V Číně jsem nebyl, ale doporučil bych totéž, co kdekoliv jinde: server v ČR, na který se připojíte přes SSL VPN, a na něm pak jedete přes Remote Desktop, případně si z něj nataháte data, a budete na něj zálohovat. Notebook je v každém případě potřeba zašifrovat (u mě BitLocker a EFS - recovery key BitLockeru nenechávat na papíru u notebooku

), aby byla data v bezpečí v případě krádeže. Jinak standardní výbava: redukce napájení, lékárnička (Endiaron, Smecta, Coldrex, Tea tree oil, Brufen, antihistaminika, antibiotika, kondomy), záložní akumulátor na telefon (u mě Power Monkey Explorer včetně solárního panelu), něco na desinfekci vody (SteriPEN Freedom s mini USB konektorem), mapy do mobilu, vodotěsné sáčky, opalovací krém/sprej, záložní kreditka. V rizikových destinacích se vyplatí ještě skrytá kapsa s emergency cash a teleskopický obušek, ale ohledně obušku si předem zkontrolujte si místní legislativu. Určitě se zkuste naučit pár frází v místním jazyce, místní to mají rádi (nejspíš celosvětově).
Resources:
http://wikitravel.org/en/China