Framework pro webové aplikace

MilanČ

Framework pro webové aplikace
« kdy: 24. 06. 2012, 16:36:22 »
Zdravím všechny,
naučil jsem se Html a Css, mám konečně svůj jednoduchý webový e-shop. Co ale dál? Php jsem zkoušel, ale nebaví mne. Ruby se mi líbí více než Python, je tedy Ruby on rails největším kandidátem na mou další "webdesigenérskou kariéru". Ale taky koukám, že existuje Merb, a nebo zajímavý Seaside... Jde mi o to, jak to vlastně lze používat, obzvlášť, když bych v budoucnu, jelikož mě to zdá se baví, dělal web pro někoho jiného (firmu), když webhostingové servery nabízí pouze právě Php, Python a Ruby on rails... (Lua by byla taky krásná). V různých příspěvcích tady na Rootu i jinde totiž čtu, jak si někdo vytváří webové aplikace třeba v tom seasidu. To má svůj server? A firmy-zákazníci webmastera si musí platit nějaký zvláštní virtuální prostor na serveru, kde se mu o to musí tvůrce stránky nekonečně starat? Děkuji za objasnění a přeji příjemnou neděli. MilanC
« Poslední změna: 26. 06. 2012, 14:11:46 od Petr Krčmář »

DK

Re:Frameworky
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2012, 16:48:50 »
ano, nejak tak, musis mit vlastni server (ale zalezi na frameworku, vetsinou to pojede pod standartnim ror)

ale ono je to ve skutecnosti celkem jedno, virtualservery uz tak drahe nejsou, takze to akorat budes umet muset nastavit
RoR je pro zacatek dobra volba, pokud bych precejenom chtel ten python, tak urcite Django

vyvojar

« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2012, 18:04:43 »
Já bych být tebou to php tak rychle neodsuzoval. Dneska už se neprogramuje stylem, že vytvoříš prázdný soubor a začínáš od nuly. Kolem php je silná komunita a je spousta skvělých frameworku, např. české Nette. Navíc jestli si dejme tomu student, který si chce přivydělávat a možná zkusit štěstí a udělat něco, co mu vydělá na důchod, tak php je si myslím celkem solidní volba jak se realizovat a využít intelektuální schopnosti. Nevím jak je to u RoR, potažmo Ruby, ale třeba u Javy mi přišlo, že prostě tam ta seberealizace není tak jednoduchá, protože to všechno stojí nad nějakou pevně definovanou infrastrukturou v podobě servletů. U php si prostě, když budeš chtít, můžeš otevřít prázdný soubor a naprogramovat si to podle vlastního přesvědčení. Plus je taky velké množství hostingů.

opio

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2012, 18:32:53 »
Podivej se na python a framework django, pripadne do zacatku pro otukani co je controller/route/action atd. nejaky jednodussi flask.pocoo.org
Python ma srovnatelnou uzivatelskou zakladnu jako PHP, mnoho napsanych knihoven a je tu podpora ze strany google,
pokud by si nechtel provozovat vlastni virtualni server, muzes pouzit treba GoogleAppEngine

Kit

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2012, 22:09:28 »
PHP sice s sebou stále vláčí několik chyb v původním návrhu, ale postupem času se z něj stal moderní multiparadigmatický programovací jazyk. Není nutné ho opouštět za každou cenu, je možné v něm psát kvalitní aplikace včetně kvalitního řízení vývoje. Je možné si vybrat z mnoha frameworků, ale i bez nich je možné vyvíjet stabilní a efektivní aplikace.

opio

« Odpověď #5 kdy: 25. 06. 2012, 09:22:41 »
souhlas, vetsinou to neni o tom, ze ten ktery jazyk ma oproti jinemu tu nevyhodu, ale jak ciste se napise kod a jak je dale udrzovatelny

PHP sice s sebou stále vláčí několik chyb v původním návrhu, ale postupem času se z něj stal moderní multiparadigmatický programovací jazyk. Není nutné ho opouštět za každou cenu, je možné v něm psát kvalitní aplikace včetně kvalitního řízení vývoje. Je možné si vybrat z mnoha frameworků, ale i bez nich je možné vyvíjet stabilní a efektivní aplikace.

« Odpověď #6 kdy: 25. 06. 2012, 09:28:46 »
Jazyk v akom chces pisat appky je dolezity aspekt, ale je toho ovela viac co budes musiet riesit. Ak si vyberies hocico ine ako php na zdielanom hostingu alebo ak budes robit nejaky netrivialny projekt, pridu veci ako job queues, websockets, rozne cache, mozno bude pre tvoj pripad idealna nosql databaza, budes sa musiet naucit testovat kod, ka netrpis syndromom not invented here ocenis kvalitny package manager, moznost vytvarat virtualizovane prostredia pre kazdy projekt ... a ak sa nechces zblaznit potrebujes sa naucit nejaky vcs ako napr git, budes sa musiet naucit aspon zakladnu administraciu linuxu... takze ked zoberies do uvahy vsetky veci okolo, vyber si Rails  :). Rails maju sice strmejsiu krivku ucenia, ale casom ocenis urcite konvencie a fakt, ze za teba fw spravi vsetky banalne rozhodnutia (ako strukturovat aplikaciu, kompilovanie a minifikacia css a js...) Dalej napr v porovnani s Djangom, je komunita okolo RoR n-nasobne vecia => omnoho viac knih, materialov, tutorialov, lepsie nastroje (bundler vs virtualenv...). Ruby je v kontexte toho celeho uz len prijemny bonus.

