Obnova dat ze zrušené /home partition

Eskymak

Obnova dat ze zrušené /home partition
« kdy: 03. 06. 2012, 16:09:47 »
Takže aby začal od začátku. Měl jsem dualboot XP + debian - partition v pořadí NTFS, ext3, swap, ext3 (/home). Windows se mi po měsíci podělal po restartu na tvrdo ale protože jsem ho nepoužíval tak jsem ho zformátoval. Musel jsem tedy reinstalovat GRUB (na ext3). Pak jsem ještě vytvořil 100MB oddíl z místa co zbylo po XP, abych mohl zde GRUB nainstalovat v budoucnu a nemusel bych ho pokaždé instalovat znova když jeden ze systému "odejde".
Dneska jsem chtěl nainstalovat na volné místo XP - disk vypadal takto - GRUB(ext3)-VOLNO(300GB)-EXT3-SWAP-EXT3 (/home - 300GB) jenže instalátor skončil hned nazačátku (zjištování HW konfigurace). Přeměnil jsem tedy VOLNO na NTFS ale nepomohlo, takže jsem zformátoval GRUB i NTFS na VOLNO a instalátorem jsem se dostal až k dělení disku, udělal jsem NTFS oddíl místo VOLNO jenže to se nějak nepovedlo. Na volném místě mi prostě nejde vytvořit NTFS oddíl a když dám na volné místo NAINSTALOVAT tak instalátor hodí BSOD. Při dalším pokusu jsem zjistil, že mi chybí (ukazuje se jako unpartitioned) oddíl ext3 /home a všema datama.

Jediný co mě zajímá je jak obnovit data z ext3 oddílu s /home - tedy doufám že je to ext3, instalátor (debianu) si to vybral sám (při volbě oddělenýho oddílu s /home).

Na instalaci debianu se vykašlu, to si klidně přeinstaluju a hned na celej disk protože windows už mi do počítače stejně nesmí.

Data by neměla být ničím přepsaná, jen jsem zkoušel pomocí live cd ubuntu vytvořit znovu partition ale jediný co na ní vidím je složka lost+found (prázdná). Gparted ale ukazuje 4.75GB použitého místa ale ve skutečnosti tam bylo dat cca 40GB.

Takže pěkně prosím o rady :)

radek

Re:Obnova dat ze zrušené /home partition
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2012, 16:27:14 »
patrne mu dela problem nestandardni rozdeleni disku-win tusim nesezere vic jak 3 primarni oddily, tak v tom by to mohlo byt.

Jak obnovit data z ext3. byl na nem zaply journal?

Eskymak

« Odpověď #2 kdy: 03. 06. 2012, 16:32:49 »
Aha, takže zase je problém v omezenosti windowsu (nikdo přece nikdy nebude potřebovat víc než 3 primární oddíly  ;D )

Díky za rychlou odpověď, bohužel nevím jestli byl zaplý, jen jsem to nainstaloval a používal :-)

« Odpověď #3 kdy: 03. 06. 2012, 16:36:02 »
Data by neměla být ničím přepsaná, jen jsem zkoušel pomocí live cd ubuntu vytvořit znovu partition

: ) nejdriv si mel cely disk zkopirovat(napr ddckem) a pak si hrat az z tou kopii. Ted si podle me pekne v pytlu. Superblock a journal si si na 99% prepsal : )

k pomoci ti budiz:
dumpe2fs , /sbin/fsck.ext2/3/4 -b ,

pripadne: https://files.sans.org/summit/forensics11/PDFs/EXT3FileRecovery.pdf   - coz je zdlohave a narocne.

Eskymak

« Odpověď #4 kdy: 03. 06. 2012, 16:48:24 »
Tak bohužel to byla první rada na kterou jsem narazil  :-\

300GB oddíl bych ale stejně těžko asi někam nacpal

co s tím "dumpe2fs , /sbin/fsck.ext2/3/4 -b ," fakt netuším  ::)

Olaf

« Odpověď #5 kdy: 03. 06. 2012, 17:27:41 »
... win tusim nesezere vic jak 3 primarni oddily ...

