Ahoj, jsem momentálně ve sporu já jako člověk z ICT vs jeden klíčový zaměstnanec z oboru, kterým se firma živí. Na stole jsou dvě otázky ve kterých se přeme a nemůžu najít kvalitní argumenty, jak ho přesvědčit. Má svojí pravdu založenou na osobních zkušenostech a přes to nejede vlak.
1) Zálohování. Je potřeba jejich velmi cenná data, vzhledem k ceně hodiny práce, zálohovat. Já navrhuji nějaké to zařízení od Synology + kvalitní serverové disky v ceně cca 50 tis. On navrhuje externí USB HDD pro každého zaměstnance. Dle mého nekvalitní záloha. Ovšem jemu takový disk funguje už léta a nikdy se nepokazil, tak proč utrácet.
2) Aktualizace. Já navrhuji připojit všechny stanice na internet a řádně nastavit firewall. Osobně považuji aktualizace softwaru za jednu z důležitých bezpečnostních prvků. On navrhuje nepřipojovat jeho notebook vůbec, jelikož to tak měl do teď a nikdy se nic nestalo. Navíc by mu časem nabobtnal OS (Win 7) a zpomalil se počítač. Tady mu musím dát za pravdu, asi se to stane, jsou to Win a všichni vím, že to tak je. Co ovšem až ten jeho notebook za rok někde na služebce připojí do sítě kohosi?
Vzhledem k jeho pozici ve firmě má silné slovo a já musím vytáhnout nějaké silné argumenty. Je to klasika. Lidé považují řešení bezpečnosti a zálohování za zbytečně drahé a otravující prvky. Tudíž je potřeba je vyřešit tou nejlacinější cestou. Přeci to fungovalo do teď a nikdy se nic nestalo. Oni mají své zkušenosti, tak jim přeci nebudu vykládat, že to tak není. Vyprávějte si někomu, že je tu šance, že se jeho externí USB HDD podělá, když jemu to přeci funguje roky a nikdy se nic nestalo.