP serveru.

Máme to v podstatě rozdělené, něco si spouští pracovníci přímo na TC ( emulaci terminálu, prohlížeč ) něco na WTS ( office, prohlížení RTG snímků, thunderbird ).
Klienty kupujeme od HP, když je to větší dodávka (cca 30ks) dostanete se na cenu někde kolem 5k,-.

Postřehy
- myslím, že levnější ohledně nákladů na pořízení to není
- náklady na údržbu jsou myslím nižší
- video a zvuk nás netrápí, práce zaměstnanců nespočívá ve sledování
  YouTube
- za osobně nejdůležitější považuji, že když se pokazí PC, tak se musí
  pracně reinstalovat, obnovavat atd. když se pokazí TC, tak ho
  vyměníme a můžou pokračovat tam kde skončili
- stejně tak příprava nového TC je násobně kratší, než u PC i když
  používáme image, ježe jeden typ stroje koupíme tak pětkrát, pak
  už se stejně vyrábí něco jiného :-(

Stanley

« Odpověď #21 kdy: 03. 10. 2012, 10:19:24 »
To Mareg:

Mysle jsem to hlavně tak, že GPU jsou stavěné na vykreslování a CPU serveru ne, takže emulace grafiky na serveru může být pro CPU docela zatěžující, pokud část práce nepřevezme klient. A sem někam směřuje dotaz. A pokud se bavíme čistě o práci, tak YouTube a podobně nemusí chodit  :D Přesně jak říkáš, stejných kousků PC koupíš pár. Tenký klient od HP, rychlá výměna, případně můžeš nouzově nahradit i čímkoliv jiným, co bude umět RDP a jede se dál.

Fantomas

« Odpověď #22 kdy: 03. 10. 2012, 10:59:14 »
To Miroslav Prýmek:
zalezi prece co zamestavatel chce od svych zamestnancu a jake prostredky k tomu zvoli. Nekdy bohuzel dochazi i k tomu obihani (byt i virtualni) stanic, protoze se zakoupil prasacky soft, ktery nejde spoustet rovnou ze serveru. Situace od situace je jina. Nekdy zamestnanci pracuji pouze v jednom programu, nekdy maji siroke pole pusobnosti a vykon tc jim stacit nebude. Kazdopadne prostredku je mnoho a zlata stredni cesta vyzaduje hlubsi zamysleni.

« Odpověď #23 kdy: 17. 10. 2012, 11:08:47 »
Používáme projekt LTSP se 40 klienty. Jako tenké klienty teď nasazujeme ZBOX s dvoujádrovým Atomem za 3 tis. bez DPH https://www.alza.cz/zotac-zbox-sd-id13-barebone-cerny-d295144.htm + 2 GB RAM (kolem 200 Kc). Tahle konfigurace je dostatečně výkonná i pro provoz lokálních aplikací, zároveň má nízkou spotřebu. LTSP totiž umí (myslím že od verze 5) spouštět na klientovi vybrané programy lokálně. Pokud máte dobrý hw na stanicích, můžete tak případně odlehčit serveru.

Naše zkušenosti s provozem terminálového serveru jsou popsány v tomto článku: http://blog.uol.cz/2012/10/terminalovy-server-tenci-klienti.html.

Další informace o nasazení LTSP po celém světě můžete najít zde http://www.ltsp.org/stories/

« Odpověď #24 kdy: 17. 10. 2012, 11:47:25 »
to je Pohoda fakt takovej vergl ze si neumi z toho serveru stahnout a nainstalovat aktualizaci? Proboha kdo si muze takovou vec koupit? jestli to je hlavni duvod "obihani" a aktualizaci tak jste to meli pred lety vymenit a uz by to bylo zaplacene.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Petr Beran

« Odpověď #25 kdy: 17. 10. 2012, 18:25:35 »
Dobrý den,
zrovna na Pohodu se dá použít RemoteApp:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc753844%28v=ws.10%29.aspx

distribuci zastupce vyresite snadno pomoci group policy a potom provádíte aktualizaci Pohody skutečně jen na TS.

DJ

« Odpověď #26 kdy: 17. 10. 2012, 19:36:45 »
Koukám že tady nikdo nezná naplánovaný úlohy ... v kombinaci s WOL ti to vyřeší spoustu věcí... Víc ti psát nebudu, to už bych ti to zrovna mohl nastavit sám :P

Stanley

« Odpověď #27 kdy: 17. 10. 2012, 20:17:35 »
To Petr Beran: Ano, přesně tím směrem mám namířeno. Momentálně používáme RemoteApp jen pro pobočky a práci doma.

To DJ: A ještě tu o Červené Karkulce. Fakt dělám správce dost dlouho na to, abych věděl, že teorie a praxe jsou dvě úplně jiné věci. Když k tomu připočítáš uvažování podnikatelů-majitelů firem ... Mimochodem provozuješ Pohodu? Máš to naplánované, jak popisuješ?

Fantomas

« Odpověď #28 kdy: 18. 10. 2012, 10:43:31 »
To Dj: naplanovane ulohy ve win jsou pekna vecicka, ale nejak s ni docela casto nepocitaji autori softwaru:-(