Tušíte špatně. Jsou to max. 4 primární odddíly a (primárně) to není omezení Windows ale specifikace MBR.

« Odpověď #6 kdy: 03. 06. 2012, 17:31:57 »
Z /sbin/fsck.ext2/3/4 -b si máš vybrat číslo ext tak, aby odpovídalo tvému, tedy /sbin/fsck.ext3 -b  ;) Jinak by stejně nebylo na škodu zkopírovat disk i teď, když se to pokazí, stále bude naděje na záloze. Jestli však nebude záloha, tak...

« Odpověď #7 kdy: 03. 06. 2012, 17:34:31 »
co s tím "dumpe2fs , /sbin/fsck.ext2/3/4 -b ," fakt netuším  ::)

pokud mate problem se podivat do manualu.. tak necekejte, ze si s tim problemem poradite.

Olaf

« Odpověď #8 kdy: 03. 06. 2012, 18:23:20 »
... 300GB oddíl bych ale stejně těžko asi někam nacpal ...

Vám by pravděpodobně stačilo udělat zálohu MBR (tj. 512 Byte, to by se Vám někam vešlo  :) ) ještě před pokusy s instalací Windows. Další závažnou chybou bylo následné vytvoření oddílu v místě oddílu /home - to jen pro příště.

Jinak souhlasím s
pokud mate problem se podivat do manualu.. tak necekejte, ze si s tim problemem poradite.

Pokud Vám na těch datech opravdu záleží, svěřte to někomu znalému nebo si (a to se vzájemně nevylučuje) pořiďte odpovídající disk a před dalšími pokusy si vyrobte identickou kopii stávajícího.

Zopper

• 766
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 06. 2012, 18:24:26 »
Co se samotné příčiny ztráty týče, vidím problém opravdu v omezenosti windows - nikoliv ale na počet oddílů, tam je to stejné, jako v linuxu - MBR umí pouze 4 primární (a v nich pak sekundární), ale jejich pořadí. taky se mi už povedlo připravit se o oddíly na disku instalací windows, kdy oddíly byly v tomto pořadí: sda4, sda1, sda2, což myslím přesně odpovídá popisovanému scénáři. Ale jindy to (myslím) prošlo, takže to je možná nějaká kombinace s něčím dalším...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 06. 2012, 22:14:09 »
Jak jiz bylo zmineno, jako prvni krok vytvorte obraz disku (dd). Nasledne zkuste testdisk a photorec. Pracujte s nimi na tom zaloznim obrazu, ne na originalu.

Eskymak

« Odpověď #11 kdy: 04. 06. 2012, 00:02:14 »
Tak ještě zkusím ten test disk, jen co se dokončí kopírování (zítra).

Každopádně to nejsou nijak smrtelně důležitá a cenná data, na kterými by člověk zaplakal - v podstatě je to stejné jak u fyzických věcí, kdy máme doma spoustu krámů, které je nám líto vyhodit i když sami víme že je stejně nikdy nepoužijeme a né nadarmo se říká že je lepší dvakrát vyhořet než se jednou stěhovat :-) Každopádně určitě se pokusím z toho něco vytáhnout.

Teď už jen řeším, co udělat s čistým diskem, bez dat které bych musel případně třídit. Rád bych měl na běžné brouzdání po netu, kancelářskou práci, stahování a prohlížení filmů počítač se debianem ale zároven bych potřeboval mít nainstalovaná windows XP na aplikace (hry a podobně) které prostě pod wine ani ve virtualboxu moc dobře neběží. Dualboot už nechci (přeintalace jednotlivých systémů je pak komplikovanější). Má tu ještě jeden počítač - P4 Celeron 2ghz, 2GB ram, GF5200FX (což je asi dostačující), který bych si tedy případně ponechal na zmíněné nenáročné činnosti a na svůj výkonější (žravější a hlučnější) stroj bych nainstaloval XP a využíval ho jen podle potřeby (asi přes vzdálenou plochu, abych nemusel přepojovat monitor, myš a klávesnici). Případně třeba nějak synchronizovat data z počítače ve virtualboxu s fyzickým počítačem s windows, tak abych nemusel na aplikaci která funguje ve virtualboxu zapínat další počítač ale abych zároven měl data z virtualboxového počítače následně k dispozici i na fyzickém stroji s windows. (na to by asi stačil pitomej dropbox)

