Linux nejde bootovat po čisté instalaci

Magicmaster

Re:Linux nejde bootovat po čisté instalaci
« Odpověď #15 kdy: 18. 09. 2012, 00:30:34 »
@zd.valek mám dva roky staré Lenovo. Je tam klasický BIOS. Všechny oddíly si vytvořil instalátor, já mu do toho nesahal. Zítra vyzkouším rady, snad se někam dostanu, díky

PJ

Re:Linux nejde bootovat po čisté instalaci
« Odpověď #16 kdy: 18. 09. 2012, 11:17:30 »
Sám mám s GPT svou zkušenost, snad Vám to pomůže. GPT jsem kdysi dávno použil schválně i přes to, že mám klasický BIOS. A funguje to dobře, jen je potřeba GRUB2 instalovat přímo do MBR (/dev/sda/), nikoli do již vytvořených oddílů (typicky /boot), protože BIOS umí obvykle spouštět kód jen z MBR. Takhle, tabulka oíddílů typu GPT už MBR nezná, ale má něco jako "legacy MBR", aby bylo i ve starých utilitách vidět, že disk není prázdný. A vy toho můžete využít. Vezměte starou bootovací disketu Win 98 nebo nějakou starou diskovou utilitu na oddíly, která vidí jen MBR a v té legacy MBR nastavte oddíl 1 jako aktivní. To bude stačit, BIOS totiž většinou potřebuje alespoň jeden oddíl označený jako aktivní.
Jen pro doplnění, ať už máte v tabulce GPT, kolik oddílů chcete, v té legacy MBR se Vám ukáže jen jeden oddíl rozprostírající se přes celý disk a bude mít flag 0xEE.