Co to je? To je sraz trollů tady? Proč zase další člověk mluví o permanentním sledování monitoru? Jste nemocní? Nebo mi něco uniká?
Já zase nerozumím tomu, že Ti "uniká" rozdíl mezi náhodným a explicitním nahlédnutím šéfa na monitor a potenciálně permanentním a skrytým sledováním. Já nestojím kupříkladu o to, aby někdo sledoval moje překlepy nebo slepé uličky při "přemýšlení nahlas". Nestojím už vůbec o to, aby někdo četl soukromý mail, který dvakrát týdně pošlu (ano, v pracovní době, doma zase poměrně často dělám věci do práce) manželce a kde mohou být věci, které nechci roztrubovat do světa. I ten "blbý" Ind na konci světa se naučí používat verzovací systém, ty moderní mají interaktivní rebase, takže tam lze slučovat rozpracovanou práci a její opravu a tak, pokud mám zájem, čas a energii, mohu například u programátora sledovat postup v dohodnutých intervalech, třeba denně. Můžu to analyzovat zleva a zprava, počítat si řádečky, pouštět linty, dělat si diffy mezi verzemi atd. atp. V případě, že dělá analýzu, může dodat pracovní text nebo diagram. A pokud nedokážu posoudit postup práce offline, nepoznám ani při online sledování, jestli to je člověk na svém místě a dělá tu práci v adekvátním čase nebo jestli to je cvičená opice, která pořád dokola opisuje jednu špatně sestavenou sekvenci příkazů namísto znovupoužitelného a spolehlivého kódu.
Ano. Potenciálně vás může šéf může na dálku sledovat permanentně. Ale to může i fyzicky. A je jasné, že v obou případech je stejný ekonomický nesmysl, aby to doopravdy dělal. Skryté? To je otázka, co je vlastně skryté. Vím o tom, že to může dělat, ale nevím kdy. Mě to pořád připadá jako v zásadě ta stejná situace, kdy šéf seděl za mnou a měl můj monitor na očích. Taky jsem nevěděl, kdy kouká do svého kódu a kdy kouká na můj monitor.
Soukromý mail? Tak já jsem psal o variantě, kdy mám v klientovi přepínač "teď pracuji a šéf může koukat a počítají se mi minuty do pracovní doby" a "teď nepracuji a šéf nemůže nic a já nic nevydělávám". Pokud by se šéf mohl podívat na můj monitor kdykoliv, tak by to bylo pochopitelně oboustraně méně výhodně a byl to oboustraně větší opruz. Ale i tak by se dal poslat mail z jiného - soukromého počítače. Takže pořád by to nebyl zásadní problém.
Slepé uličky. Tak to je z mého pohledu první relevantní argument. To uznávám, že když jsem si v něčem nebyl úplně jistý, tak jsem se za slepé uličky styděl. Dneska už nemám problém, aby klidně šéf s nějakým juniorem, kterého zaučuji viděli, že jsem udělal něco blbě a že jsem se vrátil a něco smazal. Protože vím, že to patří k řemeslu. Chápu, že tohle musí být mnoha lidem nepříjemné. Ale na vysvětlení těch silných slov a jednoznačných odsudků mi to teda přijde slabé.