Není Apríl? = EU + Grafické Karty

Re:Není Apríl? = EU + Grafické Karty
« Odpověď #45 kdy: 16. 10. 2012, 11:19:27 »
Chyba mistře, energetická náročnost by nám neměla dělat vůbec těžkou hlavu, to, že uctíváte a máte pod kůži vrytou strukturu energetiky zašťitovanou státem a soukromými korporacemi je jen Váš úhel pohledu, a troufám si říct, úhel pohledu většiny. Technologická dostupnost pasivních alternativních zdrojů pro příjem i uchování energie je spousta a je jen na nadnárodních energetických společnostech a jejich uvážení, kdy uvolní patenty, které by mohli lidstvu přinést nesrovnatelně krát levnější využití i získávání energie. Ale i když si bavíme o současné situaci, vyberte si co chcete, kombinace solární, termální a větrné elektrány umístěné na střeše průměrného rodinného domu je dnes investice v řádech maximálně set tisíc a životností třicet až padesát let, návratnost obrovská a co především, naprostá autonomie, nezávislost na dodavatelích, státu, subvencích a jiných nesmyslech, svobodný člověk nic jako stát nepotřebuje.
Tohle mě zajímá. Mohl bys prosím uvést příklad konkrétních čísel? Typická domácnost, kolik energie spotřebuje, z jakých zdrojů by ji mohla získat, kolik stojí pořízení a provoz obnovitelného zdroje, kolik korun vyjde na kilowattu?

Speciálně mě potom zajímají ty možnosti skladování. Mohl bys to prosím taky rozvét nějak konkrétněji?

domácnosti spotřebují asi tak 10 % elektrické energie
Odkud je tohle číslo?

2012:
Spotřeba ČR netto  59 255 GWh
Z toho domácnosti: 15 028 GWh
http://eru.cz/user_data/files/statistika_elektro/rocni_zprava/2010/rz/elektrina/2.htm

Markus

« Odpověď #46 kdy: 16. 10. 2012, 11:28:10 »
A kde se mám hlásit, když vyvážím svůj notebook za hranice? Dokonce i můj mobil umí SSL a ssh.

To náhodou vím, pracuji jako úředník na ministerstvu pro kontrolu ministerstva vytváření formulářů (MKMVF, MVF).
Takže zkráceně: originál pošli svému eurokomisaři, když je to v rámci EU, pak ještě dvě kopie pro NBU, jednu kopii na MVČR, čtyři žádosti na PČR, ověřenou kopii vojákům spolu s kopií modré knížky nebo doklad o tom, že jsi neabsolvoval ZVS. Pokud jsi byl v armádě, je to krapet složitější, protože znáš vojenské tajemství a potenciálně hrozí jeho vyzrazení, v tom případě musíš mít doklad o tom, že jsi podstoupil lobotomii, jsi úředně ověřený idiot a doložíš stejné papíry i s modrou knížkou tvého opatrovníka. Pokud tvůj opatrovník také podstoupil ZVS a zná tedy vojenské tajemství, musí lobotomii podstoupit i on a bude potřeba opatrovník i pro něj. Nedávno tu byl jeden případ, kdy jeden nejmenovaný politik chtěl odletět do Bruselu a samozřejmě, jako stará struktura, byl v AČR! No musel podstoupit lobotomii, byť už papír o prohlášení úředním idiotem měl, jako opatrovníka si vzal svého stranického kolegu, který ale taky byl v armádě, no ten si taky vzal za opatrovníka svého kolegu, no co budu povídat, najednou před ministerstvem stálo čtyřicet úředně ověřených blbů po lobotomii a nikdo nevěděl, kdo je čí opatrovník. Museli jsme je poslat do Bruselu speciálem, protože se už v těch papírech nikomu nechtělo hrabat. Jsme taky jen lidi, žejo. Ale co vím, tak se jim v Bruselu daří, hrají si, nezlobí a část z nich si zvládne na záchodě i sundat kalhoty.

« Odpověď #47 kdy: 16. 10. 2012, 11:32:09 »
2012:
Pardon, překlep. Mělo být "2010".

Rax

« Odpověď #48 kdy: 16. 10. 2012, 11:43:38 »
2012:
Spotřeba ČR netto  59 255 GWh
Z toho domácnosti: 15 028 GWh

Já to myslel na základě okamžitého zatížení sítě přes den, ale tvůj graf je taktéž zajímavý. Nicméně stále platí mé tvrzení že když se odpočítá elektrický ohřev vody a elektrické topení a chlazení, tak toho nezbude tolik, aby se tím bylo třeba zabývat na úrovni nějakého zakazování GPU.
A bude sranda jestliže se rozšíří elektromobily, to si domácnost cucne 6x do týdne navíc 10-20 kWh a bude zle.

« Odpověď #49 kdy: 16. 10. 2012, 11:50:24 »
Nicméně stále platí mé tvrzení že když se odpočítá elektrický ohřev vody a elektrické topení a chlazení, tak toho nezbude tolik, aby se tím bylo třeba zabývat na úrovni nějakého zakazování GPU.
Nechtěl jsem vůbec obhajovat zakazování GPU, ale když už se o něčem diskutuje, neškodí si vyhledat skutečná čísla, ať se neplácá do větru jako na tom iDnesu...

