Protože shodou okolností mám s vydáváním knih nějaké zkušenosti, rád se s Vámi podělím.
Autor dostane tak 3 až 10% "řekněme z každé knihy", podle toho, jak moc je to "bezpečný autor".
Ve skutečnosti se to třeba odbývá jednorázovou platbou podle předpokladu toho "co by se asi mělo prodat".
Pokud knížka v krámě stojí 800,- Kč, stejný text koupený od Autora v nějakém formátu by měl stát cca 60-80Kč.
Autor by to zřejmě i rád prodal, protože mu je v zásadě jedno, jestli to dostane od Franty nebo nakladatele.
No, takový text by nevypadal nic moc.
Tak k tomu připočtěme ještě náklady na korektora, případně nějakou grafiku a HLAVNĚ ZA RIZIKO, které nakladatelství podstupuje.
Kniha je totiž investice a nakladatelství vždy riskuje, že se jim náklady nevrátí. Obecně se dá říct, že korektor zvládne DOSTATEČNĚ opravit 1 stránku za hodinu, kniha o 160-ti stranách textu tak stojí třeba jeden jeho měsíční plat. Pokud se s tím korektor nepáře, dokáže opravit i pět stránek za hodinu a pak to lítá. Pokud je nakladatelství důkladné a vydávaná literatura odborná, obvykle dávají text přečíst ještě někomu, kdo je z oboru a je schopný opravit faktické chyby.
Náklady tak už mohou být řekněme 160,- Kč až 250,- Kč, čím víc knih, tím lépe se rozpustí náklady.
Stát potřebuje krmit nepřizpůsobivé, takže bude v každém případě chtít už myslím 20% DPH.
Zbytek je marže distributora a náklady na tisk, které nejsou nijak malé.
Cena E-knihy by tedy měla být cca 40 až 50% papírové knihy s tím, že i tak si vydavatelství, stát i e-shop namastí kapsu.
Autor na tom bude nejhůř, protože stát vyčmuchá, že má dostat nějaký prachy, tak ho ještě ojebe.
V zásadě jediný důvod, proč k papírové knize nedávat i e-book, je čistě komerční.
Vydavatelství může chtít, aby si to člověk třeba koupil ještě jednou elektronicky.
Vraťme se k tomu, co je to kniha, kniha je myšlenka.
Pokud si koupím PRÁVO UŽÍVAT TUTO KNIHU, pak mám právo tu knihu číst, podobně jako mám právo se dívat na film, který jsem si koupil. Mám morální právo si tu knihu vytisknout na tiskárně a dát si jí do knihovničky, stejně tak jako do čtečky.
Mám morální právo si k PAPÍROVÉ KNIZE, kterou jsem si koupil, vytvořit její elektronickou verzi v souladu s právem na užívání díla.
Tedy - pro svojí potřebu.
Z tohoto důvodu mi tedy nepřijde nijak nemorální si k LEGÁLNĚ ZAKOUPENÉ PAPÍROVÉ KNIZE někde stáhnout ještě e-book.
Kniha není tričko nebo kus celulózy, já si nekupuji celulózu, kupuji si myšlenku.
Tu celulózu bych si bez té myšlenky nikdy nekoupil, hodnota toho papíru je jen tak vysoká, jaké se na tom nachází myšlenky.
Spolu s papírovou knihou si tedy kupuji právo na "užívání myšlenky".
Nicméně pokud si koupím elektronickou knihu, kde jsem nezaplatil za tiskárnu ani za dopravu, nemůžu samozřejmě očekávat, že dostanu něco, co jsem si nezaplatil.