Tak a teď jsem z toho jelen. Pokud vím, tak hlavním smyslem zero conf v IPv6 je to, aby se nějaké adresy vůbec nemusely řešit. Dokážu si tedy představit, že mám síť, kde všechny počítače mají automatickou konfiguraci s tím, že prefix získají od routeru.
Ano, tak taky proběhne přeadresace, router prostě oznámí nový prefix. Pokud nechcete, aby se adresy měnily, tak kromě globálních můžete použít ještě ULA.
Dále pak mají pevné lokální adresy, tak, aby dokázaly přistupovat na služby uvnitř sítě bez nutnosti řešit prefix. Taková síťová tiskárna nebude používat automatickou adresu, ale bude ji nastavena statická lokální adresa.
Síťová tiskárna určitě bude používat i automatickou adresu (nebo rovnou několik, třeba ULA). Lokálně se k ní ale bude přistupovat hlavně přes lokální adresu, a to nejspíš ještě přes mDNS, takže konkrétní adresa vás vůbec nebude zajímat.
U strojů, které mají mít pevnou adresu avšak s konfigurovatelným prefixem bych si dokázal představit nastavení ze dvou částí prefix+pevná část. Stejné nastavení by mělo být v DNSku. Případně tedy to DNS reloadnout při každé změně prefixu.
Takhle se chová automatická adresa odvozená z MAC adresy, tj. vypnuté Privacy Extensions. O implementaci, kdy si zvolíte druhou část pevnou a první se použije z prefixu, nevím, ale teoreticky je samozřejmě taky možná.
A to ještě nevidím do systému hledání sousedních uzlů. Co když vůbec nebude potřeba hledat tiskárnu podle IP adresy? Co když si ji nějakým multicastem nechám vyhledat a najdu ji pod jejím NetBIOS jménem např? Pak je mi úplně jedno, kolikrát za den se mi změní prefix sítě díky přecházení mezi providery.
Ano, lokální adresy se dají vyhledávat přes mDNS (alias zeroconf nebo Avahi), třeba na počítači „domaci“ zobrazíte web zadáním „http://domaci.local/“ nebo tisknout přes něj můžete pomocí „ipp://domaci.local/tiskárna“.
Na mobilu jsem co chvíli připojen k jinému poskytovateli. Neznám aplikaci, které by to vadilo.