VŠ z trochu jiného úhlu

Andy

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #180 kdy: 07. 10. 2012, 14:15:08 »
  • Na které škole najdu takovou specializaci na síťařinu, že se za samozřejmost považuje, že její absolvent by z fleku udělal prvních x Cisco certifikátů?

FIIT STU, popravde vacsina mojich kamaratov mala CCNP uz v Bc...

Franta

« Odpověď #181 kdy: 07. 10. 2012, 14:18:42 »
Ale rada "Tak zkus někoho po VŠ!" je k ničemu, protože jejich kvalifikace je naprosto k hovnu a hodí se leda tak k tomu pásu!
Čest všem deseti světlým výjimkám!

V jakém městě a jaký plat jim nabízíš?

« Odpověď #182 kdy: 07. 10. 2012, 14:19:04 »
Hmm, no přece důkaz korektnosti RMSD algoritmu. Něco k tomu je třeba tady http://cnx.org/content/m11608/latest/
No tak pokud se bavíme o tom, že programátor má vytvářet doménově specifické algoritmy a dokazovat jejich korektnost, tak to pak ano. Ovšem nevidím nejmenší důvod, proč by to neměl nechat matematikovi, který to zvládne podstatně efektivněji.

Pokud teda všichni programátoři, kteří nedokazují korektnost doménově specifických algoritmů, jsou lepiči kódu, a zároveň univerzita nemá produkovat lepiče kódu, tak potom souhlasím.

« Odpověď #183 kdy: 07. 10. 2012, 14:20:46 »
FIIT STU, popravde vacsina mojich kamaratov mala CCNP uz v Bc...
No aspoň že něco. Díky z informaci.

KapitánRUM

« Odpověď #184 kdy: 07. 10. 2012, 14:22:23 »
Pánové, pánové, umět základy.........

Víte vůbec, co to tvrdíte za kraviny?

Ekonomové i budoucí lékař se učí STÁVAJÍCÍ ZNALOSTI stejně jako na stovkách dalších vysokých škol.
Všem je jasné, že přijdou nové technologie, že se svět změní, ale v IT se mají učit jen NIC? Matika?
Ekonom po škole sice není kovaný ve svém oboru, ale je to profesionál, schopný chopit se správy podnikových financí a pokud má i jistou elementární přirozenou inteligenci, pak i úspěšně. Marketing to samé. A mohl bych jmenovat jednotlivé obory, kdy jejich absolvent je prostě celkem použitelně připravený na výkon své profese.
IT ne.....PROČ?
Proč z IT VŠ lezou jen další "podržtaškové"? Tedy až na světlé výjimky?
Troufám si říct, že Míra Prýmek by byl stejný odborník na IT i bez té VŠ.
Pánové, já sice VŠ úspěšně nedokončil, ale byl jsem tam dostatečný počet semestrů, abych viděl, jak to tam funguje.
A co víc, studoval jsem s Radovanem Kalužou a kdo se ho jen dotkl, získal zázračnou AURU!
http://exotopedia.org/wiki/Norm%C3%A1ln%C4%9B_ps%C3%A1t_hodlat_nehodl%C3%A1m

zima

« Odpověď #185 kdy: 07. 10. 2012, 14:23:13 »
Ty po nich chceš po VŠ něco konkrétního. To je sice hezké, ale to by získali pouze praxí.
Aha. Takže když mi přijde z VŠ účetní, tak nebudu očekávat, že umí účtovat? Stačí, když umí teoretické základy a to samotné účetnictví se doučí v praxi? Sociolog nemusí umět udělat výzkum veřejného mínění? Psycholog nemusí umět vést rozhovor s klientem a pomoct mu? Stavař nemusí vědět, z čeho se staví domy, stačí mu, když umí matiku?

Uvědomuješ si vůbec, že takhle absurdní kydy (sorry, jinak už to nejde nazvat) si nedovede z pusy vypustit nikdo jinej než informatici?!

