Výběr notebooku s dobrou klávesnicí

Pan X.

Re:Výběr notebooku s dobrou klávesnicí
« Odpověď #15 kdy: 24. 01. 2013, 22:21:36 »
No, ja osobne by som skusil nejaku radu Dell latitude, Precision alebo XPS. Tie by este mali mat stare dobre kvalitne klavesnice. Problem je v cene, ktora je mimo tvojej kategorie.
Mozno pozri este nejaky Panasonic. Vsetko ostatne ma uz tie srackoidne chiclety

davkol

« Odpověď #16 kdy: 24. 01. 2013, 22:28:31 »
Thinkpad, klidně i thinkpad edge s ostrůvkovou klávesnicí — pořád má profilované klávesy a obecně thinkpadí klávesnice patří mezi to nejlepší. Jednu dobu měly celkem dobrou klávesnici probooky, ale s plochými klávesami. Pak vím, že hodně lidí nedá dopustit na macbooky (osobně je bytostně nesnáším), vaio nebo delly (latitude/precision).

Obecně nedoporučuju levné a herní laptopy. Klávesnice se na nich často vlní/prohýbá. Sám to ale řeším tak, že většinou s sebou nosím kompaktní (mechanickou) klávesnici, většinou Noppoo Choc Mini nebo TypeMatrix 2030 — na 12" thinkpad se dá postavit tak, že překryje interní klávesnici, ale nepřichází do kontaktu s klávesami; navíc se v pohodě vejde do batohu. Pohodlí je někde úplně jinde než s libovolnou interní klávesnicí.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 01. 2013, 15:19:13 »
Problem vsech novodobych Lenovo x30 avizuje chiclet klavesnice a jasne smerovani do masove sfery. Chapej to v kontextu linuxoveho fora, kde absence zastupneho Num nebo absence i takove klavesy SysRq muze byt znacne omezujici. Mechanicke vlastnosti jsou slusne, nicmene rozlozeni a absence vyse zmineho cely ThinkPad degraduje. Rada x20 byla sice mezitypem mezi x10/x00 a odliseni se od IBM ThinkPad. Z toho duvodu asi Lenovo u rad (X230 je vyjimkou) postrada odliseni barvou (modra = IBM ... aneb tak to chapu ja) klaves Fn + ... tot nove Lenovo.

Elitebook maji funkcni klavesnici a nepostradni nic. Neznamena to vsak, ze za smerove klavesy by nemelo byt HP postaveno pred soud, protoze jsou otresne a lepe se pise na ThinkPadu. Posledni pouzitelnym kouskem byla rada Tx20 (T420s, X220, apod.), ktere meli temer vse.

Osobne bych volil HP EliteBook 8470 kvuli funkcni klavesnici (stroj urceny porad pro praci i v technickych oborech nebo IT). Nevadi-li Ti absence a chiclet, smele vol Lenovo. T420 se porad jeste koupit daji.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 26. 01. 2013, 15:38:54 »
Opominam prilozit sve tvrzeni k odpovedi, jak "dobre maji Lenovo x30 klavesnice". Napraveno a omlouvam se za spam:

ThinkPad X230
ThinkPad T430s]

ThinkPad T420s

Mohu nafotit EliteBook 8470 (EN). EliteBook si muzes u prodejce primo nakonfigurovat i bez systemu Windows, to same lze samozrejme u Lifebook od Fujitsu (na vyber je bohuzel primo Red Hat, nebo Novell SLED ... proto nedavam link). Verit mi asi nebudes a abych se vyhnul nevrazive "debate" ve stylu jisteho konkurecniho fora, prikladam link (to plati i rade ProBook). Dell u Latitude nabizi primo Ubuntu.

Thats all folks.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 26. 01. 2013, 20:26:25 »
Dnes vybrat kvalitu je celkem potíž. Všichni vyrábějí "to samé" a málo kdo se chce odlišit. Výběr, aby člověk nelitoval může trvat i několik hodin. U notebooku je celkem slušním počinem Samsung NP600B5B-A02CZ, leč je to první profi vlaštovka od této společnosti a tak trpí neduhy. A le klávesnice je zrovna skvělá, vyjma track pointu. Cena je nepřiměřená, ale jak jsem psal, jde o první pokus.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 26. 01. 2013, 20:30:35 »
Dnes vybrat kvalitu je celkem potíž. Všichni vyrábějí "to samé" a málo kdo se chce odlišit. Výběr, aby člověk nelitoval může trvat i několik hodin. U notebooku je celkem slušním počinem Samsung NP600B5B-A02CZ, leč je to první profi vlaštovka od této společnosti a tak trpí neduhy. A le klávesnice je zrovna skvělá, vyjma track pointu. Cena je nepřiměřená, ale jak jsem psal, jde o první pokus.