Ted mě zajmá jestli je reálné třeba hrát hry na jiným stroji přes vzdálenou plochu a podobně. Případně nějaké pohodlné řešení vzniklé situace pohodlnému používání dvou počítačů s dvěma různými systémy - takže by byl počítač s debianem v podstatě jen client pro případné připojení k windowsovému stroji.

To už je možná na jiné téma (který jsem línej zakládat)  ::)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04. 06. 2012, 07:47:27 »
Ja mam krabici s prepinacem, ktera prepina klavesnici a monitor az mezi ctyrmi pocitaci.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04. 06. 2012, 10:35:52 »
Tohle mi udělaly Widle (konkrétně právě XPéčka) při formátování taky. Když to udělaly naposled, přetekl pohár mojí trpělivosti a s Widlemi jsem nadobro skončil.

Jinak co se týče obnovy oddílů zkoušel jsem všechno možné i nemožné, ale samotné oddíly se obnovit nepovedlo. Takže nakonec jsem zkoušel tahat hledat soubory podle hlaviček. Tady už jsem nějaký úspěchy měl, ale je to na dlouho a je to děsná piplačka, takže jsem to nakonec vzdal taky.

Jediné co může trochu minimalizovat riziko, že vám Widle při manipulaci se svým oddílem poškodí i ty ostatní, je vytvářet oddíl s NTFS jako poslední. A Ani to bohužel nic nezaručí, protože Widlojidní utility jako formát a pod., pracuji dost "na hulváta" a když na něco narazí moc se s tím nepářou a aniž by něco uživateli oznámily rovnou to začnou "opravovat". Alespoň v XP tak fungovaly.

Eskymak

« Odpověď #14 kdy: 04. 06. 2012, 11:23:52 »
Tak můj pohár trpělivosti s windows už přetekl před nějakou dobou, dualboot jsem bral jako přechodné období, a od ted už windows maximálně na vlastním stroji nebo virtualu. :)

Každopádně ještě bych rád zkusil to: /sbin/fsck.ext3 -b
ale nevím co je ten superblok a co tam dát
Citace
ubuntu@ubuntu:~$ sudo /sbin/fsck.ext3 -b
/sbin/fsck.ext3: option requires an argument -- 'b'
Použití: /sbin/fsck.ext3 [-panyrcdfvtDFV] [-b superblok] [-B velikost_bloku]
      [-I bloky_iuzlových_bufferů] [-P velikost_zpracovávaných_iuzlů]
      [-l|-L soubor_špatných_bloků] [-C fd] [-j externí_žurnál]
      [-E rozšířené-přepínače] zařízení

Nápověda v nouzi:
 -p                   Automatická oprava (žádné otázky)
 -n                   Neprovádět žádné změny systému souborů
 -y                   Předpokládat „ano“ u všech otázek
 -c                   Hledat špatné bloky a přidat je do seznamu špatných bloků
 -f                   Vynutit kontrolu, i když je systém souborů označen čistý
 -v                   Být podrobný
 -b superblok         Použít alternativní superblok
 -B velikost_bloku     Vnutit velikost bloku při hledání superbloku
 -j externí_žurnál    Nastavit umístění externího žurnálu
 -l soubor_špatných_bloků
                      Přidat do seznamu špatných bloků
 -L soubor_špatných_bloků
                      Nastavit seznam špatných bloků