A bude sranda jestliže se rozšíří elektromobily, to si domácnost cucne 6x do týdne navíc 10-20 kWh a bude zle.
To jo. To je velký problém, o kterém se mluví a hledá se řešení. Má to ale i jiné aspekty - na jedné konferenci v USA jsem slyšel člověka mluvit dokonce o tom, že by se baterie aut mohly používat pro krátkodobé uchovávání energie pro vyrovnání výkyvů - a myslel to smrtelně vážně, žádný fantazírování z hladu :)

« Odpověď #50 kdy: 16. 10. 2012, 12:56:49 »
Chyba mistře, energetická náročnost by nám neměla dělat vůbec těžkou hlavu, to, že uctíváte a máte pod kůži vrytou strukturu energetiky zašťitovanou státem a soukromými korporacemi je jen Váš úhel pohledu, a troufám si říct, úhel pohledu většiny. Technologická dostupnost pasivních alternativních zdrojů pro příjem i uchování energie je spousta a je jen na nadnárodních energetických společnostech a jejich uvážení, kdy uvolní patenty, které by mohli lidstvu přinést nesrovnatelně krát levnější využití i získávání energie. Ale i když si bavíme o současné situaci, vyberte si co chcete, kombinace solární, termální a větrné elektrány umístěné na střeše průměrného rodinného domu je dnes investice v řádech maximálně set tisíc a životností třicet až padesát let, návratnost obrovská a co především, naprostá autonomie, nezávislost na dodavatelích, státu, subvencích a jiných nesmyslech, svobodný člověk nic jako stát nepotřebuje.

Vzpoměl jsem si na jeden dokumentární film, který jsem nedávno viděl na Nově(!) hodně po půlnoci. Bylo to o tom, jak americká ropná společnost Texaco koupila patent na výrobu vysoce účinných NiMH akumulátorů do elektromobilů a v podstatě ho zamkla do trezoru. General Motors kvůli tomu ukončila výrobu populárních elektromobilů. Je zmínka i na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel–metal_hydride_battery#Electric_vehicles
Tohle celý hodně smrdí.  :(

Radim

« Odpověď #51 kdy: 16. 10. 2012, 13:09:34 »
Ja teda nechapu, ze si vubec nekdo dovoluje kritizovat nositele nobelovy ceny za mir EU  :P

« Odpověď #52 kdy: 16. 10. 2012, 14:01:54 »
Tohle celý hodně smrdí.  :(
cim? normalni trzni chovani. oni to z trezoru vyndaji az uzraje spravny cas.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #53 kdy: 16. 10. 2012, 18:58:04 »
To jo. To je velký problém, o kterém se mluví a hledá se řešení. Má to ale i jiné aspekty - na jedné konferenci v USA jsem slyšel člověka mluvit dokonce o tom, že by se baterie aut mohly používat pro krátkodobé uchovávání energie pro vyrovnání výkyvů - a myslel to smrtelně vážně, žádný fantazírování z hladu :)

Upřímně řečeno, on to zase tak blbej nápad není. Když už ty kondenzátory jsou k disposici, tak proč je nevyužít.

« Odpověď #54 kdy: 16. 10. 2012, 19:42:20 »
Upřímně řečeno, on to zase tak blbej nápad není. Když už ty kondenzátory jsou k disposici, tak proč je nevyužít.
No právě. Uchovávání energie je obrovský problém. Jediný, co je proti, je cena a ekologie. To se ale může časem změnit. Takže dívat se na elektromobily jako na jednoznačný problém, je špatně. Co jsem tak vyrozuměl od lidí z ČEPSu, jeden z největších současných problémů distribuce jsou špičky obnovitelných zdrojů (fotovoltaika, větrníky) - hlavně ve spojení s nedostatečnou kapacitou sítě ve směru severní - jižní Německo. Elektromobily by (aspoň teoreticky) mohly tenhle problém řešit.

M

« Odpověď #55 kdy: 16. 10. 2012, 20:29:04 »
Tenhle problém už teď se řeší pomocí akumulace. Aspoň u lidí, co mají boiler na elektirku, případně akumulačky kamna. Když je neúnosně moc elektriky, tak se jim pošle NT i v době mimo předpis/délce delší, než mají tarify. Ale není to totální řešení, protože nahřátý boiler/akumulačky se vypnou. Stejný problém budou i elektromobily a zde bude i o něco větší, že to bude pravděpodobně ještě méně spolehlivý spotřebič,  než je ten elektrický boiler (vedle stavu, že má elktormobil nabité aku jeětě bude stav, že jich řada nebude připojeno k síti v době, kdy by se to hodilo).
V souvislosti k původnímu tématu by s epak hodilo, aby EU v ránmci regulace anřídila povinné UPS vestavěné v PC a možnost dálkového zapínání akumulátorů dle pokynů sítě. :-)

Luboš Grgoš

« Odpověď #56 kdy: 16. 10. 2012, 20:31:35 »
Tohle mě zajímá. Mohl bys prosím uvést příklad konkrétních čísel? Typická domácnost, kolik energie spotřebuje, z jakých zdrojů by ji mohla získat, kolik stojí pořízení a provoz obnovitelného zdroje, kolik korun vyjde na kilowattu?