MilanC

Re:Framework pro webové aplikace
« Odpověď #7 kdy: 29. 06. 2012, 12:16:36 »
   Děkuji všem za příspěvky, abych se mohl lépe rozhodnout, jakému jazyku se oddat možná na celý život. Ale víte jak to je - programátor PHP mi doporučí PHP, Rubyista Ruby a jak jinak, Pythonista Python. Nezbývalo mi nic jiného, než si v každém jazyku udělat pár příkladů, podívat se i na delší prográmky a zeptat se tak svého vkusu, který kód je pro mě nejhezčí. Protože ten mě bude bavit a mohu očekávat, že s ním dosáhnu nějakého úspěchu. A to i přesto, že se může nevybraný adept jevit jako vhodnější, např. kvůli pracovním nabídkám (PHP nesrovnatelně vede). Záleží na tom z čeho člověk vychází a co ho ovlivňuje. Kdysi jsem si ve škole vyzkoušel trochu pascal, C a C++. A z nyní mnou vybíraných programovacích jazyků, by mi jak se mi teď jeví, mohl svou logickou stavbou kódu vyhovovat Python.
Takže přeji všem příjemnou práci a pevnou ruku i ostatním začátečníkům při výběru svého jazyka.
MilanC

sdfsdfd

« Odpověď #8 kdy: 29. 06. 2012, 12:55:26 »
neskoro, ale +1 pre Flask.

Jindrů

« Odpověď #9 kdy: 29. 06. 2012, 23:52:44 »
out of topic:
programuje někdo taky metodou Dona Yuana / Carlose ?

přestane člověk nad tim přemýšlet ( cestou z práce )
a najednou to příjde, samo.

jano

« Odpověď #10 kdy: 30. 06. 2012, 10:10:49 »
...Kolem php je silná komunita a je spousta skvělých frameworku, např. české Nette....

Já jsem myslel že Nette už je pasé, nebo ne? Jako že na to Grudl už dlabe, commiteři necommití, co by měli a tak se chyby hromadí... Btw proti Nette nic nemám, jen by mě zajímalo co je na těch drbech pravdy :)

vyvojar

« Odpověď #11 kdy: 30. 06. 2012, 10:29:42 »
...Kolem php je silná komunita a je spousta skvělých frameworku, např. české Nette....

Já jsem myslel že Nette už je pasé, nebo ne? Jako že na to Grudl už dlabe, commiteři necommití, co by měli a tak se chyby hromadí... Btw proti Nette nic nemám, jen by mě zajímalo co je na těch drbech pravdy :)

Tak to bych neřekl, protože to není dlouho, co vyšel oficiální release nové verze Nette. Ten framework je prostě momentálně nad všema. Zend sice poskytuje daleko víc balíčků pro specifické použití, jako třeba Zend_GData pro práci se službami google nebo Zend_Amf_Server pro práci s flashovými amf zprávami, ale to člověk může klidně použít i spolu s jiným frameworkem. A Nette? Vlastní super šablonovací systém Latte, který je dotažen v podstatě k dokonalosti. RobotLoader, který indexuje php soubory a není tak nutné dodržovat jakoukoliv konvenci názvu tříd pro autoloading a další a další featury, o kterých si mohou jiné frameworky nechat jen zdát. Takže i kdyby to Grudl zabalil, což je nepravděpodobné, tak tenhle frameworku bude ještě nějakou dobu nad všema.

vyvojar

« Odpověď #12 kdy: 30. 06. 2012, 10:36:36 »
   Děkuji všem za příspěvky, abych se mohl lépe rozhodnout, jakému jazyku se oddat možná na celý život....

To je chyba. Tohle jsem si taky kdysi říkal a pořád řešil, co je lepší a čemu se věnovat, ale po příchodu na VŠ jsem si uvědomil, že to je blbost a že bych si měl vybrat něco, co mi umožní jako studentovi si případně nějak přivydělat a aby byla snadná seberealizace, v čemž mimochodem php exceluje pro svoji jednoduchost a vůbec žádná pravidla pro strukturu, s jakou musíš začít svůj projekt. Zaměř se hlavně na ty obecnější věci, které využiješ vždycky (js, css, html, vcs(git),xml,...). Za sebe ti doporučuji php, hlavně pokud si třeba student, protože najít si brigádu programování v php je jednoduché.

« Odpověď #13 kdy: 30. 06. 2012, 11:03:31 »
tak tenhle frameworku bude ještě nějakou dobu nad všema.
subjektivni otazka. ja si myslim, ze Drupal je jako framework o kousek vys.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #14 kdy: 01. 07. 2012, 05:59:15 »
tak tenhle frameworku bude ještě nějakou dobu nad všema.
subjektivni otazka. ja si myslim, ze Drupal je jako framework o kousek vys.
Všetka česť Drupalu, ale ja si myslím, že Drupal nie je framework. Podobne zmýšľajú aj na http://drupal.cz:
Citace
Drupal je populární systém pro správu obsahu (Content Management System - CMS). Snadná rozšiřitelnost pomocí modulů a mnoho možností, které poskytuje, z Drupalu dělá jeden z nejlepších redakčních systémů.