Ahoj, zaujimava diskusia.
Chcel by som ale trosku upresnit pojmy, lebo vidim, ze kazdy si to vysvetluje trosku inac.
Real-time aplikacie su charakterizovane tym, ze akcia musi byt vykonana v urcitom casovom ramci od vyskytu podnetu. A podla toho, aky velky dopad ma to, ze sa to nestihne, sa delia na
- hard real-time, neskora reakcia napacha obrovske skody na majetku alebo zivotoch,
- soft real-time, nie je to tak strasne, nikto nezomrie, len sa minie viac paliva, etc..
No a potom je tu kriticky software, ktoreho zlyhanie napacha skody a straty na zivotoch, ale nie je nutne real-time.
Kedze tato tema je velmi siroka a prispevky predomnou uz toho vela povedali, dam len zopar prikladov z automotive/aerospace industry:
1. Ariane 5 riadiaci flight-software bol napisany v jazyku Ada,
2. pre automotive aplikacie sa pouziva okliestena verzia jazyka C - standard MISRA C
3. flight software pre Joint Strike Fighter ja napisany v C++
Z real-time operacnych systemov sa pouzivaju uz spominane VxWorks, QNX...
Zaklad je vsak hardware, z toho sa odvija, aky RT operacny system je na nom schopny bezat, no a nakoniec programovaci jazyk.
A otazka nakoniec pre tych, co pracuju v CR/SR spolocnostiach na takychto projektoch: ziskali ste vzdelanie na VS/samostudiom alebo vas zaucal zamestnavatel?