Vlastně ještě je 14" verze tohoto modelu Samsung 400B4B.

davkol

« Odpověď #21 kdy: 26. 01. 2013, 21:18:41 »
BTW Synaptics konečně na CES ukázal tu svoji kapacitní klávesnici s šikmým stiskem. To bude hodně zajímavé a možná bych na to i počkal (mj. protože tohle, "reasonable resolution", DP a USB 3.0 vidím jako jediné důvody, proč bych přešel na něco novějšího než thinkpad X200, který mám teď).

Mimochodem taky doporučuju vybrat něco hodně rozšířeného, protože na to jsou na eBay náhradní díly. Na můj thinkpad to není problém, ale dostal jsem za úkol sehnat klávesnici na tři roky starou herní toshibu, a to je impossiburu.jpg.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #22 kdy: 27. 01. 2013, 01:01:44 »
BTW Synaptics konečně na CES ukázal tu svoji kapacitní klávesnici s šikmým stiskem. To bude hodně zajímavé a možná bych na to i počkal (mj. protože tohle, "reasonable resolution", DP a USB 3.0 vidím jako jediné důvody, proč bych přešel na něco novějšího než thinkpad X200, který mám teď).

Mimochodem taky doporučuju vybrat něco hodně rozšířeného, protože na to jsou na eBay náhradní díly. Na můj thinkpad to není problém, ale dostal jsem za úkol sehnat klávesnici na tři roky starou herní toshibu, a to je impossiburu.jpg.

No je otázkou životnost takové klávesnice, také její cena, navíc bude to velmi nezvyklé, představte si třeba takové kapacitní hudební klávesy. Ten pohyb, kdy prst narazí do překážky a ta vyvyne odpor k zbrždění, avšak v jeho pohybu je prostě přirozenější, než ťukat do  něčeho tvrdého. Ano, půjde o zvyk a bude to mít i velké výhody, jen si nemyslím, že to každému bude plně vyhovovat. No prostě to všechno prověří teprve čas.

No a ce se týká rozšířenosti nějakého typu ... je dost těžké odhadnout, co se z letošních modelů rozšíří a budou na to díly za rozumnou cenu. Nehledě na to, že dnes je těch typů jako ... Naštěstí základní díly jsou pro více typů najednou. Takovou jistotu je vsadit na poruchovou značku, ale kdo by o takový stroj zase stál, že?

davkol

« Odpověď #23 kdy: 27. 01. 2013, 15:42:05 »

No je otázkou životnost takové klávesnice, také její cena, navíc bude to velmi nezvyklé, představte si třeba takové kapacitní hudební klávesy. Ten pohyb, kdy prst narazí do překážky a ta vyvyne odpor k zbrždění, avšak v jeho pohybu je prostě přirozenější, než ťukat do  něčeho tvrdého. Ano, půjde o zvyk a bude to mít i velké výhody, jen si nemyslím, že to každému bude plně vyhovovat. No prostě to všechno prověří teprve čas.

Pokud nic nepojebou, bude životnost radikálně lepší než u membránovek. Cena závisí na počtu vyrobených kusů a obecně na trendu "katování kostů" — v plasťáku za 10k to možná nebude, ale kdo by si kupoval plasťák, že...

No a ce se týká rozšířenosti nějakého typu ... je dost těžké odhadnout, co se z letošních modelů rozšíří a budou na to díly za rozumnou cenu. Nehledě na to, že dnes je těch typů jako ... Naštěstí základní díly jsou pro více typů najednou. Takovou jistotu je vsadit na poruchovou značku, ale kdo by o takový stroj zase stál, že?

Porozumění psanému textu...? Za domácí úkol se můžeš podívat, jak je to s dostupností dílů do "byznys klás" laptopů (typicky IBM/Lenovo ThinkPad nebo Dell Latitude/Precision).