Snad se bavíme o technikách a spíše teoretických? Většina ostatních škol je spíše příprava na konkrétní zaměstnání a můžou to být pouze VOŠ nebo nějaká jiná forma (právníci, medici a podobné obory). Například. Zrovna u IT odborníka si představím skvělé teoretické schopnosti (myšlení). Bez toho nikdy nebude kvalitní, i kdyby měl milion certifikátů.

Celkově bych viděl problém dnešního rozvrstvení vzdělání. Buď jde o vzdělání a může studovat kdejaký trouba a nebo jde o rozdělení inteligence a pak tam musí být plno stupňů. Střední můžou převzít plno praktických oborů, VŠ se může udělat trošku jinak a přidat nějaké další stupně.

Radek Miček

« Odpověď #186 kdy: 07. 10. 2012, 14:25:18 »
Citace
Ano, s tím souhlasím. Co teda potřebuju vědět?
1. "NP-těžké problémy jsou těžké"
2. jak zjistit, že problém je nebo není ekvivalentní nějakému NP-těžkému
Čili opět jenom naprosté základy, které stačí mechanicky uplatnit. Jedna přednáška.
Žádné důkazy, žádná teorie, žádný celý semestr věnovaný studiu patřičného formalismu.

Docela by mě zajímalo, jak byste NP-těžkost ukazoval, když byste neprobral žádné důkazy. Pak byste měl vědět, co s takovým problémem dělat a vědět něco o aproximovatelnosti.

Citace
No ale já jsem chtěl konkrétní příklad - tj. jaký důkaz čeho k tomu potřebuju a proč bych se bez něj neobešel.

Např. při psaní rekurzivních funkcí v některých jazycích potřebujete důkaz konečnosti, jinak ten program nepůjde přeložit.

« Odpověď #187 kdy: 07. 10. 2012, 14:30:17 »
Snad se bavíme o technikách a spíše teoretických?
Pokud je smyslem našich fakult informatiky produkovat odborníky na teoretickou informatiku, proč jich teda chrlí tisíc (nebo kolik) ročně? To si fakt myslíš, že je někdo v takovém množství potřebuje? A fakt si myslíš, že ti absolventi tu teoretickou informatiku umí? Kulový! Teoretickou informatikou projdou s odřenýma ušima, protože musí, a při škole bastlí weby v PHP, pro kterýžto fakt je taky někdo po škole zaměstná!

Většina ostatních škol je spíše příprava na konkrétní zaměstnání
Aha. Takže fakulta informatiky není příprava na konkrétná zaměstnání. Tak to jo to už jsem doma...

a můžou to být pouze VOŠ nebo nějaká jiná forma (právníci, medici a podobné obory).
Kurnik, to je vážně tak těžký porozumět psanýmu textu? Jak to mám napsat víc polopatě?

Ty věci, co jsem dal jako příklady se NEDAJÍ učit na VOŠ. Ty věci jsou TĚŽKÉ. Ty věci dokonce vyžadují i nějaký teoretický background, to nezpochybňuju, ale musí to být background přesně zacílený na tu konkrétní věc, ne nějaké efemerní záležitosti, pro které vymyslíme jedno využití jedním člověkem v NASA a to ještě jenom v úterý a v lednu.

El

« Odpověď #188 kdy: 07. 10. 2012, 14:33:35 »
Tak neví, jestli je MAGISTR Radovan Kaluža důkaz absolutního selhání našeho vzdělávacího systému nebo důkaz jeho absolutního úspěchu. Někdo kvalifikovaný by měl na toto téma provést šetření a vypracovat zprávu.
Jinak se zdá, že z RUM z toho a s přihlédnutím k výše uvedeným faktům, vyvázl ještě dobře ;D

« Odpověď #189 kdy: 07. 10. 2012, 14:33:54 »
Docela by mě zajímalo, jak byste NP-těžkost ukazoval, když byste neprobral žádné důkazy. Pak byste měl vědět, co s takovým problémem dělat a vědět něco o aproximovatelnosti.
Opět stejná odpověď: pokud je za tím těžká matika, stejně to stokrát líp vyřeší matematik. Jediné, co (v bujné fantazii) potřebuje programátor, je podívat se na to a říct si "aha, to je ale obchodní cestující, tak to je špatný".

