Lenovo Slim USB Keyboard - klávesy Fn

Lol Phirae

Re:Lenovo Slim USB Keyboard - klávesy Fn
« Odpověď #15 kdy: 13. 04. 2014, 14:51:07 »
kdyby systém nedostával echo o stisku klávesy, ta klávesa by nemohla fungovat, ne??

Na mraku modelů ta klávesa prostě negeneruje v operačním systému nic. Pod Widlama to řeší softwarová utilita, která to odchytává. Vůbec nejlepší je, když takhle nějaký dement naimplementuje třeba zapínání wifiny.  >:(

« Odpověď #16 kdy: 13. 04. 2014, 14:59:59 »
Na otázku: Ano, skutečně systém dostává event, kdyby systém nedostával echo o stisku klávesy, ta klávesa by nemohla fungovat, ne??
To je poprvé, co čtu o nějaké klávesnici, která pro Fn nějaký kód posílá. Naštěstí jsem ale napsal "zpravidla", říkal jsem si, že se nějaká výjimka určitě najde...

Tam, kde tu klávesu zpracovává přímo řadič klávesnice, to funguje tak, že když stisknete F1, klávesnice do počítače vyšle jeden kód, a když stisknete Fn+F1, klávesnice vyšle jiný kód. Z pohledu počítače to tedy vypadá, jako by klávesnice měla víc kláves. Chováním se to tedy liší od kláves Shift, Ctrl a Alt, které vysílají samostatný kód a spojení třeba Ctrl+F1 z toho dělá až software v počítači. Kvůli tomuhle chování Fn tou klávesou např. nejde přerušit spořič obrazovky - počítač se o ní prostě nijak nedozví.

davkol

« Odpověď #17 kdy: 13. 04. 2014, 16:02:39 »
Na otázku: Ano, skutečně systém dostává event, kdyby systém nedostával echo o stisku klávesy, ta klávesa by nemohla fungovat, ne??

thinkpad X200T

Moje klávesnice (steelseries) při stisku samotné Fn nepošle nic.

Moje klávesnice (ErgoDox) má open-source firmware (TMK), který podporuje dual-role modifiers. Když už budeme chtít slovíčkařit.

Něco na ten způsob mimochodem doporučuju.

/OT

« Odpověď #18 kdy: 13. 04. 2014, 23:47:30 »
Bohuzel jsem tez jednim z tech, kteri koupili podobny zmrdstvo od Lenova, Lenovo UltraSlim keyboard... jen abych nasledne zjistil, ze nejaky pracurak vymyslel, ze multimedialni klavesy jsou dulezitejsi. Hardwarove reseni (tj. zaseknuta Fn klavesa) neni bohuzel 100% reseni problemu, jelikoz to zpusobi nefunkcnost nekterych kombinaci klaves... jako treba Ctrl+F2, Ctrl+D apod., ty zkratka prestanou fungovat pri stisknute Fn klavese... aby toho kokota, co tohle schvalil, jebal pes do nohy!  >:(

tom.tom

« Odpověď #19 kdy: 14. 04. 2014, 02:05:28 »
Na mraku modelů ta klávesa prostě negeneruje v operačním systému nic. Pod Widlama to řeší softwarová utilita, která to odchytává. Vůbec nejlepší je, když takhle nějaký dement naimplementuje třeba zapínání wifiny.  >:(
[/quote]

On tu musi byt dalsi dement, co si takovy produkt koupi ... kdyby to dementi nekupovali, on by to treba nekdo prestal vyrabet, mozna, ale je to jen ma domenka :)

Lol Phirae

« Odpověď #20 kdy: 14. 04. 2014, 08:48:27 »
on by to treba nekdo prestal vyrabet, mozna, ale je to jen ma domenka :)

Obávám se, že v oblasti klávesnic je situaci již beznadějná. Vždy, když se mi povede narazit na klávesnici s rozložením alespoň se co nejvíc blížícím klasickému, tak jich kupuju rovnou pět do zásoby, pak přijde známý, vidí klávesnici bez těch multimediálních shitů, s Ins/Del/PgUp/PgDn na svém místě a okamžitě ji na mě vyžebrá.

