Co se aplikací spuštěných jako služba týče. Pravidlo zní, neinstalovat si do telefonu bordel. Pokud nechci nějakou aplikaci mít trvale spuštěnou, tak ji odinstaluju. Pokud si myslíte, že to služba qnení potřeba, kontaktujte autora, ať dá možnost vypnutí režimu služby. Pokud autor nechce komunikovat, tak smolík, holt se na marketu musíte podívat po jiné podobné aplikaci. Autor se třeba taky může rozhodnout, že aplikaci z marketu stáhne a máte taky smolík.
Co se předinstalovaných aplikací týče, tak facebooku se zbavíte, že se z něho odhlásíte. Mám pocit, že v nové verzi se to dá i nastavit. Google mapy běží většinou pořád, stačí aby jakákoliv aplikace chtěla polohu, nebo se o to aspoň pokusila. Někdy pomůže vypnout GPS nebo hledání wifu. Kalendáře se lze zbavit tak, že zrušíte v nastavení kalendáře všechny synchronizace (ale pak vám nebude fungovat kalendář, pochopitelně.
Některé věci jsou tam skutečně potřeba. Nastavení, když ho zabijete, tak to vyskočí z nastavení. Touch Input, to je snad jasné. HTC Sense, aplikace, kterou si do HTC telefonů narvala firma HTC a zřejmě jí k něčemu potřebuje. Služby Google, tam třeba najdete podporu Google Push, což doporučuju nechat, protože pak aplikace, které to umí používat nemusí instalovat vlastní službu (třeba IM+). Člověk to pozná na baterce i na množství stažených dat.
Poslední poznámka k paměti. Proč má být paměť prázdná? Ať v tý paměti je vše, co člověk běžně potřebuje. Zabíjení procesů je zcela automatické a nemusím se o to starat. Task managery jsou k ničemu, kolikrát pouze zabíjejí předčasně a někteří mají tu drzost si ještě instalovat službu navíc. Snad jen v jednom případě se to hodí, pokud si přejete pracovat se třemi aplikacemi současně a mít jistotu, že nebudou mezitím zabité. Existují způsoby, jak aplikaci v paměti zamknout. Ale to už jsme na úrovni znalců, a přitom chcete pracovat s operačním systémem pro BFUčka....
"co jaká paměť, jaký proces, proč mi to hlásí, že nemám paměť, to musím jako ukončovat aplikace? Jak se to dělá, když já je potřebuju všechny, to je k ničemu takový systém" (rozhovor s majitelem Windows Mobile 6)