Citace
Např. při psaní rekurzivních funkcí v některých jazycích potřebujete důkaz konečnosti, jinak ten program nepůjde přeložit.
Aha. Čili se musím na ten kód podívat a ověřit si, že index se  každém volání sníží o jedničku a při nule skončí. A k tomu potřebuju semestr čeho?!

zima

« Odpověď #190 kdy: 07. 10. 2012, 14:37:55 »
...

To už zase míříš jinam. Dnešní VŠ školství je špatné. To ale neřešíme. Nikdo nepotřebuje takové množsvtí odborníků a zároveň jich nikdy tolik neuděláš, protože lidí je málo. Takže to je tak, že střední udělá každý a VŠ také, jen se přidají roky. Jelikož máš dotace podle počtu studentů, tak to není problém. Všichni jsou spokojení.

Myslím kvalitní teoretická škola. Matematická, fyzikální, klidně IT. Tam by měli chodit ti nejchytřejší studenti, protože by tam složení studia mělo být kvalitní. Proč není matematika na všech školách? Když chceš mít továrnu na IT "machry", udělají se nové školy a nebo se zruší VŠ a místo nich vzniknou dvě větve.

Ty tvoje věci těžké jsou, ale práva určitě těžká moc nebudou, pokud tam nemají ani matematiku. Medik? Přál bych si, aby doktorem mohl být jen kvalitní teoretik, ale podle stylu studia je to úplně jinak.

O co tedy teď konkrétně jde? Každý se tu totiž baví o něčem jiném :)

« Odpověď #191 kdy: 07. 10. 2012, 14:40:02 »
Ty tvoje věci těžké jsou, ale práva určitě těžká moc nebudou, pokud tam nemají ani matematiku.
Můj ty tondo kulatej!

tak to jo, na to fakt není co říct...

Jo. A já si tu honím ego... uff.

KapitánRUM

« Odpověď #192 kdy: 07. 10. 2012, 14:40:07 »
Bez zpět, právě jsem zjistil, že Radovan napsal toto:
Citace
Díky vysoké škole, zaměrené na informatiku jsem se seznámil s veškerými zákoutímy IT."
http://exotopedia.org/wiki/Norm%C3%A1ln%C4%9B_ps%C3%A1t_hodlat_nehodl%C3%A1m

Naše VŠ jsou SUPER!!!

Jakub Galgonek

« Odpověď #193 kdy: 07. 10. 2012, 14:42:20 »
Aha. Čili se musím na ten kód podívat a ověřit si, že index se  každém volání sníží o jedničku a při nule skončí. A k tomu potřebuju semestr čeho?!

<vtip>A semestr čeho potřebuju k tomu, abych zastrčil síťový kabel do switche ;-)</vtip>

zima

« Odpověď #194 kdy: 07. 10. 2012, 14:44:26 »
Ty tvoje věci těžké jsou, ale práva určitě těžká moc nebudou, pokud tam nemají ani matematiku.
Můj ty tondo kulatej!

tak to jo, na to fakt není co říct...

Jo. A já si tu honím ego... uff.

Počkat. Práva se nikdy za těžká nebrala. Dnes je to snad jinak? Nebo tam už matiku mají? Pár právníků znám a i právě proto vím, že celkově logika a plno teoretických věci jim uniká. To může i matematikovi, když nějak propluje, ale tam mi to přišlo jako standard. Nevím, co budu dělat, nic mě nebaví, tak půjdu na práva, je tam hodně peněz :D