Jo, ještě jsem zapomněl na zvlášť vypečené modely, kde nějaký dement usoudil, že oblast Ins/Del je výtečným místem pro umístění bazmeku se symbolem sluníčka nebo měsíčku, který uspává/vypíná počítač.  >:( >:( >:(

« Odpověď #21 kdy: 14. 04. 2014, 09:04:45 »
On tu musi byt dalsi dement, co si takovy produkt koupi ... kdyby to dementi nekupovali, on by to treba nekdo prestal vyrabet, mozna, ale je to jen ma domenka :)

Klavesnici jsem kupoval levne a prakticky na test, klavesnice jako takova totiz spatna neni, pise se na ni fajn a je prijemne ticha a tohle zrovna neni neco, ceho si lze pri nakupu az tak lehce vsimnout (v popisech se tim na eshopech rozhodne nechlubi, zrejme protoze to podle nich neni neresitelny problem, viz windows driver od Lenova)... navic jsem ani netusil, ze by nekdo mohl mit takovou drzost neco takoveho prodavat (ze by to byla bezna praktika jsem teda nezazil), takze jsem to ani nijak vyrazne nezkoumal.

A ty urazky si nech od cesty, dacane.

Lol Phirae

« Odpověď #22 kdy: 14. 04. 2014, 09:09:27 »
(v popisech se tim na eshopech rozhodne nechlubi, zrejme protoze to podle nich neni neresitelny problem, viz windows driver od Lenova)... navic jsem ani netusil, ze by nekdo mohl mit takovou drzost neco takoveho prodavat (ze by to byla bezna praktika jsem teda nezazil), takze jsem to ani nijak vyrazne nezkoumal.

Nedávno jsem tu měl nějaké HP, kde se to dalo přepnout v BIOSu. Samozřejmě položky (popis) byly přehozené, takže Enabled znamenalo "dementní featura vypnutá" a naopak.  ::)

Jimm

« Odpověď #23 kdy: 14. 04. 2014, 09:47:41 »
Mám G15, všechny klávesy jsou na klasických místech jak jsou všichni zvyklí + milion kláves pro makra, display se dá využít například pro zobrazování tail z vybraného souboru nebo se na něj dá přesměrovat systémová hlášení. Nemohu si ji vynachválit, žádný problém... Je tedy nutno oželet cenu, za kterou by bylo několik obyčejných klávesnic, ale to v případě kvalitního kusu alespoň pro mě nepředstavuje problém. A přidané multimediální klávesy využívám také, nevím jak bych jinak přepnul například stream hudby, když mě honí po mapě Doty pět nepřátel. :)

« Odpověď #24 kdy: 14. 04. 2014, 10:08:01 »
ze by to byla bezna praktika jsem teda nezazil
U Lenova to možná je běžné, mám klávesnici se stejným chováním na notebooku s Windows. A zatím to vypadá, že takové chování ve Windows dává smysl, protože programátoři Windows aplikací se funkčních kláves asi bojí, takže je prakticky nepoužívají. Z aplikací, co používám, je vlastně používá jen dvoupanelový správce souborů a IDE. Ještě používají prohlížeče F5 na obnovu stránky, ale F5 má ta klávesnice namapované přímo (a má symbol obnovy). Dál se Alt+F4 se používá pro zavření programu – a na té klávesnici je klávesa F4 bez Fn namapována na Alt+F4 a má symbol křížku, takže také funguje přímo a i bez Altu.

« Odpověď #25 kdy: 14. 04. 2014, 10:22:32 »
tak muj ideapad z roku 2012 tuto zhovadilost jeste nema, vse se chova absolutne normalne

« Odpověď #26 kdy: 14. 04. 2014, 19:15:06 »
U Lenova to možná je běžné...

Pravdepodobne uz ano, jenze jak casto clovek kupuje nove klavesnice/notebooky? Ja se s tim do te doby nesetkal a tak to pro me bylo nemile prekvapeni a slusny sok, ze je nekdo schopny takovou vec vymyslet a prodavat. Ted vim, ze treba ty jejich "Thinkpady" Edge to maji tez (ono vlastne tato Ultraslim klavesnice je desktopova varianta Edge). Mam rad tiche klavesnice s nizkym zdvihem (tj. preferuji notebookove), takze chiclet Lenovo znela jako dobry napad... a ano, na mechanicke zpracovani si zrovna stezovat az tolik nemuzu. Nedavno jsem zahledl Dell chiclet, podobnou teto, ale nastesti nezprasenou... takze mozna pujdu do ni.

« Odpověď #27 kdy: 14. 04. 2014, 22:28:03 »
ze by ideapad z580 byl posledni s nezprasenou klavesnici?

« Odpověď #28 kdy: 15. 04. 2014, 14:46:37 »
U Edge notebooků funguje FnLock. Zmáčknutí Fn+Esc přepíná multimediální a F klávesy. Třeba to bude fungovat i u téhle klávesnice... Defaultní nastavení na multimediální klávesy je demence :-/