Asi bych to měl trochu upřesnit...

Update skriptů celé aplikace (cca 1200 souborů) se provádí 2-3x do měsíce, vždy v jinou dobu (reálné využívání aplikace neumožňuje update naplánovat na pevný čas).
Nad webserverem (respektive mnoha webservery) mám kontrolu do té míry, že se připojím na ftp a mohu na ně kopírovat soubory, případně nastavit chmod dle potřeby (k tomu se ale potřebuju nalogovat do mikrotika, povolit ftp port ve firewallu a často se připojovat i do různých VPN).
Z tohoto všeho vyplývá, že update je poměrně pracný a časově náročný. Proto jsem si ho chtěl zjednodušit klasických uploadem 1 zipnutého souboru přes web a následným rozbalením na ftpko. Pod windows, kde se neřeší práva, není problém a vše funguje stoprocentně.
Samozřejmě se nabízí řešení, připojit se ručně na ftp, nastavit chmod na všechny soubory a umožnit phpku zapisovat, kam se mu zachce - toto je ovšem bezpečnostní riziko, které se mi nechce podstupovat.
Proto mě napadlo, jestli se nedá vlastník souboru změnit pouze dočasně během updatu a následně uvést vše do původního stavu (třeba pomocí htaccess pro určitou ip nebo konkrétní skript)?