Píšu, protože mám problém s wifi a už několik měsíců se to marně snažím vyřešit. Jsem už pořádně nаsraný, dokonce jsem začal uvažovat o přechodu na windows (a to jsem zatvrzelý linuxák se silným odporem k windows).
Když jsem si kupoval wifi, dával jsem si zatraceně dobrý pozor, aby šla na linuxu. Trvalo dlouho, než jsem ji zprovoznil, musel jsem si zkompilovat vlastní jádro, ale pak fungovala. Později začala fungovat i na distribučním jádru. Fungovala asi rok a náhle přestala fungovat. Tvářila se jako že funguje, data vysílala, ale nikdy nic nepřijala zpět a nenavázala spojení.
Používám debian, problém byl stejný na oldstable i na experimental. Zkoušel jsem nainstalovat asi 10 jader včetně nejnovějšího 3.5, zkoušel jsem i jádra z ubuntu, kompiloval jsem si vlastní jádra, ale nepomohlo to. Taky jsem zkoušel různé ovladače, různé firmwary, různé konfigurace, různé wifi managery a pořád nic. Zkoušel jsem ubuntu, taky nefungovalo (možná z jiného důvodu). Google mi taky neporadil. Přitom všem ostatním (s windows) ta samá síť jde perfektně.
Nedávno jsem si až z ameriky objednal wifi, která "MUSÍ" na linuxu fungovat. Používá open drivery i open firmware. Stálo to hromadu peněz (doprava, proclení), ale ani speciální linuxová wifina nezabrala.
Už jsem skoro rozmlátil počítač i s routerem, když mě napadla spásná myšlenka - co když neskenuje všechny kanály? Ano, to byl ten problém. Na routeru jsem měl nastavené dynamické hledání volného kanálu. Před několika měsíci přešel na 13. kanál a mě to přestalo fungovat. Proč, když 13. kanál je jeden z doporučovaných (1, 5, 9, 13)? Za to by někdo zasloužil požádný výprask, protože zk**vеné (a na tom, že jsou zk**vеné trvám) linuxové ovladače prohledávají "POUZE PRVNÍCH 11 KANÁLŮ", takže moji síť nikdy nemůžou najít.
Absolutně nechápu, jak je možné, že do GNU/linuxu prolezl takový absurdní bug. Neumím si představit, jak by se s tím poprali BFU.
Zřejmě je to proto, že v USA se dříve používaly jen kanály 1 až 11, jenže teď se i v USA můžou používat kanály 13 a 14, navíc já nežiju v USA a mám v systému správně nastavený region, tak proč s tím musím mít problém?
Tímto bych chtěl upozornit ostatní pro případ, že se s podobným problémem setkají. Taky jsem se chtěl zeptat, jestli se dají ty cenzurované kanály povolit. (No a hlavně jsem si potřeboval ulevit.)