Speciálně mě potom zajímají ty možnosti skladování. Mohl bys to prosím taky rozvét nějak konkrétněji?
Energetická spotřeba domácnosti je zcela individuální záležitostí, nevidím jediný důvod, proč ji zde v tuto chvíli řešit, nikdo z nás nevytváří státní rozpočet, ale každý z nás je schopen učinit rozhodnutí pouze sám za sebe, proto je na každém zvážení všech možností využití i úspory energie.

"When a solar or wind system is coupled with an electrolyzer, the fuel cell system provides a completely renewable source of electricity. By generating hydrogen with a renewable system, the hydrogen becomes a storage medium for the energy contained in the captured sunlight or wind. Hydrogen and the fuel cell are able to replace the toxic, heavy, limited-life batteries currently used as energy storage. Generating hydrogen is non-toxic method to remove the temporal nature of renewable energy systems. "

http://www.fuelcellstore.com/en/pc/viewPrd.asp?idproduct=469&idcategory=61  + http://www.fuelcellstore.com/en/pc/viewPrd.asp?idproduct=490&idcategory=60 + http://www.fuelcellstore.com/en/pc/viewPrd.asp?idproduct=1452&idcategory=53

Žádné peníze, 0 CZK kW/h Pořizovací náklady jsou sice poměrně vysoké, ale náklady na údržbu a provoz jsou zanedbatelné. Životnost hydrogenových baterií je podstatně vyšší, konkrétně až v řádech desetitisíců cyklů, než je tomu u běžných bateriových zdrojů. Získáni energetické nezávislosti přece za to stojí, člověk z města nemá většinou šanci něco takového pochopit, ale v kombinaci s vlastnictvím zemědělské půdy, zahrady, či sadu a chovu slepic, krav, koz, obecně dobytka, lze snížit měsiční náklady na život na naprosté minimum, které je navíc závislé na dané formě fiskální politiky, v ČR by tedy člověku zůstavalo na bedrech povinné placení zdravotního pojištění a daně z nemovitosti, přestože by jinak jakkoli nepotřeboval komunikovat, či spolupracovat se státem, či se státem zřizenými institucemi zajišťující tu či onu věc. V konečném důsledku totiž člověk žádný stát, ani občanství nepotřebuje a už vůbec nepotřebuje právní rámec, daňové povinnosti, či cizí dohled nad svým vlastním majetkem a identitou.

« Odpověď #57 kdy: 16. 10. 2012, 20:42:08 »
Energetická spotřeba domácnosti je zcela individuální záležitostí, nevidím jediný důvod, proč ji zde v tuto chvíli řešit
No abysme věděli, jestli je to reálná věc, jejíž pořízení by kdokoli z nás mohl zvažovat, nebo jestli je to čistě pro fanoušky, ve fázi sci-fi technologie budoucnosti.

Žádné peníze [...] Pořizovací náklady jsou sice poměrně vysoké
Contradictio in adjecto? :)

Luboš Grgoš

« Odpověď #58 kdy: 16. 10. 2012, 21:03:20 »
Žádné peníze [...] Pořizovací náklady jsou sice poměrně vysoké
Contradictio in adjecto? :)
Původně jsem chtěl napsat něco ve smyslu samotné absurdity existence měnové složky civilizace z důvodu její naprosté bezcennosti, vždyť USD, CZK, ani EURo nemá žádný reálný podklad, říct o aktivu, bez reálného podkladového aktiva, že je k něčemu užitečné a že jim lze efektivně a hlavně přesne poměřovat vzájemné vztahy mezi jednotlivými hospodářskými celky a ekonomickými subjekty mě v dnešní době příjde naprosto ujetá. Už z principu se proto nerad bavím o nákladech vynaložených na pořízení výrobního prostředku, jde-li o snahu prosazení autonomie, na ostatní se přece nikdo nedívá. Není to pohádka z říše snů, a byla by ještě přijatelnější volbou, kdyby, jak zde už mnozí trefně poznamenali, neležely tisíce užitečných patentů uzavřených v sejfech. Energetický sektor lze považovat za monopolní, pro každý monopol je nepřijetelné vytvářet substituční mechanismy pro oslabení takového trhu.

« Odpověď #59 kdy: 16. 10. 2012, 21:07:25 »
Původně jsem chtěl napsat něco ve smyslu samotné absurdity existence měnové složky civilizace z důvodu její naprosté bezcennosti, vždyť USD, CZK, ani EURo nemá žádný reálný podklad, říct o aktivu, bez reálného podkladového aktiva, že je k něčemu užitečné a že jim lze efektivně a hlavně přesne poměřovat vzájemné vztahy mezi jednotlivými hospodářskými celky a ekonomickými subjekty mě v dnešní době příjde naprosto ujetá.
V pohodě. Klidně tu cenu vyjádři v kravách nebo velbloudech, mně jde jenom o to, kolikrát víc velbloudů to bude stát než konvenční řešení.