Kontrola disku až po naběhnutí systému

DgBd

• 282
    • Zobrazit profil
Re:Kontrola disku až po naběhnutí systému
« Odpověď #30 kdy: 23. 08. 2012, 14:23:20 »
No, napiš to klidně ještě vosumkrát. Když tam chyby nebudou, tak to sice tvým postupem bude dál, ale zato tam bude horší cesta. Zatímco když tam chyby budou, tak to sice taky bude dál, ale zato tam bude ... ještě horší cesta. Čas to neušetří vůbec žádný. A zcela jistě jednou dopadneš tak, že přijdeš o data. Tak prosímtě přestaň rvát kabel ze zdroje, zaplať si někoho, kdo ti tam připojí tu UPS a přestaň vymejšlet krávoviny.

Já to celkem chápu. Jednou jsem musel udělat tftp server, který po výpadku nabootuje do 1min. a začne poskytovat služby. Jde to, ale člověk musel trochu kouzlit. (read-only kritické filesystémy a pod.)

Lol Phirae

« Odpověď #31 kdy: 23. 08. 2012, 14:34:03 »
Já to celkem chápu. Jednou jsem musel udělat tftp server, který po výpadku nabootuje do 1min. a začne poskytovat služby. Jde to, ale člověk musel trochu kouzlit. (read-only kritické filesystémy a pod.)

No jistě, ale to jaksi vůbec neřeší to, že tady má na tom disku (kde je permanentně rozdrbaný FS kvůli tomu, že tazatel nechápe, jak funguje UPS) data, která servíruje přes sambu. Takže mu systém sice naběhne, ale ta Samba stejně nepojede, dokud nedoběhne fsck. Fakt nevím, jaký rozdíl je mezí tím, že server neběží, protože fsck, a mezi tím, že server neběží, protože fsck, zato musím navrch psát zbytečně skripty a nesystémově spouštět a restartovat služby). A to teda ještě pomlčím o tom, že původně chtěl problém "řešit" tím, že tam dá BTRFS, protože ten nemá fsck a tak problém zmizí.  ;D ::)

Pochopím, že si někdo kvůli tomuhle přenastaví periodickou kontrolu filesystému po X rebootech přes tune2fs, ale provozovat takovéhle harakiri kvůli tomu, že nejsem schopen vypnout normálně server, to je teda úplně praštěné na hlavu.

« Odpověď #32 kdy: 23. 08. 2012, 14:40:06 »
Prepacte ale chcem poradit, dovod preco to nerobim tak ako niekto pise nemusite riesit. Ak nechcete poradit nemusite, ale prosim vas nepiste tu blbosti, preco to nerobim tak a tak. Keby tam bol filesystem ako ZFS stavalo by sa mi to iste ako sa mi stava pri ext4? nie...krista ved uz ma konecne pochopte...

Lol Phirae

« Odpověď #33 kdy: 23. 08. 2012, 14:41:39 »

Zopper

• 759
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 23. 08. 2012, 16:11:37 »
Prepacte ale chcem poradit, dovod preco to nerobim tak ako niekto pise nemusite riesit. Ak nechcete poradit nemusite, ale prosim vas nepiste tu blbosti, preco to nerobim tak a tak. Keby tam bol filesystem ako ZFS stavalo by sa mi to iste ako sa mi stava pri ext4? nie...krista ved uz ma konecne pochopte...
Jediný 100% bezpečný způsob, jak nepoškodit žádná data při výpadku, který znám, je mít to read-only (ideálně vypálené v ROM). Dokud budeš mít neustále výpadky, tak se kontrol jinak nezbavíš, tak to už pochop. A nebo se prostě vykašli na kontroly, mountuj to bez nich a akorát pak nechoď s dotazem "jak zachránit data z totálně rozsypaného FS".

« Odpověď #35 kdy: 25. 08. 2012, 11:54:47 »

• zakaž automatický mount toho filesystému (noauto ve fstabu)
  • zakaž automatický start té Samby
  • do rc.local si dej skript, který udělá fsck (bez dotazů) a pak startne tu Sambu

V tomhle postupu nevidím žádný problém, jen musíš nějak zajistit, aby Ti někdo jiný nemountnul ten FS dřív ...

Re:Kontrola druheho disku az po nabehnuti systemu?
« Odpověď #36 kdy: 26. 09. 2012, 15:38:06 »
Linux pořád ještě neumí background fsck?

Jak který fs. Ext4 mě dokonce překvapila svým background (lazy) mkfs. mkfs udělá potřebné minimum a další věci se dějí po prvním mountu, přičemž ale s tím jde normálně pracovat.

XFS a JFS nemají zvláštní check a místo toho se dělá kontrola / oprava v rámci mountu (a netrvá to tak dlouho, jako fsck.ext3).

« Odpověď #37 kdy: 26. 09. 2012, 16:36:10 »
rado3105, ty jsi fakt dobrej. Přijdeš si sem, začneš házet dotazy stylem "Rozkazuju vám, ať mi poradíte" a když ti i přes to někdo poradí, tak mu ještě vynadáš. A ani jednou jsi ještě nepoděkoval.